474
Η Στέλα Λι, αντιπρόεδρος της κινεζικής αυτοβιομηχανίας BYD, λανσάρει το ηλεκτρικό Dolphin Mini στο Μεξικό, την Τετάρτη | REUTERS/Toya Sarno Jordan

Μπάιντεν: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» μπορούν να μάς κατασκοπεύουν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 14:43
Η Στέλα Λι, αντιπρόεδρος της κινεζικής αυτοβιομηχανίας BYD, λανσάρει το ηλεκτρικό Dolphin Mini στο Μεξικό, την Τετάρτη
|REUTERS/Toya Sarno Jordan

Μπάιντεν: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» μπορούν να μάς κατασκοπεύουν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 14:43

Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς; Ναι, αν είναι κινεζικά, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς διέταξε μια ευρεία έρευνα για το εάν τα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Πέμπτη την Κίνα ότι χρησιμοποιεί «άδικες» εμπορικές τακτικές για να πλημμυρίσει την αγορά των ΗΠΑ με οχήματα που διαθέτουν τεχνολογία η οποία μπορεί να συγκεντρώσει ευαίσθητα δεδομένα για ανθρώπους και υποδομές.

Είπε μάλιστα, ότι το υπουργείο Εμπορίου θα ερευνήσει οχήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία από «χώρες που μας προκαλούν ανησυχία» και θα είναι έτοιμο να δράσει με νέους περιορισμούς εναντίον τους.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά» και ότι δεν υπάρχει απόφαση για πιθανή απαγόρευση κινεζικών αυτοκινήτων, αλλά αν θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, μπορεί να το κάνει.

Οι δυτικές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για ένα κύμα φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων που θα πλημμυρίσουν τις δυτικές αγορές, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ΗΠΑ και Ευρώπης θα μπορούσαν «να εξαφανιστούν» από τον ανταγωνισμό.

Όπως επισήμανε η Telegraph, η απόφαση του Μπάιντεν θα θεωρηθεί ως μια μεγάλη κλιμάκωση και θα πιέσει τη Βρετανία και την Ευρώπη να αναλάβουν πιο σκληρά μέτρα. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από το Πεκίνο.

Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικούς εισαγωγικούς δασμούς στις ΗΠΑ, με σχετικά λίγες πωλήσεις εκεί επί του παρόντος, και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για γενναιόδωρες επιδοτήσεις καταναλωτών.

Ωστόσο, υπάρχουν φήμες για κινεζικά σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων στο Μεξικό και οι αναλυτές λένε ότι έχουν περιθώρια να ρίξουν τις τιμές πολύ χαμηλότερα από τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το Dolphin Mini της BYD πρόκειται να πουληθεί στο Μεξικό για μόλις 21.000 δολάρια, λίγοτερο από το μισό της τιμής του φθηνότερου μοντέλου της Tesla.

Η δήλωση Μπάιντεν

Στη δήλωση που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν είπε: «Μια δυναμική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ.

»Η Κίνα είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στο μέλλον της αγοράς αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές.

»Οι πολιτικές της Κίνας θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την αγορά μας με τα οχήματά της, θέτοντας κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί στο ρολόι μου».

Ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες, κάμερες και άλλη προηγμένη τεχνολογία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τους αμερικανούς πολίτες και τις υποδομές. Θα μπορούσαν ακόμη και να είναι «απομακρυσμένης πρόσβασης ή απενεργοποίησης», ισχυρίστηκε.

»Η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα και σε άλλα ξένα αυτοκίνητα που λειτουργούν στην Κίνα. Γιατί να επιτρέπεται στα συνδεδεμένα οχήματα από την Κίνα να λειτουργούν στη χώρα μας χωρίς διασφαλίσεις;», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για κρατικές επιδοτήσεις που παρασχέθηκαν σε κινεζικές κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρυσι, ενώ παγκοσμίως, παρατηρείται πτώση στις πωλήσεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...