248
Ενας πελάτης αγοράζει βιβλία σε βιβλιοπωλείο της Βιέννης, την Μ. Παρασκευή | Reuters

Αυστρία: Λίγος κόσμος στα καταστήματα υπό τον φόβο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 18:18
Ενας πελάτης αγοράζει βιβλία σε βιβλιοπωλείο της Βιέννης, την Μ. Παρασκευή
|Reuters

Αυστρία: Λίγος κόσμος στα καταστήματα υπό τον φόβο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 18:18

Πολλά καταστήματα στην Αυστρία άνοιξαν μεν από την Τρίτη, όμως  ο κόσμος είναι ακόμα διστακτικός να βγει για ψώνια όσο εξακολουθεί να κυκλοφορεί ο κορονοϊός.

Η χώρα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που χαλάρωσαν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και επέτρεψαν σε κάποιες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν.

Ομως, τα καταστήματα που άνοιξαν -όσα είναι μικρότερα από 400 τ.μ.- προς το παρόν έχουν μόνο το 10% της συνηθισμένης τους κίνησης αυτήν την εποχή.

Αυτά που δείχνουν να προτιμούν οι καταναλωτές, είναι τα οπτικά, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και τα καταστήματα με εργαλεία για κατασκευές και είδη κηπουρικής. Εκεί σχηματίσθηκαν ουρές πριν από ακόμα ανοίξουν. Πάντως όλοι είναι προσεκτικοί, κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες εξηγούν στην Telegraph ότι δεν περίμεναν να έχουν πολλή δουλειά από την αρχή και ότι άνοιξαν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, για να αρχίσουν πάλι να μιλούν με κόσμο, να αρχίσουν σιγά σιγά να επανέρχονται στους γνώριμους ρυθμούς τους και να στηρίξουν τους υπαλλήλους τους. Κι αυτό παρόλο που οικονομικά δεν τους συμφέρει να ανοίξουν με τόσο λίγη πελατεία.

Καταναλωτές σε κατάστημα με παπούτσια στη Βιέννη, τη Μ. Παρασκευή

Σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων στην Αυστρία βρίσκονται ένα μήνα μακριά από την πτώχευση λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι λιγότερες από μία στις 10 επιχειρήσεις έλαβαν βοήθημα από την αυστριακή κυβέρνηση, ενώ τα χρήματα του 24% των επιχειρήσεων θα τελειώσουν σε ένα μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...