344
Μια γυναίκα, κάτοικος Οδησσού, κατεβάζει τον διακόπτη του ρεύματος | Shutterstock

Ουκρανική «ΔΕΗ»: «Εφοδιαστείτε με ζεστές κάλτσες, κουβέρτες και αγκαλιές»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 20:53
Μια γυναίκα, κάτοικος Οδησσού, κατεβάζει τον διακόπτη του ρεύματος
|Shutterstock

Ουκρανική «ΔΕΗ»: «Εφοδιαστείτε με ζεστές κάλτσες, κουβέρτες και αγκαλιές»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 20:53

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους, που επανήλθαν δριμύτερες από τις 10 Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει προβλήματα και στην καθημερινότητα των πολιτών που ζουν μακριά από τα πεδία των μαχών. Ενα από αυτά είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχονται τα εργοστάσια ενέργειας από ρωσικούς πυραύλους.

Η Ukrenergo, ο δημόσιος πάροχος του ηλεκτρικού δικτύου στην Ουκρανία, είπε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες σημειώθηκαν περισσότερες επιθέσεις από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, γράφει το BBC.

Η εταιρεία προειδοποίησε, μάλιστα, τους πολίτες ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα μεγάλο μπλακ άουτ, του οποίου τη διάρκεια δεν γνωρίζει κανείς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα «ξαφνικά σκοτάδια» που έρχονται, η εταιρεία απηύθυνε έκκληση στους Ουκρανούς να είναι εφοδιασμένοι με νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν στο σπίτι «ζεστές κάλτσες, κουβέρτες και μεγάλες αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους». Τους προέτρεψε, επίσης, να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους, τα power banks, φακούς και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Το 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον Ολεξάντρ Καρτσένκο, σύμβουλο του υπουργείου Ενέργειας. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τρεις ενεργειακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς την Τετάρτη και οι εταιρείες ενέργειας προετοιμάζονται για «όλα τα πιθανά σενάρια» εν όψει του χειμώνα.

Ο ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει και στη σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Ukrenergo ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα προβεί και σε «ελεγχόμενους περιορισμούς κατανάλωσης», με απλά λόγια ότι θα κόβει το ρεύμα όταν θεωρεί ότι χρειάζεται, και προειδοποίησε πως ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν καταστρέψει –έστω εν μέρει– τις υποδομές. Οι Αρχές προέτρεψαν τους Ουκρανούς να μειώσουν τη χρήση ρεύματος και τις νύχτες.

«Δεν αποκλείουμε, όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ και ο χειμώνας μας δείξει τα δόντια του, να αναγκαστούμε να ζητάμε τη βοήθειά σας πολύ συχνά» είπε η Ukrenergo, εννοώντας ότι οι Ουκρανοί οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι να περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα, χωρίς καύσιμα και ρεύμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...