772
Τζεφ και Μακένζι Μπέζος στο περσινό πάρτυ του περιοδικού Vanity Fair, μετά την απονομή των Οσκαρ | Reuters

Το χρυσό διαζύγιο των $80 δισ. για την απατημένη Μακένζι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2019, 16:51
Τζεφ και Μακένζι Μπέζος στο περσινό πάρτυ του περιοδικού Vanity Fair, μετά την απονομή των Οσκαρ
|Reuters

Το χρυσό διαζύγιο των $80 δισ. για την απατημένη Μακένζι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2019, 16:51

Είναι καλοκαίρι του 1992 και στα γραφεία της επενδυτικής εταιρείας D.E Shaw & Co. μπαίνει για επαγγελματική συνέντευξη μια ψήλη και καλλίγραμμη 22χρονη Καλιφορνέζα.

Η Μακένζι Τατλ πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, έναν έξυπνο και σπιρτόζο τύπο ονόματι Τζεφ Μπέζος, έναν 30χρονο από το Νέο Μεξικό με σπουδές – όπως κι εκείνη – στο ονομαστό πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Εκείνος πληροφορική, εκείνη δημιουργική γραφή δίπλα στην σπουδαία συγγραφέα Τόνι Μόρισον.

Η Τατλ προσελήφθη στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας και σύντομα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ερωτεύτηκε τόσο σφοδρά τον Μπέζος, ώστε ήταν εκείνη που το χειμώνα του 1992 του ζήτησε να βγουν για ένα ποτό.

Η ερωτική χημεία ανάμεσα τους ήταν ισχυρή -σχεδόν καταλυτική.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 1993 και από την Νέα Υόρκη μετακόμισε στο Σιάτλ, καθώς ο Μπέζος είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει μέσα στο μυαλό του την ίδρυση της Amazon.

Σε μια εκδήλωση του Business Insider στο Βερολίνο τον περασμένο Απρίλιο, ο Μπέζος αποκάλυψε ότι η στήριξη της Μακένζι ήταν καθοριστική, όταν εκείνος ίδρυσε την Amazon ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης βιβλίων το 1994. Τον πρώτο χρόνο, εκείνη είχε αναλάβει τα λογιστικά της εταιρείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Amazon γράφηκε κατά τη διάρκεια ενός από τα δεκάδες ταξίδια του ζευγαριού με το αυτοκίνητο, από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ.

«Ήμουν εκεί, δίπλα του, όταν άρχισε να εκπονεί το επιχειρηματικό σχέδιο της Amazon και δούλεψα μαζί του και μαζί με πολλούς άλλους, εκεί, σε ένα υπόγειο γκαράζ, κατά τα πρώτα χρόνια της εταιρείας», έγραψε η ίδια κάποτε.

«Όταν έχεις αγαπημένους ανθρώπους, που σε στηρίζουν, στη ζωή σου, όπως η Μακένζι, οι γονείς μου, οι παππούδες μου, καταλήγεις να είσαι ικανός να αναλαμβάνεις ρίσκα», είχε αναφέρει στην εκδήλωση του Business Insider ο Μπέζος, σήμερα πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, με την περιουσία του να έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μακένζι, η βιβλιοφάγος

Όπως αναφέρουν οι New York Times, «ελάχιστα είναι γνωστά για την Μακένζι, μια γυναίκα που εκτιμά την προστασία της ιδιωτικής της ζωής».

Η ίδια αναφέρει στην βιογραφία της πως είναι «βιβλιοφάγος», διαβάζοντας συνέχεια βιβλία ανεξαρτήτως θέματος – μάλιστα, έγραψε τα πρώτα της διηγήματα στην τρυφερή ηλικία των… έξι ετών (!) γράφοντας μια ιστορία 142 σελίδων με τον (διόλου τυχαίο) τίτλο «Ο Βιβλιοφάγος».

Έχει εκδώσει δυο βιβλία, κι όπως παραδέχεται ο πρώην σύζυγος της, «μετά την ίδρυση της εταιρείας και την γέννηση των τριών παιδιών μας [σ.σ: έχουν κι ένα τέταρτο, που έχουν υιοθετήσει], η Μακένζι φάνηκε πως δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον με τις επιχειρήσεις, όσο για το διάβασμα και την συγγραφή».

Γρίφος για γερούς λύτες το μοίρασμα της περιουσίας

Το μόνο σίγουρο είναι πως το επικείμενο διαζύγιο της από τον επί 25 χρόνια σύζυγο της μπορεί να την οδηγήσει στην πρώτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, παίρνοντας την πρωτιά από την Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μάγερς, εγγονή του ιδρυτή της βιομηχανίας καλλυντικών L’Oreal, με περιουσία αξίας 45,6 δισ. δολαρίων.

Προς το παρόν κανείς, ούτε η πλευρά Μπέζος, ούτε η πλευρά της Μακένζι, έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το πως θα μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, στα οποία περιλαμβάνεται και το 16% της κορυφαίας εταιρείας.

Επίσης, είναι σημαντικό πως μαζί ίδρυσαν την Amazon και καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινού τους βίου αυτά τα 25 χρόνια απέκτησαν και μία πληθώρα ακινήτων και περιουσίας ανά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Ουάσινγκτον, όπου ζει η οικογένεια και εδρεύει η εταιρεία, όποιο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου πρέπει να μοιραστεί εξ ημισείας.

Σύσσωμη η οικογένεια Μπέζος (πηγή: facebook)

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το ζευγάρι είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, πράγμα το οποίο θα άλλαζε τα δεδομένα.

Δεν είναι, επίσης, γνωστό το εάν η αίτηση του διαζυγίου θα κατατεθεί στην Ουάσινγκτον ή σε κάποια άλλη πολιτεία με διαφορετική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν έχουν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, ο Μπέζος μπορεί να υποχρεωθεί να πουλήσει ή να μεταφέρει τις μισές μετοχές του.

Η Μακένζι Μπέζος, λοιπόν, έχοντας στα χέρια της τις μισές μετοχές του πρώην άντρα της, θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει στο διοικητικό συμβούλιο και να επιφέρει αλλαγές – ή απλώς να τις  πουλήσει στον πρώην σύζυγο της έναντι πολλών δισ. δολαρίων.

«Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία που να ορίζει διαφορετικά το μοίρασμα της περιουσίας, τότε αυτή θα διαιρεθεί ισομερώς», καταλήγει η Kάριν Λούντελ, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Rower LLC στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε διαζύγια.

Το θέμα πάντως, όπως προβλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι πως η Μακένζι το λιγότερο που θα πάρει από το διαζύγιο της με τον Μπέζος θα είναι περί τα 80 δισ. δολάρια, που αυτομάτως θα την κάνουν την πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...