296
27 Δεκεμβρίου, Αγία Πετρούπολη: Πούτιν και Λουκασένκο συζητούν το Ουκρανικό και τις δυνατότητες ενίσχυσης του ρωσικού στρατού με Λευκορώσους | Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS

Eτοιμος ο Λουκασένκο να ενισχύσει τον στρατό του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 08:45
27 Δεκεμβρίου, Αγία Πετρούπολη: Πούτιν και Λουκασένκο συζητούν το Ουκρανικό και τις δυνατότητες ενίσχυσης του ρωσικού στρατού με Λευκορώσους
|Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS

Eτοιμος ο Λουκασένκο να ενισχύσει τον στρατό του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 08:45

Καθώς η ουκρανική μυστική υπηρεσία φαίνεται να πιστεύει στο σενάριο της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων μέσω Λευκορωσίας, ο Ζελένσκι έχει μεταφέρει ορισμένα στρατεύματά του από το Ντονμπάς στον Βορρά, γράφει στην Corriere della Sera ο ανταποκριτής της στο Κίεβο. Ωστόσο, το ιταλικό Μέσο επικεντρώνει σε πληροφορίες από τη φιλοδυτική λευκορωσική αντιπολίτευση, οι οποίες αφορούν σε συμμετοχή του ίδιου λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο.

«Οι Λευκορώσοι θα αναπτυχθούν στα μετόπισθεν, αναλαμβάνοντας υλικοτεχνικά και αστυνομικά καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αφοσιωθούν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Λουκασένκο θα μπορούσε να διαθέσει στη Ρωσία 45.000 άνδρες», είπε στους Ιταλούς μια πηγή, «που έτσι και εντοπιστεί να επικοινωνεί με Δυτικό δημοσιογράφο, θα φυλακιστεί» σημείωσε η Corriere.

Το ζήτημα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων με λευκορωσικές τίθεται εκ των πραγμάτων, «αφού ο Πούτιν ψάχνει για στρατιώτες παντού». Ετσι, «οι πόρτες των ρωσικών φυλακών είναι ανοιχτές για τους στρατολόγους της ομάδας Wagner» και το ίδιο ισχύει και για τις λευκορωσικές φυλακές. Αρα, η Λευκορωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά το πλήθος των στρατιωτών που μπορεί να ρίξει η Ρωσία στα πεδία των μαχών.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: «Πώς ο Λουκασένκο θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του εξουσία;».

Η πηγή της Corriere αναφέρει τα εξής: «Ο Πούτιν επισκέφθηκε τον Λουκασένκο στο Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου και οκτώ ημέρες αργότερα τον δέχθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Ο Λουκασένκο εξήγησε στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να διαθέσει από τον στρατό του περίπου 50.000 άνδρες, χάνοντας έτσι τις ξιφολόγχες που χρειάζεται για να καταπνίξει μια επανάσταση».

Η λύση στην οποία κατέληξαν, πάντα κατά την ανώνυμη λευκορωσική πηγή, αφορά την προαναφερθείσα ανάπτυξη «μιας φάλαγγας» Λευκορώσων στα μετόπισθεν: «Οι Λεκορώσοι θα φορούν ρωσικές στολές, οπότε ο Λουκασένκο θα δύναται να αρνείται την άμεση εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...