568
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ποζάρει με τους συνδημιουργούς του «Congo Stories», σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Strand, στη Νέα Υόρκη | Strand Book Store/Instagram

Τι τρέλα έχει πιάσει τον Ράιαν Γκόσλινγκ με το Κονγκό;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 07:05
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ποζάρει με τους συνδημιουργούς του «Congo Stories», σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Strand, στη Νέα Υόρκη
|Strand Book Store/Instagram

Τι τρέλα έχει πιάσει τον Ράιαν Γκόσλινγκ με το Κονγκό;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 07:05

Οι εντάσεις στο Κονγκό κορυφώνονται, καθώς υπάρχει ύποπτη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών. Και όπως αναφέρουν πολλά ξένα δημοσιεύματα, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ενώνει τις δυνάμεις του με ακτιβιστές με τους οποίους κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αφρικανική χώρα, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα του πλανήτη προς τα εκεί.

Η εκλογική επιτροπή του Κονγκό, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, ανέβαλε επ’ αόριστον την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 2018.

Πάντως, η επιδραστική Καθολική Εκκλησία του Κονγκό, τόνισε ότι διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής, μέσα από 40.000 παρατηρητές που τοποθέτησε σε όλη τη χώρα και προέτρεψε την εκλογική επιτροπή να δημοσιεύσει τα πραγματικά αποτελέσματα, «δείχνοντας σεβασμό στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη».

Η νυν κυβέρνηση του Κονγκό, απαγορεύει ωστόσο κάθε εικασία σχετικά με τον νικητή της κάλπης προτού ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα και για να σιγουρευτεί, επέβαλε ιντερνετικό μπλακάουτ σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή στοιχείων μέσω social media.

Πώς όμως συνδέεται το όνομα του καναδού σταρ του Χόλιγουντ με όλα αυτά;

Ο Γκόσλινγκ υπογράφει αντίτυπα του «Congo Stories», στο βιβλιοπωλείο Strand της Νέας Υόρκης

Ο Γκόσλινγκ τράβηξε πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στο Κονγκό, για την εικονογράφηση του βιβλίου «Congo Stories», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 με κείμενα του ακτιβιστή Τζον Πρέντεργκαστ και άλλων αναλυτών από το Κονγκό.

Σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση στο Κονγκό, ο Πρέντεργκαστ ένωσε τη φωνή του με όσους απαιτούν έγκυρα εκλογικά αποτελέσματα.

«Εχω συνειδητοποιήσει πως αν το Κονγκό μπορούσε να κρατήσει για τον εαυτό του και να αξιοποιήσει προς όφελός του όλους τους φυσικούς του πόρους, θα ήταν μία από τις πλουσιότερες και όχι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου – όπως είναι σήμερα» λέει χαρακτηριστικά ο 38χρονος ηθοποιός.

Και συνεχίζοντας: «Εμαθα επίσης, ότι παρά τους αιώνες αποτροπιασμού και εκμετάλλευσης, υπάρχει ένα αξιοθαύμαστο κίνημα στο Κονγκό, που στηρίζεται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μετατρέψει τους ζωντανούς εφιάλτες που έχουν βιώσει σε καύσιμο κινητοποίησης, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τις ελπίδες και τα όνειρα των προγόνων τους. Οι στιγμιαίες αποφάσεις που παίρνουμε ως καταναλωτές μπορούν να έχουν χρόνιες συνέπειες για τους ανθρώπους, από τις χώρες των οποίων προέρχονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Εχουμε λοιπόν χρέος ως καταναλωτές να υποστηρίξουμε όσους πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, προκειμένου να δικαιωθούν και να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει».

Το εξώφυλλο το βιβλίου «Congo Stories», το οποίο εικονογραφήθηκε με εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο Κονγκό, από τον Ράιαν Γκόσλινγκ (Grand Central Publishing)
Διψασμένοι για αλλαγή

Οι πρόσφατες εκλογές στο Κονγκό είναι μία μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Γκόσλινγκ στο συγκεκριμένο βιβλίο.

«Ο λαός του Κονγκό διψά για αλλαγή, ύστερα από 17 χρόνια διακυβέρνησης του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά» τονίζει η Σουσού Ναμεγάμπ, δημοσιογράφος. «Αυτές οι εκλογές αντιπροσωπεύουν την ελπίδα μας ότι θα μπορούσαμε να μεταβούμε σε δημοκρατικό καθεστώς, την πρώτη τέτοια μετάβαση στη νεότερη ιστορία του Κονγκό. Οι πολίτες του Κονγκό έχουν ανάγκη να επιλέγουν ποιος τους κυβερνά, αν και οι τωρινές εκλογές, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δυστυχώς δεν θα το επιτύχουν» συμπληρώνει.

Οσο πάντως δεν μένουν κλειστά τα στόματα που φωνάζουν για αλλαγή, και όσο υπάρχουν στο πλευρό μίας τόσο βασανισμένης χώρας διεθνούς φήμης και επιρροής σταρ όπως ο Ράιαν Γκόσλινγκ, υπάρχει χώρος για ελπίδα.

Η εκλεκτή της καρδιάς του και εξίσου διάσημη ηθοποιός Εύα Μέντες, διαφημίζει το βιβλίο «Congo Stories» με ιδιαίτερη υπερηφάνεια μέσω Instagram (φωτογραφία κάτω):

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...