543
Καμπάνια της Neflix με μηνύματα που υποστηρίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ στο σταθμό του μετρό στη Μαδρίτη. Οι χώρες του Κόλπου δεν ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις και δεν θέλουν να τις βλέπουν επί της οθόνης (φωτογραφία αρχείου) | John Milner / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Αραβικά κράτη εναντίον Netflix για τις «ισλαμικές αξίες»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 11:07
Καμπάνια της Neflix με μηνύματα που υποστηρίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ στο σταθμό του μετρό στη Μαδρίτη. Οι χώρες του Κόλπου δεν ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις και δεν θέλουν να τις βλέπουν επί της οθόνης (φωτογραφία αρχείου)
|John Milner / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Αραβικά κράτη εναντίον Netflix για τις «ισλαμικές αξίες»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 11:07

Οι χώρες που αποτελούν μέρος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου απείλησαν το Netflix ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του αν συνεχίσουν να μεταδίδουν περιεχόμενο που «αντίκειται» στο Ισλάμ. Αν και τα κράτη αυτά δεν διευκρίνισαν τι εννοούσαν ακριβώς, τα κρατικά Μέσα της Σαουδικής Αραβίας «έριξαν φως» στo κρυφό νόημά τους, αναφέροντας ότι αυτό που ονομάζουν «προσβλητικό υλικό που αντιτίθεται στις ισλαμικές αξίες» αφορά σε εκπομπές που μεταδίδουν σκηνές με σεξ ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου.

Μια επίσημη δήλωση, άλλωστε, που εκδόθηκε από κοινού από τη ρυθμιστική Αρχή των ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας και το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, δεν προσδιόρισε το περιεχόμενο, μίλησε μόνο για «υλικό που έρχεται σε κόντρα με τις κοινωνικές αξίες του Ισλάμ», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση ανέφερε ότι «ζητήθηκε από την αμερικανική πλατφόρμα να καταργηθεί το ”επικίνδυνο περιεχόμενο” που απευθύνεται σε παιδιά» και ότι «οι περιφερειακές Αρχές θα παρακολουθήσουν τη συμμόρφωση της πλατφόρμας με τις οδηγίες και σε περίπτωση που συνεχιστεί η μετάδοση του παραβατικού περιεχομένου, θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα».

Δεν υπήρξε αντίδραση από το Netflix

Κανείς δεν ήταν σαφής και ξεκάθαρος σε σχέση με το τι ζητά το ΣΣΚ, το σαουδαραβικό κρατικό κανάλι ειδήσεων Al-Ekhbariya, όμως, αποδοκίμασε ανοιχτά «ταινίες και σειρές για παιδιά με σκηνές που προωθούν την ομοφυλοφιλία μέσω του Netflix». Ενας δικηγόρος που ήταν καλεσμένος σε μία εκπομπή είπε «στον αέρα» ότι αυτά ήταν «πολύ ατυχή και επώδυνα βίντεο για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και την επόμενη γενιά».

Το τηλεοπτικό κανάλι έδειξε, μάλιστα, ένα κλιπ από την ταινία κινουμένων σχεδίων Jurassic World Camp Cretaceous στην οποία δύο γυναίκες φιλιούνται. Το κανάλι, βέβαια, είχε φροντίσει να θολώσει τα πρόσωπά τους – αν και επρόκειτο για κινούμενα σχέδια. Τον Ιούνιο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν την κυκλοφορία και προβολή της ταινίας της Disney Lightyear με το λεσβιακό φιλί.

Ο ίδιος σταθμός πήρε συνέντευξη και από έναν αυτοαποκαλούμενο «οικογενειακό και εκπαιδευτικό σύμβουλο», ο οποίος είπε ότι το προσβλητικό υλικό «μπήκε κρυφά στα σπίτια μας» και ότι η χώρα αντιμετώπισε «κρίση λογοκρισίας».

Οι χώρες του Κόλπου έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους διανομείς ταινιών των ΗΠΑ για περιεχόμενο που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ειδικά σε ταινίες.

Αν και τα ΗΑΕ θεωρούνται μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στην περιοχή του Κόλπου, οι ταινίες με περιεχόμενο που απευθύνονται σε ενηλίκους κόβονται ή μοντάρονται πριν προβληθούν, πολύ τακτικά.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία άνοιξε τους κινηματογράφους μόλις το 2017, ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο από τη Ντίσνεϊ να κόψει τις «αναφορές σε γκέι, αμφιφυλόφιλα και διεμφυλικά άτομα» στην ταινία Strange Doctor in the Multiverse of Madness με τον υπερήρωα Marvel Doctor.

Η Ντίσνεϊ δεν συμμορφώθηκε και η ταινία δεν προβλήθηκε στο Βασίλειο ποτέ, γράφει ο Guardian.

Μέσα στο καλοκαίρι η δημόσια τηλεόραση μαγνητοσκόπησε αξιωματούχους να κατάσχουν παιχνίδια και είδη ένδυσης από καταστήματα, ως μέρος της «καταστολής της ομοφυλοφιλίας», η οποία είναι αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν περιελάμβαναν τόξα, φούστες, καπέλα και μολυβοθήκες στα χρώματα του ουράνιου τόξου (η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, γνωστή και ως σημαία υπερηφάνειας, απεικονίζει το ουράνιο τόξο) τα περισσότερα από τα οποία, προφανώς, ήταν κατασκευασμένα για μικρά παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...