733
|

Ολυμπιακός: αλλάζει, ή… βουλιάζει

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2019, 12:38

Ολυμπιακός: αλλάζει, ή… βουλιάζει

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2019, 12:38

Η νίκη της περασμένης εβδομάδας επί της Βαλένθια, στο πρώτο παιχνίδι του Κεστούτις Κεμζούρα ως head coach του Ολυμπιακού, δεν ήταν παρά μια παρένθεση ελπίδας και αισιοδοξίας, που έκλεισε χθες (Παρασκευή) βράδυ στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν 77-68 από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που δεν είχε δει χαρά στην εφετινή Ευρωλίγκα. Κατάφεραν να στείλουν τον αγώνα στην παράταση με δύο μεγάλα τρίποντα του Πάντερ και του Παπανικολάου, που διαμόρφωσαν το 64-64 της κανονικής περιόδου, όμως στο έξτρα πεντάλεπτο κατέρρευσαν. Σωματικά και ψυχολογικά.

Κάτι τέτοια ματς, άλλοτε τα κέρδιζαν με την πείρα και τον «τσαμπουκά» τους. Οχι πια. Μετά το 2017 ο Ολυμπιακός έπαψε να τρομάζει τους αντιπάλους του. Ακόμη και στο «κάστρο» του, όλοι πιστεύουν πως μπορούν να τον νικήσουν. Ετσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, η ρωσική ομάδα θα ‘πρεπε να νιώθει τα πόδια της να τρέμουν. Εκείνη, όμως, εμφανίστηκε στο φινάλε πιο ενθουσιώδης, πιο αποφασισμένη, αν και το momentum ευνοούσε τους γηπεδούχους, που είχαν ξαναμπεί στο παιχνίδι «από το παράθυρο».

Ούτε 70 πόντους (σε 45 λεπτά) δεν κατάφερε να πετύχει ο Ολυμπιακός, δείγμα του ελλείμματος που είχε στη δημιουργία (τα λάθη ήταν περισσότερα από τις ασίστ), αλλά και των άστοχων επιλογών του στην επίθεση, όπου οι παίκτες του «έσπασαν» τα καλάθια, σουτάροντας με 36% εντός παιδιάς. Μόνο 24 από τα 67 σουτ πήγαν μέσα. Το ομαδικό του παιχνίδι, πολύ σύντομα μετατράπηκε σε φεστιβάλ αγχωμένων ατομικών ενεργειών. Και ο κόουτς επέμεινε μέχρι τέλους στους δύο «παλιούς», τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, που είχαν εγκλωβιστεί από τους αντιπάλους. Πέτυχαν, μαζί, 14 πόντους.

Το χειρότερο είναι, πως κανείς απ’ όσους αγωνίστηκαν δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη προσπάθειας. Ολοι τους ίδρωσαν, «σκοτώθηκαν» για τις κατοχές της μπάλας, όμως οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Το χθεσινό τεστ επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι ο Ολυμπιακός ατύχησε στην επιλογή των ξένων του. Ο Μπόλντουϊν ήταν αρνητικός – σε καμία περίπτωση δεν έχει δικαιολογήσει τα λεφτά του (800.000 δολάρια). Ο Τσέρι πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής (και πολύς του ήταν…). Ο Πολ, που στην επίθεση είναι ανύπαρκτος, έμεινε στον πάγκο. Ο Χαπ, ούτε που υπολογίζεται από τον προπονητή του. Ο Ρούμπιτ ήταν… αλλού. Ο Κουζμίνσκας, λίγα πράγματα. Μπόλντουϊν, Τσέρι και Κουζμίνσκας δεν πέτυχαν ούτε καλάθι (0/7 σουτ).

Απέναντι σε έναν αντίπαλο χαμηλής δυναμικότητας, έξι από τους οκτώ ξένους του Ολυμπιακού συνεισέφεραν, όλοι μαζί, δέκα πόντους και δέκα ριμπάουντ. Μόνον ο Μιλουτίνοφ και ο Πάντερ «φωνάζουν» ότι είναι επιπέδου Euroleague. Ο «Μίλου» ήταν συγκινητικός (και απελπιστικά μόνος), για ακόμη μια φορά. Πέτυχε 16 πόντους και πήρε 15 ριμπάουντ. Ο Πάντερ είναι δεινός σκόρερ (χθες έβαλε 16 πόντους), όμως δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει τις σωστές αποφάσεις (είχε μόλις 2/12 εύστοχα τρίποντα).

Το γεγονός ότι ο Κεμζούρα έδωσε 19 λεπτά στον Αντώνη Κόνιαρη, τον πιτσιρικά που ούτε ο ίδιος περίμενε να βρεθεί στη βασική πεντάδα σε αγώνα της Ευρωλίγκας, μαρτυρά πόσο πολύ υστέρησαν οι υπόλοιποι γκαρντ της ομάδας. Παρεμπιπτόντως, ο μικρός τα πήγε περίφημα. Καλός στην άμυνα, αξιόπιστος στον χειρισμό της μπάλας, έβαλε και τα τριποντάκια του (δύο) και δεν του μένει παρά να ωριμάσει, για να δικαιώσει το ταλέντο του.

Εφτασε, λοιπόν, η ώρα του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου. Η ώρα των αποφάσεων. Οι πιθανές επιλογές είναι δύο. Η πρώτη, εφόσον υπάρχουν χρήματα προς διάθεση, να αντικατασταθούν δύο, τρεις, ή και περισσότεροι ξένοι με άλλους, καλύτερους. Που, λογικά, θα είναι και ακριβότεροι. Με κίνδυνο, βεβαίως, ο κακοσχεδιασμένος από το καλοκαίρι Ολυμπιακός να μην καταφέρει, παρά την έξτρα επένδυση, να μπει στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Η άλλη (επιλογή) είναι, αυτή η σεζόν να κηρυχθεί και επισήμως χαμένη, και να δοθεί τόπος στα νιάτα. Να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Κόνιαρης δεν είναι ο μοναδικός φέρελπις αθλητής των «ερυθρόλευκων».

Το ρεπορτάζ (της Nova) αναφέρει πως οι μεγαλομέτοχοι της ΚΑΕ θα προτιμήσουν να προχωρήσουν, αμέσως, σε κάποιες διορθώσεις του ρόστερ με την ελπίδα να «σώσουν» τη χρονιά. Ο Μπόλντουϊν και ο Ρούμπιτ (που απολαμβάνουν και δύο από τα υψηλότερα συμβόλαια στην ομάδα) είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για αποχώρηση, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν ο Τσέρι με τον Χαπ. Κανείς δεν πιστεύει πως με μερικές αλλαγές παικτών ο Ολυμπιακός θα «χτυπήσει» Final-4. Τουλάχιστον, όμως, μπορεί να πάψει να είναι ο… φτωχός συγγενής του τουρνουά. Να ξαναγίνει ανταγωνιστικός.

Διαφορετικά, ό,τι κάνουν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Μιλουτίνοφ και ο Παπανικολάου. Εάν αυτοί είναι «στις καλές τους», η ομάδα θα το παλεύει με τα 2/3 των αντιπάλων της. Εάν όχι, θα χάνει από τη Βιλερμπάν και τη Ζενίτ. Αλλά, τα πλέι-οφ θα πρέπει, οριστικά, να τα ξεχάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...