328
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυτό είναι το σχέδιο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2020, 10:05
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυτό είναι το σχέδιο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2020, 10:05

Η (σταδιακή) κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δέκα χρόνια μετά την επιβολή της —αρχικά ως έκτακτο φορολογικό μέτρο, το οποίο όμως έμεινε για μια ολόκληρη δεκαετία επιβαρύνοντας τους ειλικρινείς φορολογούμενους— περιγράφεται ως ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Βουργάνα για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», τον δρόμο για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού άνοιξε η δημοσιοποίηση της Έκθεσης Πισσαρίδη στην οποία δόθηκε ένα ισχυρό σήμα προς την κυβέρνηση να κινηθεί με στόχο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς επιβαρύνει υπέρμετρα τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και τους ειλικρινείς προς την Εφορία φορολογούμενους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο νέος αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (εδώ), τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγουν δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί η ΝΔ. Και αφού η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν από τις βασικές τις εξαγγελίες, είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού είναι ζήτημα χρόνου.

Πώς όμως θα «κουρευτεί» η εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει 2,3 εκατ. φορολογούμενους; Υπάρχουν δύο σενάρια:

Το πρώτο θα είναι η μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η επόμενη περικοπή θα είναι το 2022, με στόχο το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης να καταργηθεί οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν αντίκρισμα στην τσέπη τους με την καταβολή του πρώτου μισθού ή της πρώτης σύνταξης του 202,  λόγω της μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με «Τα Νέα», είναι πιο σύνθετο καθώς προβλέπει πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...