692
Ο Αντώνης Βγόντζας σε εκδήλωση το 2007 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Πέθανε ο Αντώνης Βγόντζας, υπερασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 12:32
Ο Αντώνης Βγόντζας σε εκδήλωση το 2007
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Πέθανε ο Αντώνης Βγόντζας, υπερασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 12:32

Ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος ήταν στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών.

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπερασπίστηκε  ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Για το λόγο αυτό συνελήφθη και έμεινε φυλακισμένος για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας υπήρξε συνήγορος θυμάτων της χούντας.

Εγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο το 1991 και 1992. Υπήρξε ακόμη νομικός σύμβουλος του Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά την τρίτη θητεία του (1993-1996).

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ αλλά και νομικός σύμβουλος σε υπουργεία.

Διετέλεσε ακόμη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είχε πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ είχε συγγράψει επτά βιβλία, ένα από τα οποία αφορούσε τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν δραστήριος στην υπόθεση του Κινήματος Αλλαγής.

Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη.

» Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό.

» Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του.

» Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σε δήλωσή του τονίζει ότι «ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή.

» Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η επιλογή του, από τη νεαρή του ηλικία, ήταν να δαπανήσει τη ζωή του στη συλλογική προσπάθεια για τον τόπο και τη δημοκρατική παράταξη. Μπήκε μπροστά, με προθυμία, σε όλα τα δύσκολα.

» Ευτυχώς πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του το συγγραφικό κύκνειο άσμα του, το βιβλίο του για τη Μεταπολίτευση και την κρίση. Δεν πρόλαβε όμως να εκπροσωπήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι, στη Βουλή των Ελλήνων, όπως το επιθυμούσε βαθιά και όπως του άξιζε.

» Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον συγκροτημένο και μαχητικό δικηγόρο, τον μελετητή του δικαίου, τον έγκυρο αναλυτή των θεσμικών προβλημάτων της χώρας, τον πάντα διαθέσιμο φίλο, τον τρυφερό άνθρωπο και εύχομαι κουράγιο στη σύζυγο, τα αδέλφια του και όλους τους δικούς του».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έγραψε: «Ενας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε μήνυμά του επισημαίνει ότι «η απώλεια του Αντώνη Βγόντζα είναι μεγάλη για τον χώρο της προόδου και τη μαχόμενη δικηγορία».

Τη λύπη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα, εξέφρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ολοι τόνισαν ότι επρόκειτο για ένα αγωνιστή στρατευμένο στην υπόθεση της Δημοκρατίας και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα.

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ήθος του εκλιπόντα και στους αγώνες του για το κόμμα.

Ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ προσέθεσε και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο θάνατος του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας.

Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, φυλακισμένος από το καθεστώς των συνταγματαρχών, υπήρξε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών, ενώ πρωτοστάτησε και στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων.

Κορυφαία προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, με μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αγωνίστηκε μέχρι τέλους για τις προοδευτικές ιδέες και τις πολιτικές ελευθερίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...