784
| CreativeProtagon

Ποια είναι η Ζάνζα Λούλα, η «Εβίτα της Βραζιλίας»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:45

Ποια είναι η Ζάνζα Λούλα, η «Εβίτα της Βραζιλίας»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:45

Φιλήθηκαν, επανειλημμένα, στο στόμα ενώπιον χιλιάδων οπαδών. Συμπεριφέρονται ωσάν έφηβοι που μόλις έχουν ερωτευτεί. Αναζητούν διαρκώς ο ένας τον άλλον ενώ όταν κοιτάζονται τα μάτια τους λάμπουν. Εκείνη είναι πάντα στο πλευρό του: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις, με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, για να δροσίζει τον σύζυγό της κατά τις ατέρμονες ομιλίες του. Εκείνος αισθάνεται ευγνωμοσύνη για αυτήν την τρίτη σύζυγό του την οποία συνάντησε σε προχωρημένη ηλικία και κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της πολυτάραχης ζωής του: «Υπέφερα πολύ, η Ζάνζα μού ξαναέδωσε χαρά και κουράγιο, την επιθυμία να κάνω πράγματα, στα 77 μου ανακάλυψα τη λέξη “αγάπη”», ανέφερε σχετικά στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Η Σάρα Γκαντόλφι της Corriere della Sera γράφει πως ο έρωτάς τους γλύκανε εν μέρει την πιο σκληρή και βίαιη εκλογική αναμέτρηση στην Ιστορία της Βραζιλίας. «Ο ηλικιωμένος Λούλα αγαπάει την νεότερη Χοζάντζελα, γνωστή ως Ζάνζα, μια κοινωνιολόγο ηλικίας 56 ετών που αναβίωσε τα συναισθήματα του αναζωογονημένου πρώην συνδικαλιστή μεταλλουργού. Και που τον ώθησε επίσης, όπως υποστηρίζουν πολλοί, να επιδιώξει να εκδικηθεί πολιτικά εκείνη τη Δεξιά που τον έστειλε στη φυλακή για 580 ημέρες», γράφει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Γνωρίζονταν επί δεκαετίες αλλά η σχέση τους κατέστη ερωτική εκεί, στη φυλακή, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κουριτσίμπα, όπου κατέληξε ο Λούλα τον Απρίλιο του 2018, μετά τις καταδίκες του για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας. Η μετέπειτα σύζυγός του τον επισκεπτόταν πολύ συχνά και του έστελνε γράμματα σχεδόν καθημερινά ενώ την 8η Νοεμβρίου του 2019, όταν ο Λούλα αποφυλακίστηκε, τον περίμενε έξω από τη φυλακή.

Αμέσως πήγαν να ζήσουν μαζί στο Σάο Πάολο, με τα δύο σκυλιά τους. Και μαζί σχεδίασαν τη μεγάλη επιστροφή του Λούλα στην πολιτική, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι όμως στη Βραζιλία αλλά στην Κούβα, όπου μετέβη το ζευγάρι, στο πλαίσιο ενός άτυπου γαμήλιου ταξιδιού που προηγήθηκε του γάμου τους, οποίος τελέστηκε μόλις την περασμένη άνοιξη. «Ειλικρινά, δεν αισθάνομαι τον χρόνο που περνά, δεν έχει βαρύνει ακόμα το σώμα μου. Για να το αποδείξω, παντρεύτηκα ξανά στις 18 Μαΐου», είχε πει ο Λούλα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ζάνζα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της ή δίπλα του, πάντως μπροστά από τον νέο αντιπρόεδρο Τζεράλντο Αλκμίν και τους υπόλοιπους ισχυρούς συμμάχους του συζύγου της, γεγονός που επικρίθηκε, όπως και το ότι εκείνη επέλεγε τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις με τον σύζυγό της και όσους τον συνόδευαν στα αεροπορικά του ταξίδια.

Κάποιες φορές πήρε πρωτοβουλίες, δίχως να συμβουλευτεί τα αρμόδια όργανα του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), οι οποίες, όμως, στη συνέχεια αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Οπως η διοργάνωση της εκδήλωσης SuperLive με την οποία ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία του Λούλα, σε ένα θέατρο του Σάο Πάολο κατάμεστο με επιφανείς εκπροσώπους του θεάματος και του πολιτισμού. Πρώτη στη σκηνή εμφανίστηκε η Ζάνζα, ντυμένη στα κόκκινα και με αποστολή να «ζεστάνει» το κοινό: «Ηρθε η ώρα να επιστρέψει η αγάπη, η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, η ελπίδα. Ηρθε η ώρα να επιστρέψει μια διαφορετική Βραζιλία, η Βραζιλία των χαμόγελων, της μουσικής, του Αμαζονίου, των αυτόχθονων πληθυσμών», είπε, πριν στραφεί προς τον σύζυγό της και του στείλει ένα φιλί.

Τεράστια εντύπωση προκάλεσε επίσης η απόφασή της να επισκεφθεί μόνη της μια φαβέλα του Σάο Πάολο, τον περασμένο Αύγουστο, όπου κατάφερε με τα λόγια της να κερδίσει τη συμπάθεια και την ψήφο πολλών από τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες της βραζιλιάνικης μητρόπολης. Μάλιστα η εφημερίδα Folha de São Paulo έφτασε στο σημείο να την αποκαλέσει «Εβίτα της Βραζιλίας».

Η Ζάνζα Λούλα εγγράφηκε στο Κόμμα των Εργαζομένων το 1983, στα δεκαεπτά της, σπούδασε Κοινωνιολογία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Παρανά και κατέχει MBA στην Κοινωνική Διαχείριση και Βιωσιμότητα. Ασχολήθηκε επίσης ενεργά με τον ακτιβισμό ενώ το 2005 διορίστηκε στην Itaipu Binacional, μια κοινοπραξία των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και της Παραγουάης που ειδικεύεται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Από το 2012 έως το 2016 εργάστηκε στον ενεργειακό κολοσσό Eletrobras ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Itaipu την οποία εγκατέλειψε οριστικά τον Ιανουάριο του 2020.

Γνωστοί και φίλοι της την περιγράφουν ως μια ευχάριστη και χαρούμενη γυναίκα, πολύ φεμινίστρια και με έντονη προσωπικότητα, πολύ διαφορετική, με λίγα λόγια, από την προηγούμενη, δεύτερη σύζυγο του Λούλα, τη διακριτική Μαρίζα Λετσίτσια η οποία πέθανε το 2017 σε ηλικία 66 ετών από εγκεφαλικό. Οι κακές γλώσσες στη Βραζιλία λένε πως η σχέση της Ζάνζα με τον νυν σύζυγό της άρχισε πολύ πριν τον χαμό της Λετσίτσια. Πλέον, ωστόσο, ελάχιστη σημασία έχει το παρελθόν. Την 1η Ιανουαρίου του 2023 ο Λούλα πρόκειται να αναλάβει για δεύτερη φορά την προεδρία της πατρίδας του και η αγαπημένη του σύζυγος και «primeira dama» της Βραζιλίας θα βρίσκεται στο πλευρό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...