658
Δύσκολο το έργο και λιγοστός ο χρόνος για τους εγκλωβισμένους | REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους του σεισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 08:28
Δύσκολο το έργο και λιγοστός ο χρόνος για τους εγκλωβισμένους
|REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους του σεισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 08:28

Μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τα πτώματα μιας μητέρας, των δίδυμων παιδιών της, δύο ετών, και του γιου της, επτά ετών, από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Δυρράχιο, εξέλιξη που ανέβασε τον απολογισμό των θυμάτων του σεισμού 6,4 βαθμών που έπληξε την Αλβανία την Τρίτη αυξήθηκε στους 49 νεκρούς.

Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στην ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται. Το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχαν έξι ακόμα άτομα κάτω από τα ερείπια. Αλλά πλέον οι ελπίδες λιγοστεύουν.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5 βαθμούς, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες.

Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη (όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν) είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι. Γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και άλλα κράτη έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.

Πώς ξεκληρίστηκε μια οικογένια

Στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέσυρε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.

Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.

Ομως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους μέσα στα ερείπια // REUTERS/Florion Goga

Στην πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν: εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής, στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Η αστυνομία συνέλαβε πάντως έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.

Κλιμάκιο ελλήνων πολιτικών μηχανικών στις πληγείσες περιοχές – επιστρέφει η ΕΜΑΚ

Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετέβη την Παρασκευή στην Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας.

Μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχώρησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...