268
Εγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος υπόσχονται οι επιστήμονες | Shutterstock

Eξυπνοι φακοί επαφής εναντίον γλαυκώματος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 12:56
Εγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος υπόσχονται οι επιστήμονες
|Shutterstock

Eξυπνοι φακοί επαφής εναντίον γλαυκώματος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 12:56

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία πρόοδος στην τεχνολογία φακών επαφής, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους καινοτόμες εφαρμογές που προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες, τόσο σε άτομα με προβλήματα όρασης όσο και σε υγιή.

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ερευνητική ομάδα στην Κίνα ανέπτυξε έναν νέο τύπο φακών επαφής οι οποίοι εντοπίζουν την αύξηση της πίεσης στο μάτι και αν συμβεί κάτι τέτοιο, απελευθερώνουν ένα φάρμακο που περιέχει την ουσία βριμονιδίνη, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση γλαυκώματος.

Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας και προκαλείται από την αύξηση της οφθαλμικής πίεσης.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δημιούργησαν φακούς επαφής με ενσωματωμένους αισθητήρες που αναγνωρίζουν την πίεση και αν εντοπίσουν πρόβλημα, στέλνουν σήμα στον μηχανισμό μεταφοράς του φαρμάκου στο μάτι, ο οποίος λειτουργεί ασύρματα. Το φάρμακο περιέχεται σε μια υδρογέλη που είναι συνδεδεμένη με ένα ηλεκτρόδιο και όταν φθάσει το σήμα, ενεργοποιείται ο μηχανισμός, διαχέοντας το φάρμακο στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών.

Οι φακοί κάνουν την ίριδα του ασθενούς να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα και, όπως λένε οι δημιουργοί τους, διατηρούν σε ποσοστό 100% καθαρό το οπτικό πεδίο του χρήστη και δεν του προκαλούν κανενός είδους ενόχληση στα μάτια όταν τους φοράει.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί πετυχημένες δοκιμές αυτών των φακών επαφής σε χοίρους και κουνέλια και αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα και σε ανθρώπους.

Οι δημιουργοί των φακών επαφής τονίζουν ότι η εύκολη τοποθέτησή τους και το γεγονός ότι δεν λειτουργούν με μπαταρία ανοίγει τον δρόμο ώστε να γίνουν προσπάθειες τροποποίησής τους, με σκοπό να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων της όρασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...