1504
Από αριστερά και δεξιόστροφα: Λιονέλ Μέσι, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ζοσέ Μουρίνιο, Κιλιάν Εμπαπέ, Εθνική Ελλάδας και Στέφανος Τσιτσιπάς | CreativeProtagon

11 αθλητικά «μυστήρια» που θα λύσει το 2019

Sportscaster Sportscaster 2 Ιανουαρίου 2019, 14:05
Από αριστερά και δεξιόστροφα: Λιονέλ Μέσι, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ζοσέ Μουρίνιο, Κιλιάν Εμπαπέ, Εθνική Ελλάδας και Στέφανος Τσιτσιπάς
|CreativeProtagon

11 αθλητικά «μυστήρια» που θα λύσει το 2019

Sportscaster Sportscaster 2 Ιανουαρίου 2019, 14:05

2019, έτος μονό. Δηλαδή, χωρίς Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τις… κινητές εορτές των σπορ στο καλεντάρι της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται τέσσερις top διοργανώσεις – τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα: Ανοιχτού στίβου (28 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου) στην Ντόχα του Κατάρ, που θα είναι και… hi-tech, μπάσκετ (31 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου) στην Κίνα, ποδοσφαίρου Γυναικών (7 Ιουνίου – 7 Ιουλίου) στη Γαλλία, και υγρού στίβου (12-28 Ιουλίου) στην Γκουαντζού της Νότιας Κορέας.

Επίσης, ένα Ευρωμπάσκετ Γυναικών, που θα συνδιοργανώσουν η Λετονία και η Σερβία, και ένα Ευρωβόλεϊ (σε Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβενία και Ολλανδία). Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Mπάσκετ U-19 (29/6-7/7) στο Ηράκλειο, και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης (25/6-2/7) στην Αθήνα.

Ωστόσο, το αθλητικό 2019 αναμένεται συναρπαστικό. Τον Μάρτιο, η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου μπαίνει στη μάχη των προκριματικών του Euro 2020. Θα καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση; Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά στο πρώτο του τρόπαιο πρωταθλήματος μετά το 1985. Θα το σηκώσει, επιτέλους; Από την ίδια προσμονή διακατέχεται και η (πρωτοπόρος στην Αγγλία) Λίβερπουλ, που έχει να το πάρει από το 1990. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, που αύριο (Πέμπτη) δίνουν το ευρω-ντέρμπι τους στο ΣΕΦ, παλεύουν για να επιστρέψουν στο Final-4 της Ευρωλίγκας. Δυο παγκόσμιοι έλληνες αθλητές, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, έρχονται με… φόρα από το 2018 και μας «υπόσχονται» μεγάλες συγκινήσεις. Μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν τους φιλάθλους, θα πάρει απαντήσεις μέσα στις επόμενες 363 μέρες. Ιδού, τα πιο μεγάλα «μυστήρια»:

1. Θα επιστρέψει η Εθνική μας στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού;

Οι προκριματικοί αγώνες του Euro 2020 θα αρχίσουν τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο. Οι (διπλές) αγωνιστικές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (2019). Ο όμιλος, στον οποίο κληρωθήκαμε (με Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λιχτενστάιν) δεν είναι απαγορευτικός, όμως οι απογοητευτικές επιδόσεις της ομάδας μετά το καλοκαίρι του 2014 δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Λογικά, θα παλέψουμε με τους Βόσνιους και τους Φινλανδούς για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί -όπως και η πρώτη- στην τελική φάση. Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Αγγελος Αναστασιάδης, θα πρέπει να «μπολιάσει» την Εθνική με νέα πρόσωπα, να εμπνεύσει τους διεθνείς και, κυρίως, να κρατήσει τα αποδυτήρια μακριά από τις άγριες συλλογικές διαμάχες.

2. Θα έχουμε ελληνική παρουσία στο Final-4 της εφετινής Ευρωλίγκας;

Δεν θα είναι εύκολο. Ακόμη δυσκολότερο είναι να φτάσουν ταυτόχρονα στους τελικούς της Βιτόρια τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός. Η Φενέρμπαχτσε, η Ρεάλ Μαδρίτης και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι, μακράν, καλύτερες από όλες τις υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά. Για τη μια θέση που (φαίνεται πως) θα απομείνει, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει τον Ολυμπιακό στην 5η θέση της κατάταξης και τον Παναθηναϊκό στην 11η. Οποιος από τους δυο ηττηθεί στο ντέρμπι του ΣΕΦ (3/1), θα έχει να ανέβει Γολγοθά. Οι «μπουκς» δεν βλέπουν πολύ πιθανή την παρουσία ελληνικού συλλόγου στο Final-4 και θεωρούν απίθανη την πρόκριση και των δυο. Πάντως, σύμφωνα με τις αποδόσεις, ο Ολυμπιακός είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Σπανούλης και Καλάθης στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, τον περασμένο Νοέμβριο
3. Θα φορέσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη φανέλα της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο της Κίνας;

