893
|

Σκέρτσος: Εθνικός στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15%

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 11:57

Σκέρτσος: Εθνικός στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15%

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 11:57

Με παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», επισημαίνοντας η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο, έχει κινηθεί εγκαίρως πριν από ένα χρόνο και έχει επεξεργαστεί με τεχνοκρατικό τρόπο λύσεις που εξετάζονται τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα είπε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική ενισχύσεων, ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι «οποιοδήποτε πρόσθετο πλεόνασμα ανάπτυξης δημιουργείται αποδίδεται στην κοινωνία, και αυτό θα γίνει και τώρα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «ζούμε μία ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την αναστάτωση στις αγορές», ωστόσο «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός». Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα αλλά υπάρχουν και θα βρεθούν, πρόσθεσε, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων. «Αν δεν υπήρχε το σχέδιο και ο μηχανισμός ενισχύσεων, οι λογαριασμοί θα ήταν δεκαπλάσιοι. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το ertnews.gr, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι τα χρήματα για τη στήριξη, κατά ένα μικρό μέρος, προέρχονται από τον προϋπολογισμό, τα 3/4 αυτών προέρχονται από τα υπερέσοδα που έχουν προκύψει λόγο των υψηλών τιμών, είπε. «Οσο υπάρχει αυτή η τεχνητή διόγκωση των τιμών, τόσο θα προκύπτουν υπερέσοδα που μέσω του μηχανισμού που έχουμε φτιάξει θα τροφοδοτούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εκπτώσεις» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Δευτέρας είπε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και συζητήθηκαν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως η κρίση εξωγενής. «Είναι δυναμικό φαινόμενο, αλλάζουν πολύ γρήγορα τα δεδομένα ως προς την πορεία των τιμών» σημείωσε.

«Ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προχθές ανακοινώθηκε πως υιοθετείται από τη Γερμανία, σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις τέσσερις προτάσεις που συζητώνται οι δύο είναι ελληνικές. Η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως και έχει κάνει ουσιαστική δουλειά» δήλωσε.

Οπως είπε, αυτή τη στιγμή ο εθνικός στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15%. «Εάν γίνει αυτό, διασφαλίζουμε την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς και χαμηλότερους λογαριασμούς», σημείωσε.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι το σύστημα κινείται στα όριά του, γι’ αυτό θα πρέπει και εμείς, ακόμα και στο σπίτι μας, να κάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος 10%-15%. «Πρέπει η εξοικονόμηση ρεύματος να μπει στην κουλτούρα μας. Το Δημόσιο έχει κάνει ήδη την αρχή και δίνει το μήνυμα στους πολίτες. Π.χ. να βάλουμε τον κλιματισμό στους 26 βαθμούς και να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή τροφοδοσία της χώρας και θα έχουμε μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος, είπε και προσέθεσε ότι δίνονται ενισχύσεις στους δήμους, αλλά χρειάζονται να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους με ένα πιο φιλικό ενεργειακά τρόπο.

Υπενθύμισε ότι υπάρχουν προγράμματα εξοικονόμησης που τρέχουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ τα οποία διευρύνονται και επισήμανε πως αυτό που συμβαίνει είναι μια τεράστια ανακατάταξη ως προς τις πηγές τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά ενέργειας, που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε την επόμενη διετία με λελογισμένη χρήση της ενέργειας μέχρι να υπάρξει επαρκής τροφοδοσία.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει fuel pass 3, είπε πως γίνεται αξιολόγηση κατά πόσο θα χρειαστεί αυτή η ενίσχυση καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, αλλά το επίδομα θέρμανσης που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις του φετινού χειμώνα. Για το ενδεχόμενο μιας επιδότησης για τρόφιμα είπε ότι «οποιοδήποτε πρόσθετο πλεόνασμα ανάπτυξης δημιουργείται –και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σημειώνει υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης λόγω του τουρισμού και των επενδύσεων– αποδίδεται στην κοινωνία, αυτό γίνεται ήδη και αυτό θα γίνει και τώρα».

Τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου 

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση περί αλλαγής του η οποία άνοιξε και από κυβερνητικά στελέχη (βλέπε δηλώσεις υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου), ο κ. Σκέρτσος ακολούθησε την ίδια… επαμφοτερίζουσα γραμμή: Αφού διαβεβαίωσε πως δεν έχει αλλάξει η στάση της κυβέρνησης είπε ότι οι νόμοι πρέπει να δημιουργούν σταθερές κυβερνήσεις.

Και ενώ απέρριψε τις πληροφορίες για σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με ασταθείς κυβερνήσεις».

«Θλιβερή αστοχία» η υπόθεση Ανδρουλάκη

Σε σχέση με την Εξεταστική για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που συνεδριάζει την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή και θεσμική συζήτηση και να υπάρξει σεβασμός για τον ρόλο της ΕΥΠ στην άμυνα και την εθνική ασφάλεια, ειδικά αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα ζει κρίσιμες στιγμές.

«Ας μην αφήσουμε μια μεγάλη θλιβερή αστοχία σε επιχειρησιακό επίπεδο, αυτή που έγινε με τον κ . Ανδρουλάκη, να γίνει πεδίο αντιπολιτευτικό που θα αφήσει σκιές ως προς τη δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η κυβέρνηση ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες και έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες. Θέλουμε να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για την επόμενη μέρα και το πώς θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην συμβεί αυτό ξανά» είπε και επανέλαβε πως ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να ενημερωθεί για την επίμαχη επισύνδεση από τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία σημείωσε πως είναι απαίτηση της κοινωνίας «να έχουμε ένα δημοκρατικό και ασφαλές πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το αίτημα και των φοιτητών, αυτό είναι το αίτημα των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, των ακαδημαϊκών, αυτό είναι το αίτημα όλης της κοινωνίας (…) Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποχωρήσουμε, αποτελεί μία δέσμευση και νομίζω ότι βασικό δόγμα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι ό,τι λέμε το κάνουμε. Είμαστε συνεπείς και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...