512
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίζει τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του νέου τουρκικού γεωτρύπανου | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Η Ελλάδα ανησυχεί για την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 21:02
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίζει τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του νέου τουρκικού γεωτρύπανου
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Η Ελλάδα ανησυχεί για την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 21:02

Η Ελλάδα είναι «πολύ ανήσυχη» μετά τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι κάναμε χθες – προχθές; Ξεπροβοδίσαμε το πλοίο γεώτρησης “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ήταν πολύ ανήσυχη. “Τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπαν. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε… Κάνει το καθήκον του. Και αυτό το πλοίο είναι πολύ μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας την σε εκδήλωση για τα εγκαίνια υδροηλεκτρικών σταθμών.

Στη συνέχεια υπερηφανεύτηκε για το επεκτεινόμενο στόλο της Τουρκίας. «Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με χρήματά μας για να τρυπήσουμε… Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε την Τρίτη, στο πλαίσιο της τελετής για τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», πως το πλοίο της κρατικής εταιρείας ενέργειας Turkish Petroleum Corporation (TPAO) θα ξεκινήσει τις έρευνες του, «δουλεύοντας μέρα – νύχτα», 55 χιλιόμετρα νότια της πόλης Γκαζί Πασά, της επαρχίας της Αττάλειας.

Η θέση αυτή, η πρώτη των ερευνών του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

«Η πρώτη θέση ερευνών του “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” απέχει 55 χιλιόμετρα από την περιοχή Γκαζί Πασά της Αττάλειας», μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον παραπάνω χάρτη
Συρίγγος: Οι λόγοι που «κράτησαν» το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Τους λόγους για τους οποίους ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να «κρατήσει» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το νέο πλωτό γεωτρύπανο  της γείτονος εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι λόγοι που η Τουρκία απέφυγε, σε πρώτο χρόνο, την κλιμάκωση είναι οι εξής:

  • Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας που δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από ΗΠΑ και Γερμανία.
  • Η αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
  • Η επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Ο κ. Συρίγος διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας. «Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Εξάλλου, ο κ. Συρίγος εξήγησε γιατί το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα κινηθεί διαφορετικά, σε σύγκριση με το «Ορούτς Ρέις», στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε, το Ορούτς Ρέις δεν είναι γεωτρητικό αλλά σεισμογραφικό σκάφος και αυτό σημαίνει ότι κινείται διαρκώς πάνω από τις θάλασσες πραγματοποιώντας έρευνες.

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», από την άλλη, είναι γεωτρητικό κάτι που σημαίνει ότι αγκυροβολεί σε ένα σημείο και στη συνέχεια προσπαθεί να διατρήσει το βυθό για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. «Επομένως είναι εκ των πραγμάτων σταθερό», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...