489
Εξετάσεις κορονοϊού σε συγκεντρωμένους έξω από αθλητικό κέντρο του Πεκίνου, μετά την ανακοίνωση αύξησης των κρουσμάτων | REUTERS/Thomas Peter

Τρόμος από τα κρούσματα κορονοϊού και την επιστροφή μέτρων στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 13:50
Εξετάσεις κορονοϊού σε συγκεντρωμένους έξω από αθλητικό κέντρο του Πεκίνου, μετά την ανακοίνωση αύξησης των κρουσμάτων
| REUTERS/Thomas Peter

Τρόμος από τα κρούσματα κορονοϊού και την επιστροφή μέτρων στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 13:50

Πρόσφατες μνήμες, από την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού στην ψαραγορά της Γουχάν στην Κίνα, ξύπνησε η εμφάνιση 137 νέων περιστατικών στο Πεκίνο, με επίκεντρο την αγορά τροφίμων Σινφάντι.

«Το Πεκίνο ανακοίνωσε 31 νέα περιστατικά κορονοϊού την Τετάρτη και συνολικά καταμετρά 137 από την περασμένη εβδομάδα», γράφει το BBC.

Το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού ήρθε σε μια φάση που οι πολίτες «απολάμβαναν» τη χαλάρωση μετά τα αυξημένα μέτρα που είχαν λάβει οι Αρχές και είχαν αποδώσει καρπούς.

Ο νέος κορονοϊός, όμως, βρήκε τον τρόπο να δηλώσει εκκωφαντικά το «παρών» του, περνώντας το μήνυμα ότι κανένας προς το παρόν δεν έχει τελειώσει μαζί του.

Υστερα από σχεδόν ενάμιση μήνα χωρίς κρούσμα, οι κινέζοι αξιωματούχοι υποχρεώθηκαν να κηρύξουν τη νοτιοδυτική περιοχή Φενγκτάι του Πεκίνου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Περισσότερες από 27 τοπικές κοινότητες τέθηκαν σε καραντίνα, έκλεισαν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα, περισσότερες από 1.200 πτήσεις ακυρώθηκαν και οι σιδηρόδρομοι μείωσαν τα δρομολόγιά τους τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Περίπου 100.000 υγειονομικοί υπάλληλοι «ξεχύθηκαν» στους δρόμους για ελέγχους στον πληθυσμό και περίπου 90.000 άνθρωποι από την πληγείσα από τον κορονοϊό περιοχή, που ονομάστηκε «πεδίο της μάχης», υποβλήθηκαν σε τεστ.

Σινφάντι όπως Γουχάν;

Από τις 11 Ιουνίου, όταν έγινε αισθητό το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην αγορά Σινφάντι, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έφερε στο φως την περασμένη Δευτέρα 27 νέες περιπτώσεις και ακόμη 31 την Τετάρτη.

«Το Πεκίνο αντιμετωπίζει μια έκρηξη μαζικών κρουσμάτων», δήλωσε ο Γου Ζουνγού, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ο εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, δρ Γιαζχόνγκ Χουάνγκ, δήλωσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα ή θάνατοι».

Φωτογραφία από την αγορά Σινφάντι του Πεκίνου, REUTERS/Jason Lee

Οι Κινέζοι δεν επαναπαύονται, και δικαιολογημένα. Η αγορά της περιοχής Φενγκτάι είναι η μεγαλύτερη του είδους στην Ασία και προμηθεύει το 80% της αγοράς γεωργικών προϊόντων του Πεκίνου, αλλά και τρόφιμα σε άλλες πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Βορρά.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς στην περιοχή φιλοξενούνται χιλιάδες προμηθευτές και υπάλληλοι, ενώ ο απόηχος της πανδημίας που ξεκίνησε από τη μεγάλη αγορά της Γουχάν και επεκτάθηκε σε όλο τον πλανήτη, είναι ακόμη ζωντανός.

Μέτρα

Οι τοπικές αρχές σε πολλές περιοχές της Κίνας έχουν επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο. Επίσης, προειδοποίησαν τους κατοίκους τους να μην πραγματοποιούν ταξίδια στην κινεζική πρωτεύουσα, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, αναφορές ότι μια παρτίδα εισαγόμενου νορβηγικού σολομού μπορεί να ήταν η πηγή της νέας τοπικής επιδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν τα ψάρια από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα και να περιοριστούν οι γενικές εισαγωγές τροφίμων.

Ο Γιανγκ Πενγκ, μέλος της ομάδας πρόληψης πνευμονικών νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων του Πεκίνου, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV της Κίνας ότι «η αρχική εκτίμηση είναι ότι το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού σχετίζεται με εισαγωγές… Θα μπορούσε να είναι μολυσμένα θαλασσινά ή κρέας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...