557
Τεστ για τον κορονοϊό από κινητές υγειονομικές ομάδες στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Brendan McDermi

CDC: Νέες οδηγίες «α λα ελληνικά» για τη διαχείριση των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 11:09
Τεστ για τον κορονοϊό από κινητές υγειονομικές ομάδες στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Brendan McDermi

CDC: Νέες οδηγίες «α λα ελληνικά» για τη διαχείριση των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 11:09

Νέες οδηγίες για τη διαχείριση των κρουσμάτων του κορονοϊού εξέδωσαν την Πέμπτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπουν πενθήμερη καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid, ενώ σταματά η καραντίνα για τις στενές επαφές των κρουσμάτων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ οι ανεμβολίαστοι έπρεπε να παραμένουν σε καραντίνα, στην περίπτωση που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κάτι που είχε αλλάξει στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από τις 30 Μαΐου (εδώ).

Επίσης, άτομα που νοσούν βαριά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα όχι μόνο για πέντε, αλλά για δέκα ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τα πρωτόκολλα είναι ακόμη πιο «χαλαρά» από τις νέες συστάσεις των ΗΠΑ, καθώς η καραντίνα δεν ισχύει ούτε για τους τουρίστες που έχουν ενεργή νόσο, αφού έχουν νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν, ακόμη και αν νοσούν από λοίμωξη Covid (εδώ).

Αναλυτικά οι νέες οδηγίες των CDC

— Είτε κάποιος είναι εμβολιασμένος με όλες τις δόσεις είτε δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα και έχει κάνει μόνο μία ή δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό ή δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου, στην περίπτωση που έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ισχύουν οι κανόνες που εφαρμόζουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα, αλλά θα φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για 10 ημέρες, ενώ την πέμπτη ημέρα είναι υποχρεωτικό το τεστ.

— Είτε είναι κάποιος εμβολιασμένος είτε όχι, όταν βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα. Θα πρέπει επίσης να τίθεται σε αυτοαπομόνωση εάν νοσεί και υποψιάζεται ότι έχει Covid, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμη να κάνει τεστ.

— Αν είναι κάποιος θετικός στον κορονοϊό, θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη απομόνωση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα από τις συστάσεις των CDC. Την ημέρα που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, λήγει και η καραντίνα.

— Οταν κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του για τουλάχιστον πέντε ημέρες και δεν θα πρέπει να έχει επαφή με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας όταν πρόκειται να βρεθεί κάποιος θετικός στον ίδιο χώρο με μέλη της οικογένειάς του. Εάν ύστερα από πέντε ημέρες δεν έχει ο ασθενής πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων και τα συμπτώματα βελτιώνονται ή δεν υπάρχουν συμπτώματα, η καραντίνα λήγει μετά την πέμπτη ημέρα (δηλαδή την έκτη). Επίσης, είναι υποχρεωτική η μάσκα υψηλής προστασίας μέχρι τη 10η ημέρα.

— Στην περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει μέτρια συμπτώματα (δύσπνοια κ.ά.) ή έχει σοβαρή νόσηση (νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η καραντίνα έχει διάρκεια 10 ημερών. Επίσης, θα πρέπει οι ασθενείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν βγουν από την απομόνωση.

— Στην περίπτωση που μετά τη λήξη της καραντίνας τα συμπτώματα επιστρέψουν, ο ασθενής θα πρέπει να μπει και πάλι σε απομόνωση.

— Τα άτομα που δεν είχαν γνωστή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ Covid.

«Τόσο η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, όσο και ο εμβολιασμός συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας βαθμός προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και έχουν νόημα, ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση από τις οδηγίες μας και τις συστάσεις μας επί τη βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού την περίοδο αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επιδημιολόγος Γκρέτα Μασέτι των CDC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...