310
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να «τυφλώσουν» με λέιζερ το Super Puma του ΠΝ που επιχειρούσε στην περιοχή | Πολεμικό Ναυτικό

Διπλό επεισόδιο τουρκικής παρενόχλησης σε διάσωση μεταναστών στη Χάλκη

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 07:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/08/2020 10.00
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να «τυφλώσουν» με λέιζερ το Super Puma του ΠΝ που επιχειρούσε στην περιοχή
|Πολεμικό Ναυτικό

Διπλό επεισόδιο τουρκικής παρενόχλησης σε διάσωση μεταναστών στη Χάλκη

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 07:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/08/2020 10.00

Με διπλό επεισόδιο παρενόχλησης των μέσων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού που συμμεμτείχαν σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεκάδων αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, η Αγκυρα βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να «τυφλώσει», με δέσμες λέιζερ, ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε στη περιοχή, και ακολούθως επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα,όπως έγινε γνωστό, τα ελικόπτερα (Ε/Π SAR) που κάνουν περισυλλογή των ναυαγών παρενοχλήθηκαν από τουρκικές SG με LASER κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ τουρκικά πολεμικά που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου επιχείρησαν να διασώσουν ναυαγούς προφανώς για να «δηλώσουν» με τον τρόπο αυτό ότι πρόκειται για περιοχή τουρκικής ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.

Η επιχείρηση διάσωσης

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ως αργά το βράδυ είχαν περισυλλεγεί σώοι τουλάχιστον 92 αλλοδαποί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, τα οποία καλούσαν μέσω ασυρμάτου τα πλοία να αποχωρήσουν. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα, ακόμη και την τορπιλάκατο που έσπευσε στο σημείο.

Οπως ισχυρίζονταν οι Τούρκοι, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Είναι πάγια η αξίωση της Τουρκίας να διεκδικεί για τον εαυτό της την έρευνα και διάσωση (SAR) σε περιοχές δυτικά από τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...