379
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε στοιχεία του DNA, όταν υπερβούμε συγκεκριμένη ποσότητα ανά εβδομάδα | Shuttestock

Ερευνα: Πέντε ποτήρια κρασί την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 08:30
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε στοιχεία του DNA, όταν υπερβούμε συγκεκριμένη ποσότητα ανά εβδομάδα
|Shuttestock

Ερευνα: Πέντε ποτήρια κρασί την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 08:30

Οταν κάποιος πίνει περισσότερα από πέντε μεγάλα ποτήρια κρασί (250 ml) την εβδομάδα, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο γενετικό του υλικό (DNA), οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασαν τα δεδομένα από 245.000 ενήλικες που ζούσαν στη Βρετανία.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το αλκοόλ επηρεάζει τα τελομερή των χρωματοσωμάτων, όμως αυτό συμβαίνει μόνο όταν πίνουν περισσότερες από 17 μονάδες την εβδομάδα.

Η κάθε μονάδα ισούται με οκτώ γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, δηλαδή 136 γραμμάρια την εβδομάδα. Οταν το κρασί έχει 10% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και κάποιος καταναλώσει 1.250 ml, δηλαδή πέντε μεγάλα ποτήρια, τότε θα έχει πιεί και 136 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

Τα τελομερή είναι ειδικοί προστατευτικοί σχηματισμοί που σφραγίζουν τις δυο άκρες των χρωματοσωμάτων για να προστατεύσουν το DNA από τη φθορά, που συμβαίνει τόσο κατά τις κυτταρικές διαιρέσεις, όσο και σε άλλες περιπτώσεις που δημιουργείται βλάβη στο DNA (π.χ. από αλκοόλ, σε φάσεις οξειδωτικού στρες κ.λπ.). Η μείωση του μήκους των τελομερών σχετίζεται με τη γήρανση του οργανισμού και τις παθήσεις που τη συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί μέτρησαν το μήκος των τελομερών από τους εθελοντές. Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες, ήταν ότι όσοι έπιναν λιγότερες από 17 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα ή περίπου 450 ml μπύρας την ημέρα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα στα άκρα των τελομερών τους.

Ωστόσο, όσοι έπιναν πάνω από 17 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, είχαν σημαντικά μικρότερα σε μήκος τελομερή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων σχετικών με την μεγάλη ηλικία.

Οσο περισσότερο έπινε κάποιος, τόσο πιο κοντά έτειναν να είναι τα τελομερή του. Μάλιστα, όσοι έπιναν περισσότερες από 29 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα ή περίπου οκτώ μεγάλα ποτήρια κρασί, φάνηκε ότι γερνούσαν ένα με δύο χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από έξι ποτήρια.

Οι επιστήμονες έσπευσαν να εξηγήσουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή και στρες, που επηρεάζουν το DNA.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν ακόμη μία πληροφορία για τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς που στοχεύουν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμη και λίγο να μειώσει κάποιος την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει, θα έχει οφέλη», εξηγεί η δρ Ανίγια Τοπίουλα, υπεύθυνη της έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...