1022
| Aris Oikonomou / SOOC

Τσίπρας στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης αποφεύγει τη «μονομαχία» μαζί μου

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 14:36
|Aris Oikonomou / SOOC

Τσίπρας στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης αποφεύγει τη «μονομαχία» μαζί μου

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 14:36

Στην απουσία του Πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια  της Βουλής, για να επαναλάβει την πρό(σ)κληση σε ντιμπέιτ πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση, μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα», παρατήρησε ειρωνικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στα κυβερνητικά έδρανα, ο οποίος είχε πάρει νωρίτερα τον λόγο, πρόσθεσε χάριν αστεϊσμού:

«Αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να καταρρίψει το «κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε» που επαναλαμβάνουν σχεδόν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάνοντας αναφορά στο τι είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι φόροι μειώθηκαν μόνο για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, σε αντίθεση με τους έμμεσους φόρους, ενώ δεν μειώθηκε ούτε ο ΦΠΑ, ούτε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Το μόνο που μειώθηκε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ήταν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, ενώ πάντα κατά τον ίδιο, δεν επιτεύχθηκε ούτε ο στόχος για αύξηση των επενδύσεων.

«Αφού ήταν σωστή η τροπολογία γιατί επανέρχεστε στο παρά πέντε;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής με το θέμα της τροπολογίας-φραγμό σε κόμματα τύπου Κασιδιάρη.

«Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και λέγατε ακριβώς τα ίδια και εμείς σας προειδοποιούσαμε όχι μόνο  απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το πρόβλημα. Μάλιστα – σημείωσε-  δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας».

«Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας, και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Αρνηθήκατε και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή». «Και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κλείνουν το μάτι;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λέγοντας:

«Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης – ο οποίος όπως είπε, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, κάνει προεκλογικό αγώνα μέσα από τη φυλακή «με την ανοχή -όπως υποστήριξε- της κυβέρνησης».

Εμείς, τόνισε, «λέμε  όχι να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα θα μπορούν να κατέβουν ή όχι στη εκλογική αναμέτρηση και όχι να επαφίεται στη κρίση τους η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει μία κερκόπορτα, τους ασκούς του Αιόλου».

«Δεν μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Αφού ήταν σωστή η νομοθετική σας παρέμβαση γιατί ξαναέρχεστε στο παρά πέντε; Εσείς δεν μας λέγατε ότι τα έχετε όλα περιφρουρήσει με την τροπολογία σας και ότι εμείς δεν θέλουμε το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και τώρα έρχεστε εκ νέου να νομοθετήσετε;» διερωτήθηκε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβερνητική τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα.

Στο ιδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον θεσμικό της ερασιτεχνισμό μετατρέπεται σε χορηγό της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη», δίνοντας επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα. Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα«, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με θεσμικές ακροβασίες, τόνισε και πριν κατέβει από το βήμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουμε τα χειρότερα διότι, όπως είπε ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, « αυτό που θα μας προστατεύσει δεν θα είναι η κρίση των δικαστών, αλλά η κρίση του ελληνικού λαού».

Απάντηση Οικονόμου: Ουρανομήκη ψέματα και υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου  στα όσα είπε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντίπολιτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε μία ομιλία του τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την 4ετία. Καταφεύγει σε αλλεπάλληλα ουρανομήκη ψέματα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά», σχολίασε ο κ. Οικονόμου και στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε:

«Η αλήθεια των γεγονότων δείχνει πόσο αποτυχημένος Πρωθυπουργός υπήρξε. Και η αλήθεια των γεγονότων δείχνει ότι δεν έχει τίποτα χρήσιμο να εισφέρει στο αύριο, γιατί υστερεί σε κάθε επίπεδο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Στις 21 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας θα καταλάβει ότι η επανάληψη δεν μετατρέπει τα ψέματα σε αλήθεια. Θα καταλάβει οτι απέναντι στην υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού μας αλλά και τη περιφρόνηση της πραγματικότητας η Ελλάδα θα προχωρήσει τολμηρά, σταθερά, μπροστά», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του, στο υστερόγραφο της οποίας επεφύλαξε και ένα σχόλιο για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη:

«Αναμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε. Επέλεξε να μην σταθεί απέναντι τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον αφήνουμε στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...