765
O Λούκα Ντόντσιτς δεν σταματά να δέχεται συγχαρητήρια από τους συμπαίκτες του. Και είναι μόλις 20 ετών! | EPA/CJ GUNTHER

Υπάρχει ο Giannis, υπάρχει όμως και ο Λούκα Ντόντσιτς

Sportscaster Sportscaster 13 Ιανουαρίου 2019, 09:41
O Λούκα Ντόντσιτς δεν σταματά να δέχεται συγχαρητήρια από τους συμπαίκτες του. Και είναι μόλις 20 ετών!
|EPA/CJ GUNTHER

Υπάρχει ο Giannis, υπάρχει όμως και ο Λούκα Ντόντσιτς

Sportscaster Sportscaster 13 Ιανουαρίου 2019, 09:41

Διαβάζεις τα αποτελέσματα της δεύτερης καταμέτρησης της ψηφοφορίας για το All-Star Game και λες -δεν μπορεί- κάποιο λάθος θα έγινε. Ενα παιδί, που δεν έχει κλείσει τα 20, συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους (2.220.077) στη Δύση, πίσω από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (2.779.812). Πιο πολλές από τον Στεφ Κάρι (2.094.158), τον Ρόουζ, τον Πολ Τζορτζ, τον Ντουράντ, τον Χάρντεν και τον Ουέστμπρουκ. Κανένα λάθος. Είναι ο Λούκα Ντόντσιτς, που έχει ξετρελάνει τους Αμερικανούς. Το «χρυσό αγόρι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που εδώ και μερικούς μήνες διαπρέπει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς.

Εχει αφήσει γένια, γιατί εκτός από πολύ νέος είναι και baby-face, όμως η εικόνα δεν αλλάζει: ένα κολεγιόπαιδο -έτσι μοιάζει- φέρνει βόλτα τα «θηρία» του σπορ, που κάτι 19χρονα σαν κι αυτόν, συνήθως, τα… κατασπαράζουν. Ξημερώματα Σαββάτου (στην Ελλάδα) ο χαρισματικός σλοβένος γκαρντ πέτυχε τον μεγαλύτερο -μέχρι σήμερα- άθλο του. Οδήγησε την ομάδα του στη νίκη (119-115) επί των Τίμπεργουλβς, σκοράροντας 29 πόντους, μαζεύοντας οκτώ ριμπάουντ και μοιράζοντας 12 ασίστ. Αυτές του οι επιδόσεις στη Μινεσότα είναι ιστορικές. Γιατί σε ηλικία 19 ετών και 317 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης, μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που μέτρησε τουλάχιστον 25 πόντους και 10 ασίστ σε αγώνα ΝΒΑ. Ο «Βασιλιάς» είχε κάνει κάτι ανάλογο το 2004, σε ηλικία 19 ετών και 95 ημερών.

Στο προηγούμενο παιχνίδι των Μάβερικς (νίκησαν 104-94 τους Σανς) ο «μικρός» είχε… οργιάσει πάλι, με 30 πόντους, έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τρία κλεψίματα σε 36 λεπτά συμμετοχής. Σε εκείνο το ματς ο θηριώδης σέντερ των Σανς, ΝτιΆντρε Εϊτον, που είναι ο μεγάλος του αντίπαλος για το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη, περιορίστηκε στους έξι πόντους και σε μια ασίστ. Η αλήθεια είναι πως ο Εϊτον έπαιξε μόλις 20 λεπτά (φορτώθηκε με φάουλ). Αλλά, ο Ντόντσιτς είναι το φαβορί για τον τίτλο του «Ρούκι της χρονιάς» επειδή έλαμψε και στα περισσότερα από τα 39 προηγούμενα παιχνίδια του. Από την αρχή της σεζόν, κιόλας, έπιασε μέσους όρους απίστευτους για «πρωτάρη»: 19,8 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ.

Ας είναι καλά η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Σλοβένος δεν εξαργυρώνει μόνο το σπάνιο ταλέντο του, αλλά και την ωριμότητα που απέκτησε πρόωρα επειδή η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τον εμπιστεύτηκε -αμούστακο ακόμη- τις δυο προηγούμενες σεζόν. Την ώρα που ο (επίσης σούπερ ταλαντούχος) Εϊτον προόδευε στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ο Ντόντσιτς πρωταγωνιστούσε στην Ευρωλίγκα. Προτού κλείσει τα 18 είχε αναδειχθεί, δυο φορές, σε πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής. Ιδίως το 2017-2018 ήταν ονειρικό για τον Λούκα. Στα 19 του κατέκτησε τα πάντα: το Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας, την Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ, το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και του πολυτιμότερου παίκτη του Final-4. Ακόμη και στην Ευρώπη, 31 πόντοι, 10 ριμπάουντ και έξι ασίστ, στην τελική φάση ενός τόσο ανταγωνιστικού τουρνουά, δεν είναι διόλου άσχημα. Πόσω μάλλον για έναν teenager.

Ετσι, εμφανίστηκε στο «draft» του περασμένου καλοκαιριού σαν έτοιμος από καιρό. Επιλέχτηκε ως Νο 3 και κατέληξε -μέσω ανταλλαγής για τον Τρε Γιανγκ- στους Μάβερικς. Νο 1 ήταν ο Εϊτον, προς μεγάλη έκπληξη πολλών. Ενας από αυτούς που υποστήριξαν ότι ο Ντόντσιτς δεν πήρε τη θέση που του άξιζε, ήταν ο σημερινός κόουτς του Ολυμπιακού. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, μάλιστα, επανήλθε στο θέμα στη διάρκεια συνεδρίου στο Τελ Αβίβ, την τελευταία μέρα του 2018, χαρακτηρίζοντας «άσχετο» τον Στίβεν Εϊ Σμιθ, τον γνωστό σχολιαστή του ESPN, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Εϊτον.

Η Ρεάλ τον ανακάλυψε στα 13 του, σε ένα διεθνές τουρνουά μπάσκετ U-13 με τη συμμετοχή και των πιτσιρικάδων της -τότε ομάδας του- Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Ο Λούκα έπαιζε σαν γίγαντας ανάμεσα σε νάνους. Στον τελικό (με τη Λάτσιο) είχε μετρήσει 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ! Τον έκλεισε αμέσως, με πενταετές συμβόλαιο. Ηταν πολύ τυχερός, που σε αυτή την κρίσιμη ηλικία έπεσε σε καλά χέρια. Σύμφωνα με ιστότοπο που ειδικεύεται στα ταλέντα του NBA, η μπασκετική ευφυία του Ντόντσιτς δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει εκείνη του ΛεΜπρον.

Πήρε από τον πατέρα του, τον Σάσα Ντόντσιτς, που ήταν διεθνής μπασκετμπολίστας (με τη Σλοβενία), αλλά και από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του χορού μητέρα του, Μίριαμ Πότερμπιν. Πρώην μοντέλο, τραγουδίστρια και -ακόμη- πανέμορφη. Κάποιες κινήσεις του στο παρκέ μοιάζουν με χορευτικές φιγούρες. Η ευελιξία του θυμίζει, κάπως, τον «αέρινο» Τόνι Κούκοτς. Ενα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα είναι το ύψος του (2,03), ασυνήθιστο για πόιντ-γκαρντ. Είναι και δουλευταράς, σαν τον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο θαυμάζει από μικρό παιδί. Ακόμη και σήμερα, εκεί που έφτασε, λέει πως θέλει να του μοιάσει. Γι’ αυτό και σε όλες του τις ομάδες ζητάει τη φανέλα με το νούμερο 7.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...