239
Διαδηλωτής στην Πολωνία κρατά πλακάτ με το λογότυπο του καναλιού TVN που θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» ο νέος νόμος | Roman Bosiacki/Agencja Gazeta/via REUTERS

Πολωνία: Αμφιλεγόμενο νόμο για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ψήφισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 17:39
Διαδηλωτής στην Πολωνία κρατά πλακάτ με το λογότυπο του καναλιού TVN που θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» ο νέος νόμος
|Roman Bosiacki/Agencja Gazeta/via REUTERS

Πολωνία: Αμφιλεγόμενο νόμο για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ψήφισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 17:39

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε το «αρνητικό μήνυμα» για την ελευθερία του Τύπου που στέλνει η ψήφιση στην Πολωνία ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, από το Κοινοβούλιο, δέχτηκε τα πυρά της πολωνικής αντιπολίτευσης, η οποία τον θεωρεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και εκτιμά πως θα επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πολωνία διαλύθηκε εξαιτίας αυτού του νόμου, καθώς αποχώρησε απ’ αυτόν ένα κόμμα. Όμως το σχετικό νομοσχέδιο υιοθετήθηκε, με 228 ψήφους έναντι 216, χάρη στις ψήφους των βουλευτών του αντισυστημικού σχηματισμού Kukiz 15.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο νόμος είναι απαραίτητος για να εμποδιστούν ξένες εχθρικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία. Απαγορεύει, συγκεκριμένα, σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σε πολωνικό μέσο ενημέρωσης.

Ο εν λόγω νόμος μπορεί να αναγκάσει τον αμερικανικό όμιλο Discovery να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του στο ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, που είναι συχνά επικριτικό έναντι της συντηρητικής κυβέρνησης.

«Έχουμε ανάγκη ένα νόμο σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου», τόνισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, που είναι αρμόδια για τις αξίες, με σχόλιο στο Twitter. Πρόσθεσε ότι «ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η διαφορετικότητα στις απόψεις είναι αυτό που οι ισχυρές δημοκρατίες καλωσορίζουν και όχι αυτό που καταπολεμούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...