«Στην Ελλάδα πιστεύουν πως δεν θα παίξω ποτέ στην Εθνική, όμως εγώ ξέρω πως αυτό θα συμβεί. Ελπίζω σύντομα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Marca. Το θέλει πολύ – δεν υπάρχει αμφιβολία. Οχι μόνον επειδή αγαπά την Ελλάδα, αλλά και γιατί λατρεύει κάθε μπασκετική πρόκληση. Εάν μπορούσε, θα έπαιζε μπάσκετ και στις διακοπές του. Αλλά, κακά τα ψέματα. Οσο πιο σημαντικός για τους Μπακς και για ολόκληρο το ΝΒΑ γίνεται, τόσο πιο δύσκολα οι Αμερικανοί, που τον χρυσοπληρώνουν, θα του επιτρέψουν να βάλει σε κίνδυνο το ταλαιπωρημένο του γόνατο. Είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό τους στοιχείο. Κι εκείνος, από χαρακτήρα, αλλά και λόγω της ηθικής υποχρέωσης που νιώθει απέναντι στα «Ελάφια», δεν θα τραβήξει το σχοινί. Μόνον εάν είναι απολύτως υγιής, ίσως ευτυχήσουμε να τον δούμε με τη γαλανόλευκη φανέλα για πρώτη φορά μετά το ατυχές Προολυμπιακό του 2014.

4. Τι… ακατόρθωτο θα καταφέρει κι εφέτος ο Giannis;

Να πάει στο All-Star της Σάρλοτ (της πόλης του Μάικλ Τζόρνταν) ως αρχηγός και να διαλέξει εκείνος τους συμπαίκτες του. Αυτό είναι, σχεδόν, βέβαιο. Να αναδειχθεί σε πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν, υποσκελίζοντας τον ΛεΜπρόν, τον Ντέιβις, τον Ντουράντ και τον Χάρντεν. Είναι πολύ πιθανό. Ή και να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τους Μιλγουόκι Μπακς. Που, εάν δεν μιλούσαμε για τον unlimited «Greek Freak», θα ήταν (εντελώς) απίθανο.

5. Θα μπει στο Top-5 ο Στέφανος Τσιτσιπάς;

Αλλος… πύραυλος κι αυτός. Εμφανίστηκε στα κορτ μόλις το 2017. Μπήκε στο 2018 ως Νο 91 της παγκόσμιας κατάταξης και το αποχαιρέτησε ως Νο 15. Μέσα σε δέκα μήνες ο 20χρονος έλληνας πρωταθλητής κατόρθωσε όσα κανένας άλλος ανερχόμενος τενίστας, ποτέ. Μεταξύ άλλων, νίκησε και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, την εποχή που ο Σέρβος δεν έχανε… με τίποτα και από κανέναν. Θεωρείται ως το «χρυσό αγόρι» του σπορ, όμως οι ειδικοί του τένις πιστεύουν ότι μέσα στο 2019 θα τον δούμε ανάμεσα στους δέκα (και όχι στους πέντε) καλύτερους του Κόσμου. Θα είναι τεράστια επιτυχία για τον νεαρό αθλητή, που προέρχεται από μια χώρα με ελάχιστες διακρίσεις στα κορτ.

6. Θα πάρουν, επιτέλους, πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και η Λίβερπουλ;

Βρίσκονται, και οι δυο, σε πολύ καλό δρόμο. Ο ΠΑΟΚ είναι οκτώ βαθμούς μπροστά από τον (δεύτερο) Ολυμπιακό, είναι αήττητος σε 14 αγώνες της Σούπερ Λιγκ (13 νίκες – μια ισοπαλία), έχει την πιο παραγωγική επίθεση και την πιο αποτελεσματική άμυνα στην Ελλάδα, και συνεχίζει το εκπληκτικό του σερί που άρχισε από τον β’ γύρο της περασμένης σεζόν. Εχει αγχωθεί, όμως, και αυτό τον εμποδίζει να παίξει την μπάλα που μπορεί. Η Λίβερπουλ, αντιθέτως, «βγάζει μάτια». Πραγματοποιεί την καλύτερή της πορεία, ever, στις 20 πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ. Βρίσκεται έξι βαθμούς μπροστά από την Τότεναμ (που έχει δώσει έναν αγώνα περισσότερο) και επτά από τη Μάντσεστερ Σίτι, την οποία αντιμετωπίζει αύριο (3/1) εκτός έδρας, στο «Ετιχαντ». Εάν δεν χάσει και εκεί, ο Κλοπ θα πρέπει να ράψει κοστούμι για την απονομή.

Παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν
7. Πόσο ψηλά θα ανεβάσει το ρεκόρ μετεγγραφής ο Κιλιάν Εμπαπέ;

Ο 20χρονος… πυραυλοκίνητος Γάλλος είναι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Δύσκολα θα μείνει στο Παρίσι και μετά το καλοκαίρι. Η ομάδα που θα τον αποκτήσει -πιθανότατα η Ρεάλ Μαδρίτης- θα χρειαστεί να καταβάλει ποσό – ρεκόρ για να κάνει δικό της το μέλλον του ποδοσφαίρου. Τα χρήματα της μετεγγραφής θα ξεπεράσουν και τα 222 εκατομμύρια ευρώ που είχε δαπανήσει η Παρί για την αγορά του Νεϊμάρ. Ο «γελαστός άνεμος» είναι το ακριβότερο ποδοσφαιρικό διαμάντι του Κόσμου.

8. Αυτό το Champions League ποιος θα το πάρει;

Το πιθανότερο είναι, ότι θα απολαύσουμε ένα υπέροχο… θρίλερ. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, φαβορί δεν υπάρχει. Η Ρεάλ Μαδρίτης, χωρίς τον Κριστιάνο και τον Ζιντάν, υποφέρει. Η Μπάγερν Μονάχου είναι γερασμένη – έπεσε από την κορυφή και στη Γερμανία. Η Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάζει φοβερές μεταπτώσεις. Η Λίβερπουλ έχει επιλέξει να «χτυπήσει» τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ. Η Παρί, στα δύσκολα, δεν έχει αυτοπεποίθηση. Η Γιουβέντους θα εξαρτάται από τα «κέφια» του Ρονάλντο. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι, εφέτος, η «άπαικτη» ομάδα που έχουμε συνηθίσει. Ολα θα κριθούν στα «ζευγαρώματα» των κληρώσεων και στη φόρμα της βραδιάς.

9. Θα επιστρέψει η «Χρυσή Μπάλα» στον Ρονάλντο ή τον Μέσι;

Χωρίς Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro, εφέτος, το προβάδισμα για το βραβείο θα το έχουν οι παίκτες που η ομάδα τους θα κατακτήσει το Champions League ή, τουλάχιστον, θα φτάσει στον τελικό. Ο Μόντριτς το κέρδισε, το 2018, χάρη στην εκπληκτική παρουσία του με την Κροατία στο Μουντιάλ. Διότι, κατά τα άλλα, ο Λιονέλ Μέσι, στα 31 του, ολοκλήρωσε το ημερολογιακό έτος με 51 τέρματα, συμπληρώνοντας 50+ για πέμπτη διαδοχική χρονιά και όγδοη τα τελευταία εννέα χρόνια. Μαζί με τις ασίστ του είχε συμμετοχή σε 77 τέρματα, της Μπαρτσελόνα και της Αργεντινής. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κριστιάνο είχε 49 γκολ (και 13 ασίστ), σε 53 εμφανίσεις. Η εποχή τους δεν πέρασε, όπως πολλοί νομίζουν.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ποζάρει με τη Χρυσή Μπάλα του 2017
10. Θα ξαναβρεί δουλειά σε top επίπεδο ο Ζοσέ Μουρίνιο;

Μαζί με τον Νεϊμάρ, που απογοήτευσε στο Μουντιάλ, ήταν οι μεγάλοι χαμένοι του 2018. Η παταγώδης αποτυχία του στη Γιουνάιτεντ ήρθε να προστεθεί σε εκείνη της τελευταίας του θητείας στην Τσέλσι. Δύσκολα θα τον εμπιστευθεί ξανά κάποιος από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Πορτογάλος ξόδεψε πάρα πολλά για το τίποτα. Αλλά, το κυριότερο είναι πως δεν μπορεί, πλέον, να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του.

11. Θα καταφέρει η Ντόχα να διοργανώσει το hi-tech παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που ετοιμάζει;

Θα είναι η πρώτη πόλη της Μέσης Ανατολής, που θα φιλοξενήσει μία τόσο μεγάλη διοργάνωση (27 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου). Το περιμένουν όλοι με ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα είναι και το πρώτο… hi-tech αθλητικό γεγονός. Με κλιματισμό εξωτερικού χώρου στο στάδιο «Καλίφα», που θα κρατήσει τη θερμοκρασία γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου παρά τους καύσωνες της εποχής και που θα μας δώσει τον πρώτο νυχτερινό (μεταμεσονύκτιο) μαραθώνιο. Θα είναι και μια… πρόβα Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...