786
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με πρωτοφανές ξέσπασμα Τσίπρα και δριμύ κατηγορώ εναντίον του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη | INTIMEnews

Με Αβέρωφ η απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη περί μακεδονικής γλώσσας

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 16:42
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με πρωτοφανές ξέσπασμα Τσίπρα και δριμύ κατηγορώ εναντίον του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|INTIMEnews

Με Αβέρωφ η απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη περί μακεδονικής γλώσσας

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 16:42

Με την επίκληση μίας φράσης του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1959 ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρασύρεται στην εθνικιστική -όπως υποστήριξε- ρητορική του αντιπροέδρου του, Αδωνι Γεωργιάδη.

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», σχολίασε για την πρωτολογία Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κατηγόρησε ότι ήταν αυτός που ανοιξε ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας με συνέντευξή του στο περιοδικό Politico.

«Ζήτημα μειονότητας εσείς ανοίξατε πρώτος κ. Μητσοτάκη με την συνέντευξή σας στο Politico λέγοντας ότι υπάρχει φόβος για τοπικές εξεγέρσεις όπου αυτονομιστικές ομάδες βλέπουν την συμφωνία ως πρόσκληση για να εξεγερθούν… Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση – συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως περισσότερο από την ενδιάμεση συμφωνία από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα στην χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της συμφωνίας συμπλήρωσε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Fake news η αναφορά για Politico

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για fake news. Δείχνοντας το έγγραφο που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Πρωθυπουργός, το οποίο δεν ήταν από συνέντευξη στο Politico, όπως είχε υποστηρίξει, αλλά από μία φράση που φέρεται να είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, τού απάντησε σε έντονο ύφος:

«Φτάνει ο πρωθυπουργός στην Βουλή να επικαλείται τα δημοσιεύματα των πληρωμένων ιστοσελίδων σας; Δεν ντρέπεστε να αναπαράγετε τέτοιες αθλιότητες; Είστε ο αρχιερέας των fake news. Ντροπή σας!»

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας,  η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητουνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων, να τηρεί πνεύμα και γράμμα συμφωνίας Πρεσπών.

«Αν δεν γίνει», σημείωσε, «έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν όχι στον δηγμόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

«Η θέση μας είναι σαφής», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.« Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα. Στην ιθαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια. Έρχονται σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαβατήρια γράφει Μακεδόνες. Τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε. Αυτά τα διαβατήρια θα λέγανε Μακεδόνες. Ως προς την γλώσσα κατά την διάρκεια των δικών σας κυβερνήσεων – ,μάλιστα σε διάσκεψη στην Αθήνα η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε γλώσσα Μακεδονίας.

Η συμφωνία Πρεσπών λέει σαφώς ότι η γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με ελληνική Μακεδονία και κληρονομιά και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Το ποιες γλώσσες διδάσκονται στην δική μας χώρα διέπεται από τους δικούς μας νόμους. Εσείς πώς την αποκαλείτε την γλώσσα;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

«Μήπως χρησιμοποιείτε τον όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ; Χρησιμοποιείτε τον όρο που λόγο των δικών σας αδρανειών χρησιμοποιούν οι ισχυρότερες χώρες διεθνώς; Ή μήπως καταφέρατε ότι κανένα στοιχείο του πολιτισμού των γειτόνων δεν έχει σχέση με την δική μας κληρονομιά. Μήπως εσείς καταφέρατε να μην χρησιμοποιούν δικά μας σύμβολα;»

«Επειδή δεν λέω λόγια του αέρα θα σας θυμίσω τι έλεγε ο Αβέρωφ στις 17 Σεπτεμβρίου του 1959:

‘Κύριοι, στο ζήτημα της γλώσσης, στην ελληνική Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια η οποία έχει και γραμματική και συντακτικό, ομιλείται ένα τοπικό ιδίωμα’» είπε ο κ. Τσίπρας μεταφέροντας απόσπασμα από ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο (για την κατάργηση της περικοπής).

«Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;» διερωτήθη και  κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη  να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του για τον πολιτικό καιροσκοπισμό αλλά και για την προσπάθεια να ψαρέψει στο ακροδεξιό ακροατήριο. Δεν ντρέπεστε! Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι είναι προϊόν συναλλαγής για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε προδότες και μειοδότες, είναι ντροπή σας», φώναξε ο κ. Τσίπρας ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν  επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του την Παρασκευή σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...