467
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Yuri Gripas

Ο Τραμπ αποκλείει και τη Βρετανία – έκανε τελικά το τεστ για κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2020, 22:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2020, 07:30
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον
| REUTERS/Yuri Gripas

Ο Τραμπ αποκλείει και τη Βρετανία – έκανε τελικά το τεστ για κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2020, 22:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2020, 07:30

Λίγα 24ωρα μετά την χωρίς προηγούμενο απόφαση της Ουάσινγκτον να διακόψει την αεροπορική επικοινωνία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του κορονοϊού, ήρθε η κλιμάκωση των μέτρων: απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος και για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, χώρες που αρχικά είχαν εξαιρεθεί, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον αμερικανικό λαό ότι οι νεκροί από τον ιό στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 50.

Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάσχεση του Covid-19, έδωσε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες: η απαγόρευση εισόδου στο αμερικανικό έδαφος για ξένους ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον, Τρίτη 04.00 GMT).

«Διακόπτουμε όλα τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυκτα της Δευτέρας», δήλωσε ο Μάικ Πενς, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί και οι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ που θα ταξιδέψουν από τις δύο χώρες θα πάρουν άδεια εισόδου στο αμερικανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έχουν τεθεί σε συναγερμό και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για την επιδημία. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος δρ. Αντονι Φάουτσι είπε ότι έχουν καταγραφεί 2.226 κρούσματα του κορονοϊού, αλλά η επιδημία δεν έχει ακόμη φθάσει στην κορύφωσή της.

Ο δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Ασθένειες (NIAID), δήλωσε επίσης ότι η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο της χώρας σημαίνει «επιστράτευση όλων των μηχανισμών» για την επιτάχυνση των ιατρικών τεστ στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πώς φέρεται ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά μέχρι το Σάββατο αρνείτο ακόμα και να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστώσει αν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό —λες και αν δεν κάνει το τεστ ο Covid-19 δεν θα υπάρχει.

Τελικά στις δηλώσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου είπε ότι υποβλήθηκε στην εξέταση για τον κορονοϊό, αλλά «δεν ξέρει πότε θα πάρει τις απαντήσεις»! Και είπε μετά ότι θερμομετρήθηκε και η θερμοκρασία του είναι «απολύτως κανονική». Αγνοεί δηλαδή παντελώς στοιχεία της ασθένειας, ότι ο ιός μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και ότι ακόμα και έτσι μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους ανθρώπους! Αλλωστε συνεχίζει να μοιράζει χειραψίες…

Ωρες αργότερα -ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος-, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κονλι είπε ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αρνητικό.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια κίνηση που δείχνει την ανησυχία των επιτελών του προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως στο εξής θα θερμομετρούνται «όλα τα πρόσωπα που έρχονται σε στενή επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικ Πενς» ως μέτρο πρόληψης απέναντι στην επιδημία Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...