576
| European Union/Intime

Βρυξέλλες: Συνελήφθη η Καϊλή – αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 15:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2022, 18:10
|European Union/Intime

Βρυξέλλες: Συνελήφθη η Καϊλή – αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 15:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2022, 18:10

Η Εύα Καϊλή φέρεται να είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες για το σκάνδαλο με το Κατάρ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής.

Η βελγική Εισαγγελία δεν έδωσε συγκεκριμένα ονόματα στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Εφη Κουτσοκώστα, η Εύα Καϊλή είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L’Echo, αναφέρει ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής προφυλακίστηκε.

Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή βρέθηκαν υπό κράτηση έξι άτομα, καθώς και ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε έφοδος στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή.

Τέλος, αναφέρεται ότι σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες και ότι για όποια εξέλιξη,  θα δημοσιεύονται δελτία Τύπου.

Σύμφωνα με τη Le Soir, o σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Οσον αφορά στον πατέρα της Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά την ώρα που έφευγε από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, ενώ η διαδικασία έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Μετσόλα, ο εκπρόσωπός της, Γιούρι Λάας, απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Ιταλία: Ο Παντσέρι το κεντρικό πρόσωπο των δοσοληψιών με το Κατάρ

Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραμν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγος και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».

Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρεσβευτή του Μαρόκου.

Κατά το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...