388
H Aνγκελα Μέρκελ κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν εμπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα | DW/DPA

H Mέρκελ πήρε θέση: Ολες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 13:11
H Aνγκελα Μέρκελ κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν εμπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα
|DW/DPA

H Mέρκελ πήρε θέση: Ολες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 13:11

Σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ των δικαίων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, πήρε η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Ολες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα, τόνισε η κυρία Μέρκελ και γνωστοποίησε ότι δεν θα έχει τελικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω», αρκέστηκε να πει για το θέμα η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Ολοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα ζητήματα που θέτουν οι έλληνες φίλοι μας. Πρέπει να ακούσουμε όσα λένε και να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει: «Παράλληλα όμως, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές (Τουρκία και Ελλάδα) στο τραπέζι του διαλόγου».

Και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, τόνισε, «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές». 

Οσον αφορά τη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η κυρία Μέρκελ είπε ότι είχαν εντατικές συζητήσεις  για τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Η ΕΕ έχει λάβει από καιρό τη θεμελιώδη απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες πολωτικές και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες, πολωτικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ προσερχόμενος στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το θέμα, ο ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι «η βασική απόφαση ως ΕΕ  να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ληφθεί εδώ και καιρό και αυτό σίγουρα οι υπουργοί θα το υπογραμμίσουν σήμερα εκ νέου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...