1176
Στη φωτογραφία η φρεγάτα «Ψαρά» με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» - Tώρα στην ομάδα μάχης της ναυαρχίδας του Γαλλικού Ναυτικού είναι η φρεγάτα «Κανάρης» | ΠΝ

Απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου με το δίδυμο «Charles de Gaulle» – «Κανάρης»

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 15:54
Στη φωτογραφία η φρεγάτα «Ψαρά» με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» - Tώρα στην ομάδα μάχης της ναυαρχίδας του Γαλλικού Ναυτικού είναι η φρεγάτα «Κανάρης»
|ΠΝ

Απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου με το δίδυμο «Charles de Gaulle» – «Κανάρης»

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 15:54

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έχει τεθεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς από την 1η Μαρτίου ξεκινά το βασικό σκέλος της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης των Τούρκων, «Γαλάζια Πατρίδα», με σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Στόλου να εξέρχεται των ναυστάθμων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) καθώς επίσης, αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Phantom, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την στρατοχωροφυλακή.

Η άσκηση-επίδειξη δύναμης του Ερντογάν θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου και παρ΄όλο που οι τούρκοι επιτελείς δείχνουν πιο προσεκτικοί και κατά το κοινώς λεγόμενο «μαζεμένοι» ως προς την επιλογή των περιοχών διεξαγωγής της (κυρίως βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά της θαλάσσιας περιοχής του Καστελόριζου και στα ανοικτά της κατεχόμενης Κύπρου), από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα,  ώστε να υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση για τυχόν παραβατικές κινήσεις ή/και προβοκάτσιες των Τουρκων.

«Τσεσμέ» και υπερπήσεις

Και μια ο λόγος περί προβοκάτσιας, τα πήγαινε – έλα του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» συνεχίζονται, καθώς όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ενώ έδειχνε να αποχωρεί από το κεντρικό Αιγαίο, προς τον ναύσταθμο της Σμύρνης, εμφανίστηκε να πλέει και πάλι δυτικά με κατεύθυνση την περιοχή της παράνομης τουρκικής Νavtex της 15ης Φεβρουαρίου, για τη διεξαγωγή υδρογραφικών ερευνών, μεταξύ Λήμνου, Αγιου Ευστράτιου και Σκύρου.

Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι κατά την παγίως προκλητική τακτική των υπερπτήσεων.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου η υπέρπτηση πραγματοποιήθηκε στις 13.22, στα 22.700 πόδια. Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 14.29, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το νησάκι της Παναγιάς και τις Οινούσσες, στα 24.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Συνολικά, μετά την [πρώτη] αποχώρηση του «Τσεσμέ», καταγράφηκαν 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι 28 εξ αυτών ήταν από 2 αεροσκάφη κατασκοπευτικά – ναυτικής συνεργασίας ATR 72 και οι δύο από F-16. Ενδεικτικό της προκλητικής συμπεριφοράς είναι ότι σημειώθηκε και μία εμπλοκή.

Δοκιμάζει αντοχές ο Ερντογάν

Οι κινήσεις αυτές, γράφει το economico.gr , δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να παίξει το επόμενο διάστημα με τα νεύρα της Ελλάδας και παράλληλα να δοκιμάσει τα όρια ανοχής των Ευρωπαίων – και ειδικά της Γερμανίας – ανοίγοντας και κλείνοντας τον διακόπτη της έντασης κατά το δοκούν.

Διπλωματικοί κύκλοι που επικαλείται η ιστοσελίδα, εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει μια περίοδο «ελεγχόμενης έντασης» προκειμένου να μην φανεί ότι δυναμιτίζεται πλήρως το κλίμα με δική της ευθύνη. Και τούτο διότι αφενός εκκρεμεί ο ορισμός της τελικής ημερομηνίας για τις διερευνητικές και, αφετέρου, επίκειται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ όπου, παρά την γερμανική «ασπίδα» προς την Τουρκία, το θέμα των κυρώσεων κατά της Αγκυρας θα μπει ξανά στο τραπέζι .

Απάντηση με «Charles de Gaulle» και φρεγάτα «Κανάρης»

Και ενώ η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν ξεκινά, Ελλάδα και Γαλλία στέλνουν ξανά σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, με του πλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου  «Charles de Gaulle» συνοδεία της φρεγάτας «Κανάρης» του ΠΝ στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο, από την έναρξη, σχεδόν, της πορείας του από τον ναύσταθμο της Τουλόν προς την ανατολική Μεσόγειο.

