596
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ισραελ Κατς στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών | INTIMEnews

Αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, East Med και Συριακό στη συνάντηση Δένδια – Κατς

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 14:32
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ισραελ Κατς στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών
|INTIMEnews

Αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, East Med και Συριακό στη συνάντηση Δένδια – Κατς

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 14:32

Με προσωπικές αναφορές και δέσμευση για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του υπουργού Εξωερικών Νίκου Δένδια με τον ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατς.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας μας», ενώ υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε από το ίδιο βήμα πως η επίσκεψή του αντικατροπτίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε πως συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον στρατηγικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Συμπεριφορά που, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «συνομίλησαν για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και την Τουρκία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα», κάνοντας αναφορά χαρακτηριστικά «στο Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς, και η Τουρκία με την επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και τις παραβιάσεις διά θαλάσσης και αέρος και την υποστήριξη ακραίων οργανώσεων που συνδέονται με τις αραβικές χώρες».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας είπε πως κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια από την Κρήτη και παράλληλα ανέφερε πως επαναβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού East Med, ο υπουργός των Εξωτερικών είπε πως θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας.

Εξίσου σημαντική πτυχή των διμερών σχέσεων είναι και η αμυντική συνεργασία. «Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη και περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς, με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχής μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως μόλις την Τεάρτη, πραγματοποίησε «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ 4 ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων των δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να σημειώσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ισραηλινούς τουρίστες.

«Μέσα από τις στενές επαφές μεταξύ των πολιτών μας», πρόσθεσε,  «έχει ενισχυθεί η κατανόηση και η φιλία μεταξύ των λαών μας, η οποία σε μεγάλο βαθμό -επιτρέψτε μου να πω- πρέπει να πιστωθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, αποκατέστησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας θέλησε τέλος να κάνει και μία αναφορά σε μία προσωπική νότα -όπως χαρακτηριστικα ανέφερε- των παιδικών του χρόνων, μιας και, όπως είπε, έχει μεγαλώσει σε μια περιοχή της Κέρκυρας που λέγεται Εβραϊκή. «Εκεί ήταν το μαγαζί του πατέρα μου και εκεί ήταν και οι παιδικοί μου φίλοι. Οι πρώτοι φίλοι της ζωής μου», ανέφερε απευθυνόμενος στον ισραηλινό ομόλογό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...