535
Εικόνα από κατάρρευση κτιρίου στο Καρλόβασι της Σάμου |

Σεισμολόγοι: Περιμένουμε μετασεισμούς έως και 6 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 15:23
Εικόνα από κατάρρευση κτιρίου στο Καρλόβασι της Σάμου
|

Σεισμολόγοι: Περιμένουμε μετασεισμούς έως και 6 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 15:23

Η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι αυτή που προβληματίζει τους σεισμολόγους, οι οποίοι περιμένουν μία σεισμική δόνηση ακόμα και 6 Ρίχτερ για να μπορέσουν να πουν με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι μετασεισμοί είναι πολύ επικίνδυνοι για ήδη επιβαρυμένα κτίρια και συνέστησαν την προσοχή στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών.

Οπως εξήγησε το μεσημέρι της Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, είπε ότι το φυσιολογικό για αυτή την περίπτωση είναι να σημειωθούν δεκάδες δονήσεις άνω των 4,5 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τουλάχιστον μία μονάδα κάτω από τον κύριο σεισμό.

Είναι πάντως, όπως επισημαίνει, μία περιοχή που έχει δώσει αντίστοιχους ισχυρούς σεισμούς και στο παρελθόν και εξίσου επιφανειακούς, γύρω στα 10-12 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό για τα δεδομένα του εξαιρετικά σεισμογενούς ΒΑ Αιγαίου.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Σκορδίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι είναι νωρίς χρονικά για να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποίησε γειτονικά ρήγματα σε μία περιοχή πλούσια σε σεισμική δραστηριότητα.

Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν δύο με τρεις μήνες, όπως είπε ο επιστήμονας.

«Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του, ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δήλωσε ότι ήταν ένας επιφανειακός σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, λίγο μετά τον σεισμό, ο κ. Λέκκας είπε ότι, «ήταν ένας σεισμός της τάξεως 6,7 βαθμών και κάπου εκεί θα καταλήξει. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό. Εγινε έντονα αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Ακόμα, ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος στο ΑΠΘ, τόνισε πως ενδέχεται να είναι πιο καταστροφικοί οι μετασεισμοί από τον αρχικό σεισμό.

«Υπάρχει πιθανότητα για μετασεισμούς της τάξεως των 6 Ρίχτερ», είπε και πρόσθεσε πως όσα σπίτια έχουν ζημιές δεν πρέπει να κατοικηθούν.

«Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά, δεν πρέπει να κατοικηθεί και πρέπει να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στις τουρκικές ακτές

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωλόγος και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ζούρος, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της βόρειας Σάμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς Βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα, παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού, και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Oπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τον σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...