765
Αποψη ενός δωματίου σε διοικητικό κτήριο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κρατούνταν ως όμηροι από τους Ρώσους | EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Οι Ρώσοι «ρήμαξαν» το Τσερνόμπιλ προτού αποχωρήσουν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 15:30
Αποψη ενός δωματίου σε διοικητικό κτήριο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κρατούνταν ως όμηροι από τους Ρώσους
|EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Οι Ρώσοι «ρήμαξαν» το Τσερνόμπιλ προτού αποχωρήσουν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 15:30

Σύμφωνα με το Κίεβο ο πυρηνικός εξοπλισμός του Τσερνόμπιλ δεν υπέστη ζημιά τέτοια που να δημιουργεί ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας κατά τη ρωσική κατοχή, ωστόσο ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι έκλεψε – ή κατέστρεψε – περισσότερους από 1.000 υπολογιστές, φορτηγά και άλλο εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.

Το παροπλισμένο εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, και καταλήφθηκε γρήγορα από τα στρατεύματα της Μόσχας μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις έλεγχαν το εργοστάσιο για πέντε εβδομάδες προτού αποσυρθούν στις 31 Μαρτίου. Οι απώλειες που προκλήθηκαν την περίοδο αυτή, λοιπόν, υπολογίζονται σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, το οποίο συνομίλησε με αξιωματούχους της ανακαταληφθείσας από τους Ουκρανούς μονάδας.

Εχοντας μόλις ολοκληρώσει μία επίσκεψη στο Τσερνόμπιλ και τη γύρω ζώνη αποκλεισμού των 2.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σ.σ. πρόκειται για τη «νεκρή ζώνη» γύρω από την τοποθεσία του ατυχήματος στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ το 1986) η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) δήλωσε ότι «παρείχε υποστήριξη στους Ουκρανούς για την ακτινοπροστασία, την ασφάλεια της διαχείρισης αποβλήτων και την πυρηνική ασφάλεια».

Οι αρμόδιοι του κλιμακίου που επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις επιβεβαίωσαν, μάλιστα, στο βρετανικό δίκτυο ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο δεν εμπνέουν ανησυχία, επί του παρόντος. Στη ζώνη αποκλεισμού, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα «hotspot ραδιενέργειας» για τα οποία η ουκρανική διοίκηση του Τσερνόμπιλ κατηγόρησε τους Ρώσους, των οποίων τα στρατεύματα έσκαψαν χαρακώματα στο σημείο και όπου τα οχήματα τους σήκωσαν σκόνη,

Ο Γιεβγκέν Κραμαρένκο, επικεφαλής της υπηρεσίας της ζώνης αποκλεισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χιλιάδες ρωσικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων, πέρασαν από το συγκεκριμένη τοποθεσία. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες στρατοπεύδευσαν στο Τσερνόμπιλ, πρόσθεσε.

Κατέστρεψαν γραφεία, εξοπλισμό εργαστηρίων μέχρι και δρόμους της περιοχής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής υπηρεσίας του Τσερνόμπιλ Βιτάλι Μεντβέντ δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έκλεψαν «οθόνες υπολογιστών, σκληρούς δίσκους και λογισμικό». «Ελέγχουμε ακόμα τις απώλειες» αλλά «είναι περισσότερες από 1.000 οι μονάδες και ό,τι δεν έκλεψαν το έσπασαν».

Κάποιοι αφαίρεσαν τους εφεδρικούς τροχούς από τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τους, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο λεηλατημένο εξοπλισμό, πρόσθεσε. Επίσης έκλεψαν κατασκευαστικά και πυροσβεστικά οχήματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τον Απρίλιο το Κίεβο είχε δηλώσει πως οι Ρώσοι λεηλάτησαν δύο εργαστήρια στο Τσερνόμπιλ, κλέβοντας ακόμη και ραδιενεργό υλικό.

Ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για λεηλασίες και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έχει σχολιάσει τις σχετικές αναφορές. Παράλληλα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Μία άλλη πτυχή των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς είναι στο κυκλοφοριακό δίκτυο, σύμφωνα με τον Μεντβέντ. Το προσωπικό της μονάδας που ζούσε στο Σλάβουτικ, μια πόλη κοντά Τσερνόμπιλ, μπορούσε προηγουμένως να φτάσει εύκολα στο εργοστάσιο με το τρένο. «Τώρα, όμως, οι γέφυρες έχουν ανατιναχθεί, δεν υπάρχει άμεση διαδρομή, και πρέπει να πάνε με λεωφορείο μέσω Κιέβου».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, άγνωστη παραμένει η μοίρα των 196 ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους στο Τσερνόμπιλ.

«Οι ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε σε δική του, προ ημρεών, ανακοίνωση ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Αναφερθείς στον κλεμμένο εξοπλισμό ο Κραμαρένκο σημείωσε πως μερικά από τα όργανα που πήραν οι Ρώσοι είχαν ενσωματωμένο GPS. «Βλέπουμε ότι μέρος από αυτά τα όργανα βρίσκεται στη Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων. Ενα μέρος τους ακόμη βρίσκεται στο Μινσκ, στην πόλη Γκόμελ και σε άλλες πόλεις».

Διακρίνεται η σαρκοφάγος που καλύπτει τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Παραδόθηκε στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2019 /  EPA/SERGEY DOLZHENKO
Η «αμέλεια» των Ρώσων ως απειλή

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τσερνόμπιλ Βάλερι Σειντά ήταν εκείνος που μετέφερε στο βρετανικό δίκτυο την εκτίμηση ότι οι απώλειες του εργοστασίου ανέρχονται σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια. Υπογράμμισε κι εκείνος πως τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν και λεηλάτησαν εργαστήρια, εργαστήρια και γραφεία.

Η «αμέλειά τους για τους κανόνες ασφαλείας», μάλιστα, «προκάλεσε κάποια επιδείνωση στην κατάσταση της ραδιενέργειας», η οποία, όπως πρόσθεσε, έχει μετριαστεί.

Οι εργασίες των Ουκρανών στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ξεκίνησαν ξανά, καθησύχασε. Το προσωπικό, με τη βοήθεια της IAEA, παρακολουθεί στενά τους αδρανείς αντιδραστήρες και διεξάγει επιστημονικές δοκιμές. Η περιοχή αποναρκοθετήθηκε και οι επισκευές στις εγκαταστάσεις συνεχίζονται.

Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία διαθέτει οκτώ αντιδραστήρες συνδεδεμένους στο δίκτυο – δύο στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, τρεις στο Ρίβνε, δύο στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας και έναν στο Χμελνίτσκι. Οι άλλοι επτά αντιδραστήρες της χώρας δε λειτουργούν – είτε είναι κλειστοί για τακτική συντήρηση είτε αποτελούν εφεδρικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...