355
Το Αλεξ καταφθάνει στην προβλήτα της Λαμπεντούζα, όπου το περιμένουν αστυνομικοί και λιμενικοί | EPA

Δεύτερο πλοίο με μετανάστες αψηφά τον Σαλβίνι και δένει στη Λαμπεντούζα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 17:45
Το Αλεξ καταφθάνει στην προβλήτα της Λαμπεντούζα, όπου το περιμένουν αστυνομικοί και λιμενικοί
|EPA

Δεύτερο πλοίο με μετανάστες αψηφά τον Σαλβίνι και δένει στη Λαμπεντούζα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2019, 17:45

Και δεύτερο πλοίο διάσωσης μεταναστών, που ανήκει σε ΜΚΟ, έδεσε το Σάββατο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Το ιστιοφόρο Αλεξ, το οποίο μετέφερε 41 μετανάστες, είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η Mediterranea που το έχει ναυλώσει, υπογράμμισε πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

Το πλοίο έδεσε στην ίδια αποβάθρα, στην οποία μια εβδομάδα νωρίτερα το πλοίο της Καρόλα Ρακέτε είχε συγκρουσθεί με σκάφος του ιταλικού λιμενικού όταν αποφάσισε να αποβιβάσει μετανάστες στην ξηρά έπειτα από δύο εβδομάδες στα διεθνή ύδατα.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η ΜΚΟ Mediterranea.

O ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Παρόλα αυτά, μετά από μερικές ώρες, οι μετανάστες αποβιβάστηκαν τελικά το βράδυ του Σαββάτου.

Το Αλεξ συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Οι μετανάστες παρέμεναν για λίγες ώρες πάνω στο πλοίο φορώντας σωσίβια γιλέκα και είχαν σκεπαστεί με κουβέρτες επιβίωσης.

«Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Αλεξ.

Η Αλεσάντρα Σιούρμπα μιλά στους δημοσιογράφους

Ομως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex «αρνήθηκε» άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις ΜΚΟ που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...