487
| REUTERS/Eric Thayer/File Photo

Αποχώρησε από την κούρσα των Δημοκρατικών ο Πιτ Μπούτιτζιτζ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2020, 02:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2020, 07:28
|REUTERS/Eric Thayer/File Photo

Αποχώρησε από την κούρσα των Δημοκρατικών ο Πιτ Μπούτιτζιτζ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2020, 02:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2020, 07:28

Την αποχώρησή του από την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών αποφάσισε την Κυριακή ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, δύο ημέρες πριν την επονομαζόμενη «Σούπερ Τρίτη» και μία αφότου κατετάγη τέταρτος στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νότια Καρολίνα.

Μολονότι δεν υπήρξε ανακοίνωση, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν το μεσημέρι της Κυριακής (πρώτες πρωινές ώρες Κ. Δευτέρας στην Ελλάδα) ότι ο 38χρονος υποψήφιος εγκαταλείπει την κούρσα — τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και σκόρπισαν απογοήτευση στα προεκλογικά κέντρα που είχαν στήσει υποστηρικτές του σε μια σειρά από πολιτείες όπου θα διεξαχθούν εκλογές την Τρίτη.

Ο ίδιος ο Μπούντιτζιτζ επέλεξε να κάνει δηλώσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ιντιάνα και όχι από κάποια από τις 14 πολιτείες όπου θα στηθούν οι κάλπες της «Σούπερ Τρίτης».

Γιατί όμως να εγκαταλείψει την κούρσα τόσο σύντομα;

Οπαδοί του Πιτ Μπούντιτζιτζ στο Ντάλας του Τέξας, μόλις έχουν διαβάσει τα περί αποχώρησης (Reuters)

Ο Μπούτιτζιτζ, πρώην δήμαρχος της μικρής πόλης του Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα και μόλις 38 ετών, αναδείχθηκε σε ένα ελπιδοφόρο αουτσάιντερ και απέκτησε μέσα σε μια νύχτα τεράστια αναγνωρισιμότητα όταν επικράτησε στις πρώτες -και χαοτικές- εκλογές της Αϊοβα στις αρχές του Φεβρουαρίου (εδώ). Ακολούθησε η δεύτερη θέση στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ, που έδειξε ότι έχει αποκτήσει μια δυναμική. Ωστόσο φάνηκε να μην μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους σε πολιτείες όπου οι ισπανόφωνοι ή οι Αφροαμερικανοί ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, όπως συνέβη στη Νεβάδα (τρίτος) και στη Νότια Καρολίνα.

Χωρίς χρηματοδότες, φαίνεται ότι αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι δεν είχε νόημα να συνεχίσει να ξοδεύει πόρους σε μια εκστρατεία όπου θα απαιτηθούν τεράστια ποσά εν όψει της «Σούπερ Τρίτης» (3 Μαρτίου), καθώς κάλπες στήνονται σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών στο Τέξας και στην Καλιφόρνια.

Ο Μπούτιτζιτζ, ο πρώτος ανοιχτά γκέι που διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και κέρδισε μάλιστα σε προκριματικές εκλογές, εμφανίστηκε ως ένας κεντρώος αλλά συνάμα αντισυστημικός υποψήφιος που μπορούσε να φέρει στο κόμμα ψήφους από τις μεσοδυτικές πολιτείες ακόμα και από ανεξάρτητους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, η αποχώρησή του ανοίγει ένα ευρύτερο χώρο στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως η μετριοπαθής εναλλακτική στον ριζοσπάστη Μπέρνι Σάντερς ο οποίος προηγείται έως τώρα. Ο ίδιος ο Μπούτιτζιτζ, στην ομιλία του στο Σάουθ Μπεντ, το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), είπε ότι «χρειαζόμαστε μια ηγεσία που θα θεραπεύσει το διχασμένο έθνος και όχι μία που θα μας διχάσει ακόμα περισσότερο» — μια έμμεση μομφή στον Σάντερς.

Φαίνεται πως η μάχη για το χρίσμα θα δοθεί ανάμεσα στους δύο, εκτός και αν ο Μάικ Μπλούμπεργκ, καταφέρει με το χωρίς προηγούμενο χρήμα που ρίχνει στη διαφήμιση να βρεθεί ανάμεσά τους. Μέχρι στιγμής δεν συμμετείχε στις εκλογές, αλλά τώρα που κρίνονται οι περισσότεροι εκλέκτορες για το κομματικό συνέδριο του καλοκαιριού θα δοκιμάσει την τύχη του.

Η «Σούπερ Τρίτη» θα δείξει ποιος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...