515
Η πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν και άλλες μέσα στη μέρα | ΓτΠΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/

Το παρασκήνιο του «μικρού» lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 06:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020, 13:20
Η πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν και άλλες μέσα στη μέρα
|ΓτΠΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/

Το παρασκήνιο του «μικρού» lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 06:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2020, 13:20

Οι συσκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης έδιναν και έπαιρναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρωί συνεκλήθη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό, ενώ ήταν σαφές ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα είχαν πάρει την… άγουσα για το επίπεδο 4 και το lockdown. Λίγο μετά, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για το σημερινό τηλεοπτικό μήνυμα και το έκτακτο σχέδιο διάρκειας ενός μήνα, κατά τα πρότυπα των ανακοινώσεων Μακρόν στη Γαλλία και Μέρκελ στη Γερμανία.

Από εκεί και μετά, πολλοί βρέθηκαν στο Μαξίμου. Νωρίς το απόγευμα ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης, ο υφυπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είχε σύσκεψη με τον Νίκο Χαρδαλιά και γενικούς γραμματείς υπουργείων για το πακέτο των οικονομικών μέτρων στήριξης που θα απαιτηθούν για μια σειρά περιοχών στη χώρα, όπου θα ισχύσουν είτε από σήμερα είτε από τις επόμενες μέρες μια σειρά περιορισμών.

Στην αιχμή των νέων μέτρων θα είναι η εστίαση. Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι λοιμωξιολόγοι συντείνουν στο να προτείνουν κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 21:30, ώστε η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 22:00, τόσο στις «πορτοκαλί» όσο και στις «κόκκινες» περιοχές που θα συμπαρασυρθούν ως προς το ωράριο που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία. Βεβαίως, στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει και εισήγηση για κλείσιμο της εστίασης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, κάτι που φυσικά θα ενέχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Τις οριστικές αποφάσεις, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα τις πάρει σήμερα, καθώς, όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, η εστίαση είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν συντείνει όλο το προηγούμενο διάστημα στην αύξηση της διάδοσης της επιδημίας.

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι είναι και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και από τις πορτοκαλί περιοχές. Κατά μια ερμηνεία, βεβαίως, αυτό μπορεί να μην χρειαστεί, από τη στιγμή που η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τίθεται σε εφαρμογή τουλάχιστον από τις 22:00, μιας και στην επιτροπή συζήτησαν να υπάρχει απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 05:00, προκειμένου και να μη δυσχεραίνονται οι μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και να αποτρέπεται η μετακίνηση για διασκέδαση. Σε κάθε περίπτωση, μια εισήγηση αφορά και το τέλος των μετακινήσεων από και προς τις πορτοκαλί περιοχές εν γένει, όλες τις ώρες της ημέρας.

Σημειωτέον, ορισμένα μέτρα θα διευρυνθούν και στις λεγόμενες «κίτρινες» ή και τις «πράσινες» περιοχές, όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς δεν έχουν οικονομικό κόστος.

Από εκεί και πέρα, τις οριστικές αποφάσεις επρόκειτο να πάρει ο Πρωθυπουργός μετά τις πρωινές συσκέψεις της Παρασκευής. Είναι σαφές, πάντως, ότι για το σχέδιο μηνιαίας διάρκειας του κ. Μητσοτάκη, υπήρχε άκρατη… μυστικοπάθεια από αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεσμεύσει τους στενούς του συνεργάτες να μην υπάρξουν διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ενδεικτικό του οριακού της κατάστασης –και σε όρους επικοινωνίας– είναι το γεγονός ότι ενώ το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού επρόκειτο να μεταδοθεί το απόγευμα τελικά αποφασίστηκε να επισπευστεί για τις 3 το μεσημέρι, ώστε μετά να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μάλιστα να ανακοινώνει σειρά μέτρων ανακούφισης των πληγέντων (αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ). Μια εικόνα που θυμίζει την περασμένη άνοιξη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...