482
Η γκολίστρια Βαλερί Πεκρές «βλέπει προεδρία» υπό προϋποθέσεις – αν περάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί να τα καταφέρει | REUTERS/Christian Hartmann

Βαλερί Πεκρές: Οι γκολικές γροθιές στη γαλλική Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 17:44
Η γκολίστρια Βαλερί Πεκρές «βλέπει προεδρία» υπό προϋποθέσεις – αν περάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί να τα καταφέρει
|REUTERS/Christian Hartmann

Βαλερί Πεκρές: Οι γκολικές γροθιές στη γαλλική Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 17:44

Πήρε άνετα το χρίσμα των γάλλων Ρεπουμπλικανών, του συρρικνωμένου εδώ και χρόνια δεξιού κόμματος με τις γκολικές ρίζες, ώστε να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Βέβαια, απέναντί της έχει και παλαιά και καινούργια «θηρία» του γαλλικού εθνικισμού, τη Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ, όπως και τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, όμως η Βαλερί Πεκρές είναι οπωσδήποτε το νέο αστέρι των γκολικών έγραψε η ιταλική Repubblica. Και δεν λάμπει σαν άστρο μόνο η Βαλερί, ανεβαίνει στα γκάλοπ κιόλας: «Πλέον έχει καλές πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει τον Μακρόν».

Από αυτήν την πρόταση των Ιταλών συνάγεται ότι ο νυν πρόεδρος θα κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών, άρα το ερώτημα είναι ποιος θα είναι το δεύτερο πρόσωπο. Αν η Πεκρές καταφέρει να υπερκεράσει τη Λεπέν και τον Ζεμούρ, τότε στον δεύτερο θα μπορέσει να αποσπάσει κρίσιμες ψήφους από τους ψηφοφόρους τους, ικανές να την αναδείξουν πρόεδρο της Γαλλίας.

Θα είναι τεράστια επιτυχία της Βαλερί, αν ο γκολισμός επιστρέψει νικηφόρος στο προσκήνιο. Προς το παρόν οι αναλυτές λένε ότι η μεγάλη τύχη της Βαλερί ονομάζεται Ζεμούρ, επειδή αυτός κόβει πολλές ψήφους από τη Λεπέν. Ετσι είναι, η αντιπαλότητα στον χώρο της Ακροδεξιάς ευνοεί την γκολική Δεξιά.

Ως προσωπικότητα η Βαλερί είναι ενδιαφέρουσα: είναι ο τύπος της γυναίκας πολιτικού που μπορεί να σε ξεγελάσει με την εμφάνισή της, αφού στην πραγματικότητα απέχει πολύ από το στερεότυπο της ρωμαιοκαθολικής γαλλίδας αστής.

Η σελίδα της Repubblica με τη φωτογραφία της γαντοφορεμένης Πεκρές που σφυροκοπά τον σάκο του μποξ

Υπήρξε ατρόμητη ταξιδιώτισσα, έγραψαν οι Ιταλοί, και έδωσαν το εξής παράδειγμα για να αποδείξουν του λόγου τους το αληθές: η Βαλερί, όταν ήταν δεκαπεντάχρονο κορίτσι, πήγε στις σοβιετικές κατασκηνώσεις νέων, στην κομμουνιστική Ρωσία δηλαδή, με σκοπό να μάθει τα Ρωσικά, ενώ κατόπιν αφοσιώθηκε και στη μελέτη των Ιαπωνικών. Τα ρίσκα που τότε ανέλαβε απέδωσαν καρπούς σε πολλά επίπεδα.

Σήμερα είναι μία πολύγλωσση πολιτικός, με έμπειρη κρίση, κοινωνική και αθλήτρια. Η Βαλερί Πεκρές είναι παντρεμένη με έναν μάνατζερ εδώ και 27 χρόνια και μητέρα τριών τέκνων. Το ενδυματολογικό της στιλ είναι απλό, φοράει πάντα πανταλόνια, και ασχολείται με το μποξ και τη γιόγκα. Αντλεί παραστάσεις από το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις χρησιμοποιεί μεταφορικώς στην πολιτική.

Φυσικά, έχει ευρωπαϊκή συνείδηση και φιλοευρωπαϊκό ύφος. Από πολιτικής απόψεως είναι φιλελεύθερη, όπως η ίδια αυτοσυστήθηκε («είμαι κατά το ένα τρίτο Θάτσερ, κατά τα δύο τρίτα Μέρκελ»), για αυτό και οι αντίπαλοί της την αποκαλούν ειρωνικά… «Μακρόν με φουστάνια». Το πολιτικό δόγμα της συμπυκνώνεται σε μία φράση που τα λέει όλα: «Θέλω Δεξιά λαϊκή και όχι λαϊκιστική».

Από τα στοιχεία που θα κοστίσουν στην 54χρονη γκολίστρια πιθανολογείται ότι θα είναι ο συσχετισμός της με τον καταδικασμένο (για ατιμωτικό σκάνδαλο) πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αφού η Βαλερί υπήρξε «δικός του άνθρωπος», έμπιστή του. Στα αδιαμφισβήτητα ατού της, ο (μεταπτυχιακός) τίτλος από τη σχολή Ecole Nationale d’Administration, ένα ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε και ο πρόεδρος Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...