289
Ασθενής με κορονοϊό υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία σε νοσοκομείο του Βερολίνου | REUTERS /Fabrizio Bensch

ΠΟΥ: Σε μικρή ύφεση η δραστηριότητα της νόσου στην Ευρώπη – Κρατήστε τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 18:09
Ασθενής με κορονοϊό υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία σε νοσοκομείο του Βερολίνου
|REUTERS /Fabrizio Bensch

ΠΟΥ: Σε μικρή ύφεση η δραστηριότητα της νόσου στην Ευρώπη – Κρατήστε τα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 18:09

Το δυνατό δεύτερο κύμα του κορονοϊού που πλήττει την Ευρώπη ενδέχεται να παρουσιάσει ύφεση τις επόμενες ημέρες, αναφέρει στην Washington Post στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Πέμπτη, παρόλο που την εβδομάδα που πέρασε κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του από Covid-19.

Η εκτίμησή του βασίζεται στον νέο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τις χώρες. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύρια μολύνσεις στις χώρες της Ευρώπης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 2 εκατομμύρια νέα κρούσματα.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα και η κατάσταση αυξάνει την πιθανότητα περισσότερων θανάτων.

Καλά νέα με ερωτηματικό

Υπάρχουν καλά νέα και όχι και τόσο καλά νέα, είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, περιγράφοντας τη ελαφρά μείωση των νέων διαγνώσεων ως «μία μικρή διαφορά, όμως διαφορά».

Η Ευρώπη ξεπέρασε τον Οκτώβριο σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των νέων περιστατικών να εκτοξεύονται στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες του μήνα. Την ίδια στιγμή και οι θάνατοι αυξήθηκαν 18% την προηγούμενη εβδομάδα.

«Βλέπουμε την τάση αύξησης να πιέζει τα συστήματα υγείας, ενώ σε κάποιες χώρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι ΜΕΘ έχουν φτάσει σε πληρότητα 95%», λέει ο Κλούγκε.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε κυβερνήσεις και επιστήμονες, είναι η έναρξη της εποχική γρίπης.

Ο Κλούγκε προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και προειδοποιεί τις χώρες τις Ευρώπης που έχουν επιβάλει lockdown να μην άρουν τα περιοριστικά μέτρα πολύ γρήγορα.

«Τα μικρά κέρδη που έχουμε αποκομίσει από τα μέτρα, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αν μόλις υπήρχε ύφεση ανοίγαμε και πάλι την κοινωνία», εξήγησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...