316
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση γαλακτοπαραγωγών στην Κρήτη τον περασμένο Φεβρουάριο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Image photo services

Η τρικυμία του γάλακτος

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 9 Απριλίου 2016, 17:35
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση γαλακτοπαραγωγών στην Κρήτη τον περασμένο Φεβρουάριο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Image photo services

Η τρικυμία του γάλακτος

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 9 Απριλίου 2016, 17:35

Σήμερα Σάββατο η τιμή αγοράς του γάλακτος στις φάρμες γύρω από το Μόναχο κυμαίνεται από 18 ως 21 λεπτά το λίτρο. Την ίδια ώρα η «Δωδώνη» αγοράζει στην Αρτα προς 42 λεπτά και ο «Ολυμπος», μέχρι την αρχή αυτού του μήνα, προς 43 λεπτά. Διπλάσια τιμή. Και ταυτόχρονα η Ευρώπη «πνίγεται» στο γάλα, λόγω των εμπορικών κυρώσεων της Ρωσίας.

Στις 19 Απριλίου η εθνική νομοθεσία θα ενσωματώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία, το γιαούρτι μπορεί να παράγεται και με γάλα που δεν είναι φρέσκο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο «Ολυμπος» να μειώσει τις τιμές και η «Δωδώνη» να εγκαταλείψει επτά παραγωγούς. Σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον Πεντάλοφο, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να σφάζουν τις γελάδες τους.

«Επρεπε να αποφασίσουμε αν θα εγκαταλείψουμε κτηνοτρόφους από την Ηπειρο ή από άλλες περιοχές της χώρας» είπε στο protagon πηγή της «Δωδώνης» που, ως γνωστό, εδρεύει στα Ιωάννινα. Ενας σημαντικός λόγος για την άσκηση πίεσης επάνω σε παραγωγούς και μεταποιητές είναι η αναδιάρθρωση που επιχειρεί η «Μαρινόπουλος». Η αλυσίδα κατήργησε την προσφορά που είχε στο φρέσκο γάλα με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Τι θα συμβεί, λοιπόν; Ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς, είπε στο protagon ότι το κόστος παραγωγής για τις οργανωμένες φάρμες είναι 37,5 λεπτά. Οι μη οργανωμένες φάρμες φτάνουν στα 39 λεπτά, όλα αυτά προ φόρων. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε παρακάτω» λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ παραλαμβάνουν γάλα από την Ευρώπη με κόστος 30 λεπτά το λίτρο.

45050
Αυτόματοι πωλητές γάλακτος στη Θεσσαλονίκη (INTIMENEWS)

Υπάρχει λύση; Ναι. Οι συνεταιρισμοί τύπου «Θες Γάλα» ή οι ομάδες παραγωγών. Αλλά για να σωθούν, θα πρέπει να βοηθήσει και η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας την πολιτική των πρόσφατων επιβαρύνσεων. Αλλιώς σε λίγο θα υπάρχει μόνο εισαγόμενο γάλα που θα το ονομάζουν «φρέσκο», χωρίς να είναι, ενώ και η τιμή του θα παραμένει υψηλή για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...