437
Ομορφα μάτια, νεανικά, κρυμμένα πίσω από γυαλιά ηλίου και full face μάσκες: Εργατική Πρωτομαγιά 2019, στο Βερολίνο | EPA/OMER MESSINGER

Βερολίνο: Μπελάς για την Αστυνομία οι μασκοφόροι της Πρωτομαγιάς

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 07:20
Ομορφα μάτια, νεανικά, κρυμμένα πίσω από γυαλιά ηλίου και full face μάσκες: Εργατική Πρωτομαγιά 2019, στο Βερολίνο
|EPA/OMER MESSINGER

Βερολίνο: Μπελάς για την Αστυνομία οι μασκοφόροι της Πρωτομαγιάς

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 07:20

Η χρήση μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς έγινε υποχρεωτική στις περισσότερες γερμανικές πόλεις αυτή την εβδομάδα, καθώς χαλάρωσαν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία.

Οι αρχές της Γερμανίας ανησυχούν, φυσικά, με την αύξηση των θανάτων, αλλά έχουν και έναν επιπλέον πονοκέφαλο αυτές τις ημέρες: τι θα γίνει με τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις οποίες συμμετέχουν και άτομα με καλυμμένα πρόσωπα – και όχι για να μην κολλήσουν την ίωση.

Η αστυνομία αντιμετωπίζει δίλημμα στον χειρισμό της υπόθεσης. Τι να πει στους συγκεκριμένους διαδηλωτές; Φορέστε τη μάσκα, επειδή υπάρχει ο κορονοϊός, ή βγάλτε τη μάσκα, επειδή υπάρχουν και τα μπάχαλα; Οι οδηγίες προς τα όργανα της τάξης είναι αντιφατικές. Ο γερμανικός νόμος κρίνει παράνομη την κάλυψη του προσώπου σε δημόσια συγκέντρωση, στην απεργία ή στη διαδήλωση, αλλά η πανδημία επιβάλλει τη μάσκα και μάλιστα «με τη βούλα» του κράτους . Μύλος.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου είπε στον Guardian ότι οι εντεταλμένοι αστυνομικοί μάλλον πρέπει να αυτοσχεδιάζουν κατά την κρίση τους όσον αφορά το ποια είδη μάσκας είναι «αθώα» και επιτρέπονται και ποια είναι «ύποπτα» και απαγορεύονται: «Εάν καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χειρουργική μάσκα ή κασκόλ, καλώς. Αλλά αν οι διαδηλωτές φορούν full face ή καπέλα μπέιζμπολ και γυαλιά ηλίου, πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση». Περίπου 5.000 όργανα της τάξης θα αστυνομεύσουν τις διαδηλώσεις στο Βερολίνο.

Πρωτομαγιά 2019 στο Βερολίνο. Το σύνθημα στο πανό γράφει «Κάτω το κράτος». Συνεπώς το μπλοκ είναι αναρχικών ή αριστεριστών, και ας διακρίνονται στο βάθος ορισμένα σφυροδρέπανα (EPA/OMER MESSINGER)

Οι αριστεριστές της γερμανικής πρωτεύουσας ετοιμάζονται για αντισυμβατικές κινητοποιήσεις, όπως λένε οι Βρετανοί. Τα αριστερίστικα και αναρχικά γερμανικά σάιτ προϊδεάζουν για ακτιβισμούς με «αντιρατσιστικό, αντιπατριαρχικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο». Μάλιστα το δίκτυο Interventionist Left συμβούλεψε τους διαδηλωτές να φορούν «ρούχα τζόκινγκ που δεν κινούν υποψίες».

Η Πρωτομαγιά στο Βερολίνο είναι επεισοδιακή ημέρα παραδοσιακά, από τη δεκαετία του ’80 τουλάχιστον, και περιλαμβάνει συγκρούσεις αναρχικών διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις. Οι περσινές κινητιοποιήσεις είχαν ως αστυνομικό αποτέλεσμα 50 συλλήψεις και 39 τραυματίες από πλευράς ενστόλων.

Ως προς το νομικό σκέλος, τον μήνα που διανύουμε το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν πολιτικές διαμαρτυρίες ακόμη και όταν υπάρχει η λόγω κορονοϊού «απαγόρευση επαφών», αρκεί να τηρούν τους κανόνες περί ασφαλούς απόστασης.

Στο Βερολίνο, επιτρέπονται πολιτικές διαμαρτυρίες με μέγιστο αριθμό 20 ατόμων, εφόσον έχουν ενημερωθεί οι αρχές και έχει δοθεί το πράσινο φως από την τοπική υγειονομική αρχή. Τριάντα τέτοιες ξεχωριστές συγκεντρώσεις έχουν δηλωθεί για την Παρασκευή 1η Μαΐου, με τις αιτήσεις τους να αξιολογούνται επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...