289
Το μήκους 90 μέτρων γιοτ είχε χτιστεί μόλις το 2014 | REUTERS / Lai Seng Sin

Αγοραστές αναζητεί το γιοτ-πέτρα του σκανδάλου στη Μαλαισία

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 14:36
Το μήκους 90 μέτρων γιοτ είχε χτιστεί μόλις το 2014
|REUTERS / Lai Seng Sin

Αγοραστές αναζητεί το γιοτ-πέτρα του σκανδάλου στη Μαλαισία

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 14:36

Ενα από τα «ενθύμια» που άφησε το τεράστιο σκάνδαλο με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας και το ταμείο 1MDB επέστρεψε στη χώρα.

Είναι το γιοτ «Equanimity» (το όνομά του σημαίνει «αυτοκυριαρχία»), η αγορά του οποίου έγινε με τα χρήματα που διασπάθισαν οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο, μεταξύ τους και ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ.

Το γιοτ, μήκους 90 μέτρων, είναι καλά εξοπλισμένο και φυσικά υπερπολυτελές: έχει δωμάτιο μασάζ, σάουνα, ελικοδρόμιο, μικρό σινεμά αλλά και διακοσμητικές λεπτομέρειες από χρυσάφι.

Λογικό, έπειτα από αυτά, να κοστίζει γύρω στα 250 εκατ. δολάρια (περί τα 215 εκατ. ευρώ) σημειώνει το Quartz.

Ο νέος πρωθυπουργός, ο 93χρονος Μαχατίρ Μοχαμάντ, εξελέγη με σημαία του την κάθαρση και τη διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου του 1MDB, το οποίο μετρά περίπου μια δεκαετία.

Ο τότε πρωθυπουργός Ραζάκ ήταν αυτός που επέβλεψε το 2009 τη δημιουργία του κρατικού ταμείου 1Malaysia Development Berhad για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ήταν τουλάχιστον ο σκοπός ύπαρξης του φορέα.

Στην πραγματικότητα τεράστια ποσά από το ταμείο σπαταλήθηκαν στην αγορά έργων τέχνης, διαμαντιών και ακινήτων – εκατομμύρια δόθηκαν μόνο σε σαμπάνιες!

Στη λίστα των παράνομων αγορών περιλαμβάνεται και το πολυτελές γιοτ, μια αγορά που χρηματοδοτήθηκε μέσα από ένα περίπλοκο σχήμα μεταφοράς χρήματος. Τα εκατομμύρια κατέληξαν σε τέσσερις δόσεις το 2014 σε λογαριασμό στα Nησιά Κέιμαν, με ενέργειες ενός μυστηριώδους προσώπου, του Τζο Λόου.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές ο Νατζίμπ συνελήφθη και πλέον εναντίον του έχουν διατυπωθεί κατηγορίες.

Εν μέσω του σκανδάλου της 1MDB, τον περασμένο Φεβρουάριο, το γιοτ κατασχέθηκε από τις Αρχές της Ινδονησίας και αυτή την εβδομάδα επιστράφηκε στη Μαλαισία.

Στα σχέδια της μαλαισιανής κυβέρνησης είναι η πώληση του γιοτ, αφού πρώτα ανοίξει για το κοινό για ένα διάστημα.

Ωστόσο, σημειώνει το Quartz, πολλά από τα είδη που αποκτήθηκαν παράνομα από τα χρήματα της 1MDB μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ από την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...