545
O Κάρολος Γ’ θα παραδεχθεί τα εγκλήματα της Βρετανίας στην Κένυα – αριστερά ένας Μάου Μάου σε βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης | EPA/UGO AMEZ/POOL και Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

«Συγγνώμη» του Καρόλου στους Κενυάτες για τη φρίκη του ‘50

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 18:52
O Κάρολος Γ’ θα παραδεχθεί τα εγκλήματα της Βρετανίας στην Κένυα – αριστερά ένας Μάου Μάου σε βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης
|EPA/UGO AMEZ/POOL και Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

«Συγγνώμη» του Καρόλου στους Κενυάτες για τη φρίκη του ‘50

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 18:52

Τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις, δηλαδή τα εγκλήματα που διέπραξαν οι αποικιακές δυνάμεις για να καταπνίξουν την εξέγερση των Μάου Μάου στην Κένυα, τη δεκαετία του ’50, είναι από τις σκοτεινότερες σελίδες στην ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όμως τώρα ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα επανορθώσει. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αφρικανική χώρα, στο τέλος του μήνα, θα παραδεχθεί τις θηριωδίες που έγιναν στο όνομα του Στέμματος από τον βρετανικό στρατό. Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Μπάκιγχαμ θα αναλάβει μέρος, έστω, της ευθύνης για τις αποικιοκρατικές φρικαλεότητες της Βρετανίας.

Η Κένυα κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των μελών της βασιλικής οικογενείας της Βρετανίας. Διότι εκεί βρέθηκε η Ελισάβετ όταν έγινε βασίλισσα, μετά τον θάνατο του πατέρα της Τζορτζ ΣΤ’. Τότε ταξίδευε με τον σύζυγό της, Φίλιππο, και πέρασε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο πάνω σε ένα μεγάλο δέντρο. Οπως ελέχθη, ανέβηκε σε εκείνα τα κλαδιά πριγκίπισσα και κατέβηκε βασίλισσα. Επομένως δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου σε χώρα της Κοινοπολιτείας γίνεται στην Κένυα. Φυσικά, ο στόχος είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο μερών, αφού η Κένυα θεωρείται σημαντική χώρα για τη Μαύρη Ηπειρο. Το παρελθόν, πάντως, θα καταλάβει μεγάλο τμήμα των λόγων του Καρόλου.

Οπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times βασισμένοι σε πληροφορίες του παλατιανού Κρις Φιτζέραλντ, ο βασιλιάς «θα αναγνωρίσει τις πιο οδυνηρές πτυχές της κοινής ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κένυας, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης ανάγκης μεταξύ 1952 και 1960», δηλαδή της περιόδου της εξέγερσης των Μάου Μάου. «Η Αυτού Μεγαλειότης θα βρει χρόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για να εμβαθύνει την κατανόησή της για τα λάθη που υπέφερε εκείνη την περίοδο ο λαός της Κένυας». Και όχι μόνο. Ο Κάρολος και η Καμίλα θα επισκεφθούν και ένα αφιερωμένο στην ιστορία της αφρικανικής χώρας μουσείο, όπου προβάλλεται το αντάρτικο των Μάου Μάου τους οποίους οι Βρετανοί και κατέσφαξαν και συκοφάντησαν σαν κανιβάλους… (Παλαιότερα, ακόμη και στην Ελλάδα η λέξη Μάου Μάου σήμαινε τον άξεστο εγκληματία – τόσο «επιδραστική» ήταν η προπαγάνδα των Βρετανών.)

Η εξέγερση της δεκαετίας του ‘50 δεν έχει ξεχαστεί στην Κένυα – οι Βρετανοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να τη θυμούνται. Τα εύφορα εδάφη των Μάου Μάου, που ήταν μέλη της φυλής Κικούγιου, τα είχαν καταπατήσει βρετανοί άποικοι. Το 1952 οι ντόπιοι πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν αντάρτικο εναντίον των Βρετανών και των συνεργατών τους. Η απάντηση της αλήστου μνήμης Βρετανικής Αυτοκρατορίας ήταν σκληρή. Χιλιάδες ιθαγενείς βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, ώσπου το 1956 η εξέγερσή τους κατεστάλη. Οι Βρετανοί διατήρησαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το 1960. Οι Κενυάτες λένε ότι περίπου 90.000 ντόπιοι σκοτώθηκαν βασανίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τους Βρετανούς.

Οι Μάου Μάου μπορεί να ηττήθηκαν σε άνισο αγώνα με τον ιμπεριαλισμό της εποχής τους, όμως το αντάρτικό τους συνέβαλε ώστε το 1963 η Κένυα να ελευθερωθεί από τον αποικιοκρατικό ζυγό και να γίνει ανεξάρτητο κράτος υπό την ηγεσία του Τζόμο Κενυάτα. Το 2013 και έπειτα από δικαστικό αγώνα, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση 16 εκατ. ευρώ στην Κένυα. Μέχρι τότε η Βρετανία ηρνείτο να δεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τα εγκλήματα του στρατού της στην Κένυα, στα οποία συγκαταλέγονται απεχθείς πρακτικές: εγκλεισμός των ντόπιων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσκηση σωματικής βίας εις βάρος τους, βιασμός, ευνουχισμός και, βέβαια, η εκτέλεση. Τώρα ο Κάρολος θα αποδώσει κάποια Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...