301
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ και (στην ένθετη φωτογραφία) η Σίκμα Μπρέσλερ | EPA/ABIR SULTAN και Twitter

Ισραήλ: Από το εργαστήριο στη διαδήλωση, για τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 08:16
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ και (στην ένθετη φωτογραφία) η Σίκμα Μπρέσλερ
|EPA/ABIR SULTAN και Twitter

Ισραήλ: Από το εργαστήριο στη διαδήλωση, για τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 08:16

«Αν ήξεραν τι ετοίμαζε, πολλοί από το Λικούντ δεν θα τον ψήφιζαν» είπε στη Repubblica η Σίκμα Μπρέσλερ, η φυσικός που κατά κάποιον τρόπο ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ισραήλ. Και έδωσε αμέσως τα διαπιστευτήριά της: «Φεύγω από το εργαστήριο και πηγαίνω στη διαδήλωση. Για να σωθεί η δημοκρατία!»

Η γυναίκα αυτή δεν χαρακτηρίζει τον εαυτό της ηγέτιδα, συνηθίζει να λέει ότι είναι απλώς «ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα» στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται κατά των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου. Το επανέλαβε και στο ιταλικό μέσο.

Είναι 42 χρόνων, εξειδικευμένη στη φυσική των σωματιδίων, συνεργάτιδα στο πρόγραμμα επιτάχυνσης σωματιδίων στο CERN της Γενεύης. Παντρεμένη, μητέρα πέντε κοριτσιών σε παιδική και εφηβική ηλικία. Παρά το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητάς της, κάθε Σάββατο βράδυ, αλλά και ορισμένες καθημερινές, κατεβαίνει στον δρόμο.

Ενώνεται με τους χιλιάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αφού τη θεωρούν μειωτική όσον αφορά την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επικίνδυνη για την ανεξαρτησία του ισραηλινού δικαστικού συστήματος και, τελικά, για τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.

Η Μπρέσλερ λέει ότι επί πανδημίας ξεκίνησαν όλα, όταν η κυβέρνηση (πάλι του Νετανιάχου) βρήκε την ευκαιρία να πάρει στα χέρια της όλες τις εξουσίες του εβραϊκού κράτους. Τότε, η ίδια και μερικοί άλλοι αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη πορεία αυτοκινήτων με μαύρες σημαίες – κίνηση που βρήκε πολλούς μιμητές και κατέληξε «κίνημα» με βιτρίνα στα σόσιαλ μίντια.

«Και με τις μαύρες σημαίες διακηρύττουμε ότι η Δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο» εξηγεί η Μπρέσλερ, που έχει εμπειρίες διαβίωσης σε κιμπούτζ και κατάγεται από οικογένεια με πολύχρονη παραμονή στο Ισραήλ.

Υπογραμμίζει ότι δεν θέλει η χώρα της «να γίνει σαν την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τουρκία» και ότι τα γκάλοπ δείχνουν πως το ίδιο πιστεύουν και χιλιάδες άλλοι Ισραηλινοί, ακόμα και οπαδοί του Λικούντ. Στόχος όλων αυτών, η πτώση του Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...