Τη ναυτική συνοδεία του «Charles de Gaulle» απαρτίζουν γαλλικά, αμερικανικά, βελγικά και ιταλικά μέσα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα βρίσκεται διαρκώς ένα γαλλικό υποβρύχιο.

Κατά το πέρασμά της νοτίως της Σικελίας, η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου θα συμμετάσχει στη μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ ‘’Dynamic Manta’’. Περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα κορυφώνεται η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», το «Charles De Gaulle» αναμένεται να κατευθυνθεί νοτίως  της Κρήτης με ανατολική πορεία.

Στην προαναφερθείσα νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς το υποβρύχιο ‘’Παπανικολής’’ και η φρεγάτα ‘’Κουντουριώτης’’.

Στον Περσικό η «Υδρα»

Μία άλλη φρεγάτα του ΠΝ, η Φ/Γ «Υδρα» βρίσκεται εν τω μεταξύ στον Περσικό Κόλπο όπου και συμμετείχε  σε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με τις κορβέτες «Abu Dhabi» και «Mezyad» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οπως ανακoίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του επανάπλου της φρεγάτας από τον λιμένα του Αμπού Ντάμπι και κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

eikones-apo-ti-synekpaideysi-tis-fregatas-ydra-me-ploia-ton-inomenon-aravikon-emiraton0
Φωτογραφία από το κατάστρωμα της Φ/Γ «Υδρα» κατά την άσκηση στον Περσικό/ΓΕΕΘΑ

Η ελληνική φρεγάτα είχε καταπλεύσει στο Αμπού Ντάμπι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων αμυντικού υλικού «IDEX & NAVDEX 2021». Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, ενώ συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διακρατικό πλαίσιο.

eikones-apo-ti-synekpaideysi-tis-fregatas-ydra-me-ploia-ton-inomenon-aravikon-emiraton1
Από τη συνεκπαίδευση της Φ/Γ «Υδρα» με τις κορβέτες των ΗΑΕ /ΓΕΕΘΑ

«Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έρχεται ως επιστέγασμα της παρουσίας του ελληνικού πλοίου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, της άριστης συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και σε συνέχεια πλήθους κοινών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δραστηριότητες που αποδεικνύουν έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

eikones-apo-ti-synekpaideysi-tis-fregatas-ydra-me-ploia-ton-inomenon-aravikon-emiraton2
Χαιρετισμός μεταξύ των συνεκπαιδευόμενων πληρωμάτων/ ΓΕΕΘΑ

eikones-apo-ti-synekpaideysi-tis-fregatas-ydra-me-ploia-ton-inomenon-aravikon-emiraton3

Σε νέο παραλήρημα ο Ακάρ, προειδοποιεί τον ελληνικό λαό

Οι συνέργειες αυτές και η διαρκής επαγρύπνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι ενοχλούν σφόδρα το καθεστώς Ερντογάν, με τον υπουργό Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρα να επαναλαμβάνει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ» και να απειλεί ότι την αύξηση της έντασης -με ευθύνη της Αθήνας- θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός!

Αναφερόμενος εκ νέου στην κατ’ ισχυρισμόν του παρενοχληση του «Τσεσμέ», ο Ακάρ τόνισε ότι πρόκειται για κίνηση που δεν αρμόζει σε σχέσεις καλής γειτονίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα» και την Κύπρο, κατηγόρησε την Αθήνα ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε πρόβλημα μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και ΗΠΑ – Τουρκίας τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, λέγοντας πως αυτή η τακτική δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική:

«Η Ελλάδα προσπαθεί τα προβλήματά της με την Τουρκία να τα μετατρέψει σε προβλήματα ΕΕ – Τουρκίας όπως και ΗΠΑ – Τουρκίας. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό. Δεν έχει καμία πρακτική αξία. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα εδάφη, στα ύδατα κανενός. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη ‘Γαλάζια μας Πατρίδα’, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία. Ενεργούμε όχι μόνο για την δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας».

Και περνώντας από το τουρκικό αφήγημα περί Γαλάζιας Πατρίδας στις απειλές, ο Ακάρ προειδοποίησε αυτός που θα την πληρώσει από της αύξηση της έντασης και την κούρσα εξοπλισμών, δεν είναι άλλο από τον ελληνικό λαό!

«Πρέπει να δουν ότι από την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», δήλωσε  ο τούρκος υπουργός Αμυνας, ολοκληρώνοντας έτσι ένα ακόμη απο τα γνωστά του παραληρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...