568
Απρίλιος 2023: Ο Σι Τζινπίνγκ έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του στον Εμανουέλ Μακρόν  | Thibault Camus/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Μακρόν δεν θέλει να ιδρυθεί Γραφείο του ΝΑΤΟ στο Τόκιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 10:00
Απρίλιος 2023: Ο Σι Τζινπίνγκ έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του στον Εμανουέλ Μακρόν 
|Thibault Camus/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Μακρόν δεν θέλει να ιδρυθεί Γραφείο του ΝΑΤΟ στο Τόκιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 10:00

Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ιαπωνίας, με το άνοιγμα Γραφείου της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Τόκιο. Ομως αυτή η γεωπολιτικής σημασίας επιχείρηση δεν βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν με το «ηλεκτροσόκ του Ουκρανικού» μπορεί να μετέβαλε άποψη όσον αφορά την αξία του στρατιωτικού μηχανισμού, τον οποίον προπολεμικά είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό», ωστόσο προβάλλει λογικά επιχειρήματα για τη σημερινή στάση του.

Το ΝΑΤΟ είναι συνθήκη μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων και γεννήθηκε για τον Ατλαντικό, λέει. Τυχόν «απόβαση» του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό θα ήταν όχι απλώς αντίφαση, αλλά και απερίσκεπτη πράξη, η οποία διακινδυνεύει την κινεζική αντίδραση. Το παραπάνω σκεπτικό του Μακρόν αναλύθηκε στους Financial Times, μαζί με την επισήμανση ότι η ίδρυση Γραφείου ΝΑΤΟ στο Τόκιο απαιτεί ομοφωνία στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο του κλαμπ.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Και εκεί η Γαλλία μπορεί να το μπλοκάρει. Πάντως, η ιδέα περί ίδρυσης Γραφείου ΝΑΤΟ στο Τόκιο ανήκει στους Τζο Μπάιντεν, πρόεδρο των ΗΠΑ, και Φουμίο Κισίντα, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Οι δυο άνδρες πιστεύουν ότι τέτοιο Γραφείο θα δώσει το μήνυμα της ενότητας των όπου Γης Δυτικών στην επιθετική Κίνα και συγχρόνω, θα επιτρέψει τη στενότερη διαβούλευση με τη Νότια Κορέα.

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο κυβερνήσεις, του Τόκιο και της Σεούλ, έχουν παραμερίσει τις πικρίες από τα γνωστά ιστορικά προβλήματα (ιαπωνική κατοχή της Κορέας), ακριβώς επειδή στοχεύουν να απαντήσουν στην κινεζική επιθετικότητα αλλά και στις ευθείες απειλές που εκτοξεύει ο Κιμ από τη Βόρεια Κορέα. Φυσικά, όλες αυτές οι κινήσεις τους γίνονται με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον.

Η προσοχή που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην Απω Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ασία είναι δεδομένη. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία με τις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της οποίας ήδη λειτουργούν τέσσερις νέες βάσεις τους εκεί, με στόχο την επιτήρηση της Κίνας – πρόκειται σαφώς για σχέδιο περικύκλωσής της. Ωστόσο, υπάρχει και ο Μακρόν. Και ο Μακρόν είπε ρητώς ότι το Ταϊβανικό δεν αφορά την Ευρώπη και ότι δεν πρόκειται να πολεμήσει εναντίον της Κίνας.

Τα λόγια αυτά τα ξεστόμισε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, τον περασμένο Απρίλιο, και μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μάλιστα, τότε έπεσαν και πολλές υπογραφές σε εμπορικά deals. Δήλωσε, βέβαια, ότι παραμένει υπέρ της διατήρησης του status quo στα Στενά της Ταϊβάν, όμως ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν θα εμπλακεί σε ένοπλη κρίση για το χατίρι της Ταϊβάν.

Την επίσκεψη Μακρόν το Πεκίνο θα την ανταποδώσει στο τέλος Ιουνίου και αφού πρώτα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ περάσει μια βόλτα από το Βερολίνο. Στις δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα κλειστούν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Ολα αυτά ηχούν μελωδικότατα στα αυτιά του Σι, ο οποίος εξακολουθεί να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τις διάφορες χώρες της περιοχής, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν το «ασιατικό ΝΑΤΟ» ώστε «να περιορίσουν την Κίνα».

Οι Δυτικοί δεν εγκαταλείπουν, πάντως, την προσπάθεια. Μαζί με τον Μακρόν ή χωρίς αυτόν συμβαίνουν πράγματα: το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία θα υπογράψουν «πρόγραμμα συνεργασίας» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους. Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να δημιουργήσει σταθερή αποστολή στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητη από την πρεσβεία της στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στην περυσινή Σύνοδο Κορυφής, στη Μαδρίτη, το ΝΑΤΟ φιλοξένησε τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Αυτές οι τέσσερις χώρες χρίστηκαν «εταίροι του ΝΑΤΟ στην Ασία και στον Ειρηνικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...