958
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στο Ορλάντο της Φλόριντα | REUTERS/Octavio Jones

Με όπλο τις αμβλώσεις ο Μπάιντεν εφορμά στις κρίσιμες πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 16:02
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στο Ορλάντο της Φλόριντα
|REUTERS/Octavio Jones

Με όπλο τις αμβλώσεις ο Μπάιντεν εφορμά στις κρίσιμες πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 16:02

Ο Τζο  Μπάιντεν επρόκειτο να εκφωνήσει σήμερα Τρίτη στη Φλόριντα μία ομιλία για τις αμβλώσεις, που προμηνυόταν «ιστορική», με την οποία θα έθετε τη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο της προεκλογικής του αναμέτρησης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ημέρες πριν η Φλόριντα θέσει σε ισχύ μία από τις πιο δρακόντειες απαγορεύσεις των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε την ομιλία του για να κατηγορήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του για το «χάος» που έχει επιφέρει η απόφαση του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου τα δύο τελευταία χρόνια.

Εκείνη η απόφαση ακύρωσε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν μισό αιώνα, επιστρέφοντας την εξουσία επί της διαδικασίας στις πολιτείες.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι το κύμα οργής της κοινής γνώμης για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως έγινε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και στις πολιτειακές εκλογές πέρυσι.

Οπως σημειώνουν οι Times, πριν από την ομιλία του στην Τάμπα, συνεργάτες του Μπάιντεν δήλωσαν ότι «θα θέσει το διακύβευμα αυτών των εκλογών για την αναπαραγωγική ελευθερία σε ολόκληρη τη χώρα». Ο αμερικανός πρόεδρος θα προειδοποιήσει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν μια πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων, αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν ελπίζει ότι η ομιλία θα έχει απήχηση στις κρίσιμες αμφίρροπες πολιτείες, που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές του 2024, όπως ακριβώς έκριναν τις εκλογές του 2020.

Αμερικανοί υπέρ και κατά των αμβλώσεων αντιμάχονται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Εννοείται ότι υπέρ είναι η κυρία δεξιά / REUTERS/Elizabeth Frantz

Σε αυτές περιλαμβάνεται η Αριζόνα, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή ενός δρακόντειου νόμου που χρονολογείται από τον αμερικανικό Εμφύλιο, το 1864, και ποινικοποιεί την άμβλωση σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία.

«Από την Αριζόνα μέχρι τη Φλόριντα, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί βλέπουν από κοντά τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανατροπής της απόφασης Roe v. Wade από τον Τραμπ», δήλωσε ο Μόργκαν Μορ, ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

«Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να καυχιέται ότι εξαπολύει αυτές τις ακραίες και επικίνδυνες απαγορεύσεις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει για να αποκαταστήσει την αναπαραγωγική ελευθερία», είπε ο Μορ.

Ο Τραμπ, ο οποίος διόρισε τρεις από τους συντηρητικούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ψήφισαν για την ανατροπή του δικαιώματος για τις αμβλώσεις, έχει βρεθεί σε θέση άμυνας από τις πολιτικές αντιδράσεις και από τη διαφαινόμενη απαγόρευση στη Φλόριντα, η οποία φέρνει το ζήτημα των αμβλώσεων στην πόρτα του.

Το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας επικύρωσε τον Απρίλιο την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες κύησης, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Η απόφαση ουσιαστικά αποκλείει την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ομως, το δικαστήριο έδωσε επίσης την ευκαιρία στους ψηφοφόρους της Φλόριντα να καταργήσουν την απαγόρευση και να προστατεύσουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, με δημοψήφισμα που θα γίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ κατήγγειλε την απαγόρευση των έξι εβδομάδων ως «τρομερό λάθος» όταν υπογράφηκε νωρίτερα φέτος από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του στην προεκλογική κούρσα, Ρον ΝτεΣάντις, τον κυβερνήτη της Φλόριντα.

Ως κάτοικος της πολιτείας, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα πιέσεις σχετικά με το αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της απαγόρευσης τον Νοέμβριο.

Επειτα από εβδομάδες πιέσεων να δηλώσει τη θέση του για τις αμβλώσεις, ο πρώην πρόεδρος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επιμένοντας ότι η απόφαση πρέπει να αφεθεί στις πολιτείες.

Η υπεκφυγή του Τραμπ εξόργισε πολλούς συντηρητικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους επειδή δεν προχώρησε περισσότερο και δεν υποστήριξε μια πανεθνική απαγόρευση.

Στην περίπτωση όμως της Αριζόνα, ο Τραμπ είπε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ήταν πολιτικά τοξική σε μια πολιτεία την οποία ο Μπάιντεν κέρδισε με μόλις πάνω από 10.000 ψήφους το 2020.

Ο πρώην πρόεδρος προέτρεψε τους Ρεπουμπλικανούς της Αριζόνα να αλλάξουν τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση είναι υπερβολική.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν έχει ήδη ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στις αμβλώσεις και στοχεύει στις κρίσιμες πολιτείες.

Παράλληλα με το βίντεο του Τραμπ στο οποίο περηφανεύεται για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ, στις διαφημίσεις οι Δημοκρατικοί έχουν παρουσιάσει μαρτυρίες γυναικών που εγκατέλειψαν τις πολιτείες τους για να προχωρήσουν σε άμβλωση ή αναγκάστηκαν να γεννήσουν, ενώ κινδύνευε η ζωή τους και η γονιμότητά τους.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι αμβλώσεις από μόνες τους δεν θα κερδίσουν τις εκλογές για τον Μπάιντεν, καθώς μέρος των ψηφοφόρων ανησυχεί για την ηλικία του, τους χειρισμούς του για την οικονομία και τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αμβλώσεις κατατάσσονται κάτω από την οικονομία και τo Μεταναστευτικό στις λίστες των προτεραιοτήτων των ψηφοφόρων. Όμως, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη βαθιά οργή του κόσμου που έχει αυξηθεί, καθώς αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα προβλήματα που δημιουργεί η απαγόρευση των αμβλώσεων, σημειώνουν οι Times.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι το θέμα θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, που απομακρύνθηκαν από τον Τραμπ το 2020.

Η αντίδραση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βοήθησε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν σε πολλές αναμετρήσεις στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και προκάλεσε ένα κύμα νέων εγγραφών ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών.

Ακόμη και σε προπύργια των Ρεπουμπλικανών, όπως το Κάνσας και το Κεντάκι, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα. «Από την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ, κάθε φορά που τα αναπαραγωγικά δικαιώματα βρέθηκαν στην κάλπη, κέρδισαν, και το ίδιο θα γίνει και τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Μορ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...