847
Συναίνεση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, διαπίστωσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Νίκος Δένδιας | SOOC

Δένδιας στο ΕΣΕΠ: Ενεργές και διεκδικήσιμες οι αξιώσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 17:46
Συναίνεση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, διαπίστωσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Νίκος Δένδιας
|SOOC

Δένδιας στο ΕΣΕΠ: Ενεργές και διεκδικήσιμες οι αξιώσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 17:46

Ικανοποιημένος από το κλίμα υπό το οποίο διεξήχθη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε στις δηλώσεις μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ υπό τον κ. Δένδια άρχισε στις 13.30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16.00. Επί τάπητος τέθηκαν τα ελληνοτουρκικά, στη σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της γείτονος σε Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο, το Λιβυκό και το θέμα της παρουσίας της Ελλάδος στη διαδικασία της Διάσκεψης του Βερολίνου, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη συναίνεση που υπήρξε στο Συμβούλιο –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις διαπιστώσεις– την ομοψυχία και την υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παρά τις όποιες επιμέρους εκτιμήσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Αυτό», τόνισε ο κ. Δένδιας, «είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας».

Οπως ανέφερε, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» και «τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς» της γείτονος (για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και όχι μόνο).

Παρά ταύτα, θέλησε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Οσον αφορά τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τη σειρά επαφών που είχε «με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Τρίπολης».

«Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας», είπε, «αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».

Για τη διαδικασία του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς –και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό– ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Εθνη», παρατήρησε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επί των ημερών στο υπουργείο, «η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Αναφορικά εξάλλου με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Νίκος Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο ζήτημα, τέλος, των γερμανικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο ότι το θέμα δεν θεωρείται λήξαν από την ελληνική πλευρά. «Οι αξιώσεις μας», τόνισε, «παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους».

Στις δικές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΕΠ, Σία Αναγνωστοπούλου, ένιωσε ότι έπρεπε να διευκρινίσει πως ναι μεν το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται εθνική συναίνεση, καθώς κάτι τέτοιο «απαιτεί εθνική στρατηγική και εκεί –όπως εκτίμησε– έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Η κυρία Αναγνωστοπούλου μετέφερε πάντως τη συμφωνία του κόμματός της με την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

«Εχουμε όμως ακόμα διαφωνία ως προς το τι εννοούμε ενεργητική πολιτική», έσπευσε να σημειώσει η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει:

«Για εμάς ενεργητική πολιτική σημαίνει διεκδικητική πολιτική. Το γεγονός για παράδειγμα ότι δεν συμμετέχουμε στη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μια αποτυχία της ενεργητικής διεκδικητικής πολιτικής. Θεωρούμε ότι η πολυδιάστατη πολιτική δεν έχει λάβει το εύρος που θα έπρεπε. (…) Δεν μπορεί να παίζεται η ιστορία της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου και όλης της Μεσογείου εν γένει και η Ελλάδα να είναι απούσα. Πρέπει να είναι παρούσα γιατί την αφορά άμεσα».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Η τουρκική προκλητικότητα «δημιουργεί ένα περιβάλλον που εγκυμονεί κίνδυνους, συνεπώς ο προβληματισμός όλων των κομμάτων και του υπουργείου ήταν γύρω από αυτό το θέμα και από τους τρόπους εκείνους με τους οποίους είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ελληνική πρωτοβουλία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Για μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Τουρκία, έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι είναι ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Οι Τούρκοι πλέον διεκδικούν. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη, από τα πολιτικά κόμματα και όλος ο ελληνικός λαός, είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να είμαστε πάντα δυνατοί και με τη σκέψη ότι δεν παραχωρούμε τίποτα».

«Εγινε μια εκτεταμένη ενημέρωση από τον κ. υπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε, τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος, υπήρξαν παρατηρήσεις από την πλευρά των κομμάτων, αλλά εκείνο που κατά τη δική μας άποψη κυριάρχησε», τόνισε, «είναι η ομόνοια στα εθνικά μας θέματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...