359
Ο πίνακας του Ζορζ Σερά «Les Poseuses Ensemble» αγοράστηκε έναντι 149,2 εκατ. δολαρίων | Christie's Auctions

Τρέλανε το σφυρί των Christie’s η εκποίηση της συλλογής Αλεν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:26
Ο πίνακας του Ζορζ Σερά «Les Poseuses Ensemble» αγοράστηκε έναντι 149,2 εκατ. δολαρίων
|Christie's Auctions

Τρέλανε το σφυρί των Christie’s η εκποίηση της συλλογής Αλεν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:26

Η συλλογή έργων Τέχνης του Πολ Αλεν, του μακαρίτη συνιδρυτή της Microsoft και φίλου του Μπιλ Γκέιτς, ήταν ένας θησαυρός εικαστικών αριστουργημάτων που εκτείνεται σε βάθος 500 ετών. Τελικά, έσπασε κάθε ρεκόρ εκποίησης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, στη Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας το 1,5 δισ. δολάρια!

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα, αρκετά από τα καλλιτεχνήματα πουλήθηκαν τρεις ή και τέσσερις φορές πάνω από την εκτίμησή τους, ενώ και ορισμένοι διαχρονικά κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και ο Γκούσταβ Κλιμτ, σημείωσαν ρεκόρ πώλησης – μετά θάνατον, φυσικά.

Σε αυτή την πρώτη φάση εκποίησης, ο οίκος δημοπρασιών έβγαλε στο σφυρί συνολικά 60 έργα της συλλογής Αλεν την περασμένη Τετάρτη, εισπράττοντας το προαναφερθέν αστρονομικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί για αγαθοεργίες, όπως φρόντισε να κανονίσει ο Αλεν. Τους πίνακες και τα γλυπτά αγόρασαν ζάπλουτοι, φιλότεχνοι ή επενδυτές, από όλον τον κόσμο.

Πέντε είναι οι πίνακες που έσπασαν το όριο των 100 εκατ. δολαρίων, με πρώτο και καλύτερο από εμπορικής άποψης το έργο «Les Poseuses, Ensemble» του Ζορζ Σερά, το οποίο αγοράστηκε έναντι 149,2 εκατ. δολαρίων. Το ποσό-ρεκόρ εκποίησης (922 εκατ. δολάρια) κατέχει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s. Από τη συλλογή Αλεν θα δημοπρατηθούν και άλλες παρτίδες, συνεπώς αναμένεται νέο ρεκόρ.

Ο πίνακας «La Montagne Sainte-Victoire» του Πολ Σεζάν έπιασε 137,8 εκατ. δολάρια (Christie’s Auctions)
Το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Verger avec Cypres» πουλήθηκε για 117 εκατ. δολάρια  (Christie’s Auctions)

Ο πίνακας «La Montagne Sainte-Victoire» του Πολ Σεζάν έπιασε 137,8 εκατ. δολάρια, το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Verger avec Cypres» πουλήθηκε για 117 εκατ. δολάρια (συνιστά ρεκόρ πώλησης έργου του σπουδαίου ολλανδού ζωγράφου), ενώ το «Maternite II» του Πολ Γκογκέν αγοράστηκε για 105,7 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας  «Large Interior, W11» του Λούσιαν Φρόιντ πουλήθηκε για 86,3 εκατ. δολάρια, ενώ η «Γέφυρα του Βατερλό» του Κλοντ Μονέ πουλήθηκε έναντι 64,5 εκατ. δολαρίων.

Ακόμα και μια φωτογραφία που τράβηξε ο Εντουαρντ Στάιχεν έπιασε 11,8 εκατ. δολάρια και έγινε η δεύτερη ακριβότερη στον κόσμο. Τέλος, ένας Μποτιτσέλι έπιασε «μόνο» 48 εκατ. δολάρια.

(Η πηγή των φωτογραφιών είναι ο Οίκος Δημοπρασιών Christie’s Auctions )

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...