319
Στο Πεκίνο πωλούνται πιάτα, όχι για σπάσιμο στο τσακίρ κέφι, αλλά για στολισμό τοίχων: τα εγκεκριμένα εμποροκαλλιτεχνικά προϊόντα απεικονίζουν πολύ Σι και λίγο Μάο | Kevin Frayer/Getty Images

Κίνα: Αν έπαιξες τον Μάο… ας πρόσεχες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 17:22
Στο Πεκίνο πωλούνται πιάτα, όχι για σπάσιμο στο τσακίρ κέφι, αλλά για στολισμό τοίχων: τα εγκεκριμένα εμποροκαλλιτεχνικά προϊόντα απεικονίζουν πολύ Σι και λίγο Μάο
|Kevin Frayer/Getty Images

Κίνα: Αν έπαιξες τον Μάο… ας πρόσεχες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 17:22

Μέτρα τύπου Πολιτιστικής Επανάστασης παίρνει ο Σι Τζινπίνγκ, ιδίως στον καλλιτεχνικό κλάδο. Η τελευταία καθοδηγητική κατεύθυνση του Κόμματος αφορά τους καλλιτέχνες της Κίνας και τη δέουσα τιμή που αυτοί οφείλουν να επιδεικνύουν στα ιερά σύμβολα του κράτους.

Στο εξής, «ηθοποιοί και διασημότητες» που έχουν υποδυθεί εμβληματικές προσωπικότητες της Επανάστασης –τον Μάο Τσε Τουνγκ ή όποιον άλλον επιθυμεί ο Νέος Τιμονιέρης– δεν δύνανται να εμφανίζονται σε ρόλους ή διαφημίσεις που δεν μεταδίδουν πούρα σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο κόκκινος φετφάς μεταφράζεται στα εξής: αν κατά το παρελθόν ο τάδε ηθοποιός είχε δανείσει το πρόσωπό του σε καλλιτεχνική παραγωγή που εξιστορεί το έπος της Λαϊκής Δημοκρατίας, πλέον πρέπει να προσέξει τι ρόλους θα ερμηνεύει, διότι διακυβεύεται η εικόνα και η ιερότητα της ιδεολογίας.

Ανταποκριτές Δυτικών Μέσων, όπως ο Πάολο Σαλόμ της Corriere della Sera, θυμήθηκαν ότι και στην εποχή των κινέζων αυτοκρατόρων έπεφταν κεφάλια για ψύλλου πήδημα, δηλαδή όποιου τολμούσε να παραβιάσει τον παραμικρό κανόνα του ενδυματολογικού κώδικα ή της χρήσης των χρωμάτων – διότι το χρυσοκίτρινο, λόγου χάρη, το μονοπωλούσε η αυτοκρατορική μεγαλειότητα.

Το χρώμα άλλαξε λοιπόν, το αυτοκρατορικό κίτρινο το κατάπιε το προλεταριακό κόκκινο, όμως κατά τα λοιπά οι ποινές… ποινές. Ετσι εξηγείται και η προθυμία διαφόρων δημοφιλών καλλιτεχνών να εναρμονιστούν με τη γραμμή Σι. Να γιατί  η ηθοποιός Ζανγκ Ζιγί συνεμορφώθη αμέσως προς τας υποδείξεις.

Πρώτο θύμα της νέας κατευθυντήριας γραμμής ήταν ο Ζανγκ Ζεχάν, ένας 31χρονος ηθοποιός και τραγουδιστής. Τι έκανε; Φωτογραφήθηκε σε ιαπωνικό ναό αφιερωμένο στους «ήρωες του πολέμου». Η συγκεκριμένη εικόνα του έγινε αμέσως viral στο κινεζικό Διαδίκτυο, έτσι η καριέρα του διεκόπη πάραυτα: συμβόλαια ακυρώθηκαν, έκλεισαν λογαριασμοί στα σόσιαλ μίντια κλπ.

Ε, δεν είναι και λίγο να επισκέπτεσαι σύμβολα των εχθρών σου. Πληγώνεις τα αισθήματα του έθνους, προσβάλλεις την Ιστορία της πατρίδας σου. Εκτός και αν δεν σου έμαθε τίποτα το λαϊκό σχολείο, οπότε πρέπει να αναζητηθούν και οι δάσκαλοί σου, να εξηγήσουν στον πολιτικό επίτροπο πού στράβωσε η προλεταριακή διδασκαλία και πώς το παιδί έμεινε σκέτο κούτσουρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...