638
Ανδρουλάκης, Μαρινάκης, Κασσελάκης πρωταγωνίστησαν σε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μετά το δημοσίευμα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Πολιτικό μοντάζ: Το δημοσίευμα για τα Τέμπη, οι αντιδράσεις, η πρόταση δυσπιστίας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 22:30
Ανδρουλάκης, Μαρινάκης, Κασσελάκης πρωταγωνίστησαν σε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μετά το δημοσίευμα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Πολιτικό μοντάζ: Το δημοσίευμα για τα Τέμπη, οι αντιδράσεις, η πρόταση δυσπιστίας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 22:30

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ο πολιτικός χρόνος πύκνωσε δραματικά. Το απόγευμα του Σαββάτου όλοι είχαν μάθει για το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», που είναι και ιστορική εφημερίδα αλλά και ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, με έναν εντυπωσιακό τίτλο, «μονταζιέρα», για μια λεπτομέρεια των πρώτων ωρών της (επικοινωνιακής) διαχείρισης της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών. Αρκεί αυτό για να προκαλέσει νέα αναταραχή; Φαίνεται πως αρκεί. Το μεσημέρι της Κυριακής πολλά είχαν πια αλλάξει.

Καθώς η κυβέρνηση μετρά σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες από τη συνολική πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών —οι αστοχίες, από την επιλογή του προεδρείου της Εξεταστικής Επιτροπής ως την περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή και την απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση στη Βουλή, δεν ήταν και λίγες— και καθώς βρισκόμαστε 77 ημέρες από τις ευρωεκλογές, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ενεργοποίησε πολιτικά αντανακλαστικά με ιδιαίτερη ταχύτητα και ένταση.

Το Μαξίμου αντέδρασε με οργή. Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, έγινε λόγος για κατάντια της ιστορικής εφημερίδας, με υιοθέτηση σεναρίων συνωμοσίας για ένα πολύ σοβαρό θέμα και έναν παραπλανητικό τίτλο, κριτική που ως έναν βαθμό δεν είναι άστοχη (η αλλοίωση του ηχητικού με τις συνομιλίες του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας, που παίχτηκε μια ημέρα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν γνωστή από πέρυσι, άλλο αν στο μιντιακό χάος που επικρατούσε, είχε περάσει απαρατήρητη).

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της βρήκε το πάτημα και τη μιντιακή στήριξη που έψαχνε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν κρατήθηκε και έκανε λόγο για «μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου» και έσπευσε να καλέσει σε συμμαχία κομμάτων για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια ο ίδιος να εμφανιστεί ως η νόμιμη και μόνη αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καπελώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσοχή: πρόταση δυσπιστίας επειδή, εφόσον βέβαια το δημοσίευμα ευσταθεί, κάποιος (όχι όμως απαραίτητα από την κυβέρνηση, δεν παρέχεται κάποιο στοιχείο για αυτό) έδωσε αλλοιωμένη μία συνομιλία του πανθομολογουμένως ανίκανου σταθμάρχη Λάρισας —μία από τις πολλές που έπαιξαν στα μέσα ενημέρωσης εκείνες τις εφιαλτικές ημέρες— σε μέσα ενημέρωσης τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά είπαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ακολούθησαν η Πλεύση Ελευθερίας αλλά και η Ελληνική Λύση με κάποιες επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ ανέφερε πως «θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».

Η κυβέρνηση ανταπάντησε. Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ είπε ότι «γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα». Όσο για την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση την υποδέχεται ως καλοδεχούμενη. Άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα λειτουργούν συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία και είναι πιθανό η κυβέρνηση να μετατρέψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να κάνει ρελάνς. Βγήκε από το στρατόπεδο της Θήβας και με ανάρτησή του στο TikTok απαίτησε από τον Πρωθυπουργό (που βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στον Καναδά) να παραιτηθεί εντός 24ωρου (!) και «ήρεμα» —εδώ διαβάζει κανείς και μια έμμεση απειλή— και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με… διεθνείς παρατηρητές —εδώ πια διαβάζεις αμφισβήτηση του κεκτημένου της Μεταπολίτευσης που είναι η εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαρινάκης είχε και γι’ αυτό μια απάντηση: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη “πίστα” και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του. Ανέφερε ότι δεν ζητάει εκλογές, ούτε φυσικά διεθνείς παρατηρητές και άλλες τέτοιες φαιδρότητες.

Κάπως έτσι, εννέα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, η χώρα βρίσκεται τώρα μπροστά σε έναν κίνδυνο αποσταθεροποίησης, με την οικονομία σε μεταιχμιακή φάση και εν μέσω τεράστιων γεωπολιτικών αλλαγών και παγκόσμιων προκλήσεων και κρίσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...