766
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα, την Τρίτη | REUTERS/Umit Bektas

Μολδαβία: Ο Ερντογάν αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα στείλει μήνυμα κατά του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/06/2023 16:00
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα, την Τρίτη
|REUTERS/Umit Bektas

Μολδαβία: Ο Ερντογάν αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα στείλει μήνυμα κατά του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/06/2023 16:00

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πολύ γρήγορα στους αναλυτές που αναρωτιόνταν αν θα κινηθεί προς τη Δύση ή τη Ρωσία ο τούρκος πρόεδρος τώρα που επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την παντοδυναμία του στην Τουρκία.

Την τελευταία στιγμή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διοργανώνεται την Πέμπτη στη Μολδαβία, παρουσία 47 ηγετών από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο Κάστρο Μίμι στο χωριό Μπουλμποάτσα, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κισινάου, για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για έναν συνασπισμό πολύ ευρύτερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (20 προσκεκλημένες χώρες επιπλέον των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και στο φόρουμ αυτό, την ιδέα για το οποίο είχε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη ρωσική εισβολή, θα συμμετάσχουν χώρες με πολύ διαφορετικά προφίλ και διαδρομές, ανάμεσά τους η Αρμενία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Βρετανία, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν.

Το Politico επικαλέστηκε τρεις αξιωματούχους που συμμετείχαν στις προετοιμασίες, οι οποίοι είπαν ότι ο τούρκος πρόεδρος ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο.

Η πρώτη σύνοδος είχε γίνει στην Πράγα, τον Οκτώβριο, όπου ο Ερντογάν είχε επιτεθεί κατά της Ελλάδας στο δείπνο των ηγετών, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του απάντησε άμεσα.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ κηρύσσει την έναρξη της συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, το πρωί της Πέμπτης – EPA/DUMITRU DORU

Οι 47 ηγέτες θα συζητήσουν τα σημαντικά θέματα σε μεγάλες ομάδες, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για άλλα θέματα ιδιωτικά ή σε μικρότερες ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς και το τελετουργικό των επίσημων επισκέψεων και των πρωτοκόλλων τους.

Η παρουσία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά τελικά ήταν από τους πρώτους που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, όπου τον υποδέχθηκε η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

Η Μάγια Σάντου υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Μολδαβία – REUTERS/Vladislav Culiomza

«Κάθε αμφιβολία που διατυπώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σύνορα με την Ρωσία και δεν θέλουν η Ρωσία να τους ξεριζώσει ένα τμήμα του εδάφους τους θα πρέπει να είναι πλήρη μέρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνόδου.

«Δεν υπάρχουν παρά δύο εναλλακτικές σε αυτό: είτε ένας ανοικτός πόλεμος, είτε μία ανεξέλεγκτη ρωσική κατοχή», συνέχισε ο ίδιος. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Μολδαβία έχουν τμήματα της επικράτειάς τους υπό ρωσική επιρροή.

Κάθε φορά που προετοιμάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης μας, για το καλό των αξιών μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αμφιβολία που εκδηλώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει, κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα του Ιουλίου στο Βίλνιους «θα χρειασθούν σαφείς προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια της διαδικασίας ένταξης. Σε ότι αφορά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αναγκαία μία σαφής και θετική απόφαση», πρόσθεσε.

Κόσοβο, Αρμενία και Ουκρανία στην ατζέντα

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών στη χώρα μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η Μολδαβία δεν είναι μόνη», υπογράμμισε την Τετάρτη, η Σάντου. «Η θέση της Μολδαβίας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η πρόεδρος έλαβε μήνυμα ενθάρρυνσης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επαίνεσε τις «τεράστιες προόδους» της Μολδαβίας στις μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα της ένταξης τίθεται επίσης με επείγοντα τρόπο για την Ουκρανία, η οποία έλαβε το επίσημο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας ταυτόχρονα με τη Μολδαβία, τον Ιούνιο 2022.

Ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει τη διακυβέρνησή της και «να επινοήσει πολλούς τρόπους» για να διαχειριστεί αυτά τα θέματα.

Οι ηγέτες θα μιλήσουν επίσης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στο Οσλο για να απαντήσουν στο αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο.

Ο γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να βάλει στο ίδιο τραπέζι σήμερα, την πρόεδρο του Κοσόβου, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Ολαφ Σολτς.

Ακόμα, οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για να βάλουν τέλος στη σύγκρουσή τους, πρόκειται επίσης να συναντηθούν υπό την αιγίδα του Μακρόν, του Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...