1043
Θερμή χειραψία του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, στο Σαν Φρανσίσκο, τον Νοέμβριο | EPA/XINHUA / LI XUEREN

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 12:40
Θερμή χειραψία του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, στο Σαν Φρανσίσκο, τον Νοέμβριο
|EPA/XINHUA / LI XUEREN

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 12:40

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, σε μία ακόμα προσπάθεια να μειώσουν την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το τηλεφώνημα έγινε καθώς και οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν να βρουν ένα προσωρινό κοινό έδαφος και να επαναφέρουν την επικοινωνία μεταξύ τους -μια συνεχιζόμενη πρόκληση εν μέσω της διαμάχης τους που αφορά πολλούς τομείς, όπως οι εμπορικές σχέσεις, η Ρωσία, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και βέβαια, η Ταϊβάν.

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι αντάλλαξαν εμπεριστατωμένες απόψεις κατά τη διάρκεια της κλήσης, για θέματα όπως, η συνεργασία στρατιωτικών αξιωματούχων, οι προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, η Ταϊβάν και η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση για ένα φάσμα διμερών, περιφερειακών και παγκοσμίων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα οποία υπάρχει συνεργασία και αυτών στα οποία υπάρχουν διαφορές», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε τη συνομιλία και δήλωσε ότι ο Σι έδωσε έμφαση στη μείωση του κινδύνου κλιμάκωσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ φέτος πρέπει να τηρούν αρκετές σημαντικές αρχές. Η πρώτη είναι να εκτιμήσουμε την ειρήνη, να επιμείνουμε στη βασική γραμμή της μη σύγκρουσης και της μη αντιπαράθεσης και να αυξάνουμε συνεχώς τις θετικές προσδοκίες για τις σινοαμερικανικές σχέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το τηλεφώνημα ήταν η πρώτη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών από τον Νοέμβριο, όταν ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια για μια σύνοδο κορυφής, όπου συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ανοιξαν επίσης εκ νέου τις κρίσιμες επικοινωνίες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών -μια σχέση που είχε σε μεγάλο βαθμό παγώσει από τα τέλη του 2022. Η συμφωνία κατέστειλε ορισμένους φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση μετά από αρκετές «στενές επαφές» μεταξύ κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών και αμερικανικών αεροσκαφών επιτήρησης στον Ειρηνικό.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σι επανέλαβαν τη στάση τους για την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, με τον Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση για ειρήνη και σταθερότητα.

Το Πεκίνο επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία του νησιού.

Προειδοποίησε επίσης ότι μία «ατελείωτη ροή» εμπορικών «προστατευτικών» μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, δημιουργεί κινδύνους για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παρά ταύτα, το Πεκίνο εξήρε τη βελτίωση στις σχέσεις τους. «Η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά τη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία, ενώ διαχειρίζονται υπεύθυνα τις διαφορές τους», ανέφερε η κινεζική ανακοίνωση.

Αν και η αναθέρμανση περιορίζεται μέχρι στιγμής σε λίγους κρίσιμους τομείς, σημείωσε η Washington Post, η φύση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν οι δύο χώρες είχαν τελευταία φορά τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο ηγετών και οι εντάσεις βρίσκονταν σε επικίνδυνο σημείο ενόψει της επίσκεψης στην Ταϊβάν της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μετά από εκείνο το ταξίδι, το Πεκίνο διεξήγαγε προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή και διέκοψε την επικοινωνία όλης της κυβέρνησής του με τους ομολόγους του των ΗΠΑ.

Η κλήση της Τρίτης δεν απέδωσε συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης την περιέγραψε στην WP ως «έλεγχο» των συμφωνιών που έγιναν μεταξύ των δύο προέδρων τον Νοέμβριο, καθώς και ως ευκαιρία να συζητηθούν ορισμένες από τα πιο δύσκολες πτυχές της σχέσης.

«Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό, για να διαχειριστούν πραγματικά τη σχέση με πιο υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το τηλεφώνημα ακολούθησε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων και προτάθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ιανουαρίου στην Μπανγκόκ μεταξύ του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και του κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πρόκειται να επισκεφθεί το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ενώ έχει προγραμματιστεί ταξίδι και για τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, επανέλαβαν μετά το τηλεφώνημα της Τρίτης ότι χαιρετίζουν τα επικείμενα ταξίδια.

Είπαν επίσης ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην επίτευξη προόδου όσον αφορά τις επικοινωνίες μεταξύ στρατιωτικών -ένα βασικό ζήτημα που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου στρατιωτικών συγκρούσεων.

Διαβουλεύσεις μεταξύ κινέζων και αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στη Χονολουλού στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Ναυτιλιακής Συμβουλευτικής Συμφωνίας -ενός μακροχρόνιου φόρουμ που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου ναυτικών συγκρούσεων μέσω συζητήσεων για κοινές επιχειρησιακές διαδικασίες.

«Ο στόχος αυτού είναι πραγματικά να μιλήσουμε σε επίπεδο χειριστών για το πώς να αποφύγουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ενέργειες του άλλου μέρους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Από τον Νοέμβριο που επαναλήφθηκαν οι στρατιωτικές επικοινωνίες μεταξύ στρατιωτικών, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ, έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Λιου Ζενλί, ενώ ανώτεροι κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι «στενές επαφές» μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών στρατιωτικών σκαφών στον Ειρηνικό έχουν μειωθεί από τη συνάντηση των ηγετών στην Καλιφόρνια πέρυσι -ένα «ευπρόσδεκτο μήνυμα».

«Δεν θα έλεγα ότι υπήρξε συμφωνία να σταματήσει αυτό, αλλά έχουμε εκφράσει σταθερά τις ανησυχίες μας για τη συμπεριφορά αυτή και για το πόσο ανεύθυνη είναι», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πάντως, όπως ανέφερε η Post, παρά τη σχετική πρόοδο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «ανησυχεί όλο και περισσότερο» από την κινεζική συμπεριφορά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επισημαίνοντας τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μανίλα διατύπωσε την «εντονότατη διαμαρτυρία» της κατά του Πεκίνου, όταν κινεζικά σκάφη χτύπησαν ένα σκάφος ανεφοδιασμού του ναυτικού των Φιλιππίνων με κανόνι νερού κοντά σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή, τραυματίζοντας μέλη του πληρώματος.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες να προωθήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, η οποία ξεκίνησε εκ νέου τον Νοέμβριο μετά από πολυετή διακοπή, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος στην Post.

Η Ουάσινγκτον έχει παροτρύνει το Πεκίνο να εντείνει την εποπτεία της προμήθειας χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαιντανύλης. Οι ουσίες αυτές παρασκευάζονται κυρίως στην Κίνα και αποτελούν την κύρια πηγή για τη δημιουργία του άκρως εθιστικού ναρκωτικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φαιντανύλη έχει οδηγήσει σε έξαρση τους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, οι οποίοι πέρυσι ξεπέρασαν τις 100.000.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου μεταξύ των δύο ηγετών, το Πεκίνο εξέδωσε ανακοίνωση προς την εγχώρια βιομηχανία του και άρχισε να συνεργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...