668
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν από τον πάγκο τα επιτεύγματα στο παρκέ | ΙΝΤΙΜΕSports

Ολυμπιακός… για ψυχίατρο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 12:16
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν από τον πάγκο τα επιτεύγματα στο παρκέ
|ΙΝΤΙΜΕSports

Ολυμπιακός… για ψυχίατρο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 12:16

Βλέπει τον Ολυμπιακό και… αλλάζει πεζοδρόμιο. Η ΤΣΣΚΑ έχει πάθει μεγάλα χουνέρια από τους «ερυθρόλευκους». Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, το 2013 στο Λονδίνο, το 2015 στη Μαδρίτη, το 2017 (πάλι) στην Κωνσταντινούπολη… Στο ΣΕΦ έχει βιώσει μερικές από τις χειρότερες βραδιές της. Ο «κακός της δαίμονας» την έχει νικήσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, σε παιχνίδια στα οποία η πλούσια Ρωσίδα ήταν ακλόνητο φαβορί. Αλλά το χθεσινό «διπλό» στη «Megasport Arena», δεν το περίμεναν… ούτε οι Αγγελόπουλοι.

Ο Ολυμπιακός πορεύεται με προσωρινό προπονητή, βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης του ρόστερ του και ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα με το ηθικό να σέρνεται στο παρκέ, ξεγραμμένος ακόμη και από τους πιο αισιόδοξους οπαδούς του. Η τέταρτη ήττα του στην εφετινή Ευρωλίγκα έμοιαζε αναπόφευκτη, ιδίως όταν στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου (12′) η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 11 πόντους διαφορά (29-18). Κι όμως, η ομάδα που διασύρθηκε από τη Βιλερμπάν, κι έβαλε στη Ζενίτ μόλις 68 πόντους (σε 45 λεπτά) στο ΣΕΦ, κέρδισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης (84-79), υποχρεώνοντάς την στην πρώτη της αποτυχία αυτή τη σεζόν. Τούτη τη φορά, μέσα στο «σπίτι» της. Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καταφέρει να ρίξουν νοκ-άουτ την «Αρκούδα» μετά το 2008.

Δεν ήταν μια τυχερή νίκη. Αλλά ο χρόνος θα δείξει, εάν ήταν τυχαία: μια στιγμιαία αντίδραση του εγωϊσμού των παικτών που τα media και τα social media έχουν καταδικάσει ως ανεπαρκείς εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό το «μίνι θαύμα» οφείλεται περισσότερο στις ατομικές εξάρσεις, και λιγότερο στην ομαδική προσπάθεια. Ο Μπράντον Πολ (20 πόντοι, έξι ριμπάουντ και τρεις ασίστ) και ο Κέβιν Πάντερ ήταν καταπληκτικοί στην επίθεση. Ο Ουίλ Τσέρι, αλάνθαστος στην άμυνα. Ακόμη και ο Ρούμπιτ, που δεν μας «γέμιζε το μάτι», βοήθησε πολύ. Σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Εβγαλαν ενέργεια, έδειξαν θέληση και συνέπεια. Ετσι εξηγείται το στατιστικό παράδοξο: με μόλις δέκα ασίστ σε ολόκληρο ματς (η ΤΣΣΚΑ είχε 17), ο Ολυμπιακός πέτυχε πάνω από 80 πόντους.

Η αλήθεια είναι, ότι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν ήταν στα καλά της. Θα της πάρει χρόνο να συνηθίσει στην απουσία του Κλάιμπερν, ενώ έχασε -με τραυματισμό- και τον Χάκετ. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σεζόν (τα οποία κέρδισε με διψήφιες διαφορές), είχε ποσοστό ευστοχίας 44% στα μακρινά σουτ. Χθες πέτυχε μόλις 7/26 τρίποντα (27%). Αλλά, και πάλι: ο Ολυμπιακός θα έχανε, από τον Τζέιμς (19 πόντοι) και τον Χίλιαρντ (17 πόντοι), εάν δεν παρουσίαζε αυτήν την ξαφνική, απρόσμενη και -προς το παρόν- ανεξήγητη βελτίωση.

Μήπως βιαστήκαμε να κατακρίνουμε τις καλοκαιρινές επιλογές του Ντέιβιντ Μπλατ; Μήπως το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν είναι για «ξήλωμα», αλλά χρειάζεται χρόνο για να δείξει την αξία του; Η αλήθεια (φαίνεται να) βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Ουέιντ Μπόλντουϊν δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο. Ο Χαπ δεν ήταν, καν, στη 12άδα. Για τη χρησιμότητα αυτών των δύο έχει «απαντήσει» -στην πράξη- ο πρώην συνεργάτης του Μπλατ και νυν head-coach της ομάδας. Ο Τσέρι έκανε ένα εξαιρετικό ματς, όμως και πάλι δεν «έπεισε» ότι θα μπορούσε να σταθεί ως βασικός πόιντ-γκαρντ του Ολυμπιακού. Ο Πολ και ο Πάντερ έδειξαν πως αξίζουν (τουλάχιστον) την υπομονή μας. Κι ο Ρούμπιτ, ότι δεν είναι… για πέταμα.

Ασφαλώς, έπαιξαν τον ρόλο τους και οι αφίξεις: του Ρότσεστι και του Ριντ. Οταν έρχονται νέοι παίκτες, όλοι προσπαθούν περισσότερο, για να διασφαλίσουν τη θέση τους στην ομάδα. Συνειδητοποιούν πως η υπομονή εξαντλείται. Μετά τον χθεσινό αγώνα ο Τσέρι ξέσπασε, με ανάρτησή του στο Twitter, εναντίον των «ψευτο-οπαδών» (όπως τους χαρακτήρισε), που ασκούσαν έντονη κριτική στην ομάδα (και στον ίδιο). «Τα σέβη μου στους αληθινούς οπαδούς, που παραμένουν δίπλα μας όσο ακόμα χτιζόμαστε ως ομάδα», έγραψε. Ακόμη κι αν έχει δίκιο που διαμαρτύρεται, αυτή η -έστω, υπερβολική- κριτική έσπρωξε τον Ολυμπιακό στη χθεσινή, θεαματική του αντίδραση. Αλλη λογική εξήγηση γι’ αυτή τη «μεταμόρφωση», από τη μια μέρα στην άλλη, δεν υπάρχει.

Το αν αυτή η (σχεδόν εξωπραγματική) νίκη στη Μόσχα ήταν συμπτωματική -για να επιστρέψουμε στο μείζον ερώτημα- θα φανεί πολύ σύντομα: την Παρασκευή (21:30), στο ΣΕΦ, απέναντι στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Του προπονητή που, τώρα, αναπολούν όσοι τον έβρισκαν «λίγο» για τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...